marți, 7 aprilie 2015

DESPRE CRIZA MORALĂ A ROMÂNILOR

 Am scris deunăzi, că nicicând românii nu au trecut printr-o astfel de mare criză morală, ca în zilele noastre. Dacă, după spusele filosofului, morala o dobândim prin obișnuință, tot atât de bine, o pierdem tot prin obișnuința nepracticării ei.
  Acest popor, ca de altfel  ca și celelalte popoare, a trecut de-a lungul istoriei sale prin crize economice, sociale, politice, religioase, culturale, ideologice, morale, chiar și prin cele de conștiință și  de identitate , peste care a reușit să treacă, să supraviețuiască, păstrându-și verticalitatea unui popor moral.
   Au fost momente grele în istoria noastră, au fost făcute compromisuri, trădări pe care istoria le judecă astăzi, uneori cu duritate, alteori cu toleranță, analizând contextul în care s-au desfășurat aceste acțiuni, judecând, dacă în unele situații, erau singura soluție de supraviețuire.
   Din acest unghi am putea privi criza de identitate a românilor din Transilvania de la începutul ocupării ei de către maghiari, când mulți juzi și cnezi de țară, pentru a-și păstra privilegiile, s-au maghiarizat, Cândeștii devenind Kendeffy, Drăgoșeștii devenind Dragffy, iar fiul lui Iancu de Hunedoara, după ce a devenit rege al Ungariei și urmașii lui și-au uitat rădăcinile românești. Îi scuzăm, căci așa erau vremurile. Dar ce scuză găsim astăzi pentru românii din Covasna și Harghita, care în propria lor casă și țară vorbesc cu copiii lor în limba maghiară? Îi înțeleg și pe preoții români, care în timpul stăpânirii austriece au trecut la noua biserică, Romano-Catolică (Unită), dar nu-i înțeleg de ce sunt atât de înverșunați urmașii lor, pe "naționalismul" ceaușist, care le-a interzis biserica, ca o reparație, lăsându-i să se întoarcă la ortodoxism. Le-aș fi înțeles înverșunarea, dacă li se interziceau să aibă o religie, dar că Biserica Unită s-a întors la biserica mamă, nu mi se pare o persecuție.
   Au fost momente când boierimea, domnitorii, oamenii de cultură, politicienii au trecut prin momente grele de crize morale și  de conștiință, dar aceste crize nu au cuprins aproape întreaga societate. Criza morală din zilele noastre, vizând ambele laturi, imoralitatea și amoralitatea, a cuprins toate straturile și clasele sociale, toate instituțiile de la cele politice la cele administrative, juridice, culturale, educaționale, și-a făcut loc în mass media, în rețelele de comunicare, în biserică. La început și-a făcut loc prin atitudini, emiterea unor judecăți inofensive, prin studii de caz. Sub pretextul opiniei liber exprimate, au fost judecate valori morale tradiționale ca nefiind în pas cu vremurile, au fost încălcate regulile de comportament în societate ce țin de bunul simț, de la lucruri mărunte, cum ar fi de pildă, ținuta la un spectacol, conferință, fumatul în spațiul public etc, la acțiuni care au scăpat total de sub control, cum ar fi nerespectarea regulamentelor instituționale sau ale legilor. Unii șmecherași și golănași au luat locul marilor valori în instituțiile culturale, înlăturându-și mentoriii, universitățile, chiar și cele renumite, au început să facă compromisuri, unii oameni ai legii au încălcat legea și în loc să stea cuminți în banca lor, au acceptat funcții, putând fi controlați și dirijați, prin șantaj, partidele politice și-au pus pe listele electorale cotizanții care habar nu au de ideologia și programul partidului pe care îl reprezintă, unii medici își încalcă juramântul , unii profesori nici nu au auzit de idealul educațional, unii slujitori ai bisericii nu-și cunosc misiunea, unor judecători le este frică să dea alte sentințe decât cele propuse de procurori, iar unii avocați își trădează clienții. Unii funcționari nu au deloc conștiință, dau aprobări și semnează acte, pentru un pumn de galbeni, nenorocind familii, dar mai ales generațiile care ne vor urma în această țară. Nimic nu mai contează. Se pare că deviza tuturor este: "  După mine, Potopul!". Ideea de familie dispare din ce în ce mai mult din practicile sociale. Banul pătrunde în conștiința tuturor, înlocuind sentimente, prietenii, relații interumane, stăpânește legea și justiția, politica, dormitorul. Pervesiunile de tot felul sunt considerate ca fiind firești, iar uneori sunt ridicate la rang de arte, corupția devine pe zi ce trece valoare morală, japița e vedetă națională și model, parvenitul e ideal, limba română nu mai sună frumos, istoria României e mit, iar a fi  și a avea morală e demodat, chiar primitivism curat!
  Fie ca Învierea Domnului și Sărbătorile Paștilor să fie înțelese și conștientizate de cât mai mulți semeni ai mei! Să auzim de bine!
Pe curând,
Earnest

   
   

4 comentarii:

Vocea Poporului spunea...

Oare va mai ramane vreun edil din tara aceasta care sa nu ajunga la DNA? Ma intreb, in cine sa mai avem incredere la urmatoarele alegeri? Probabili va trebui sa importam si oameni sau sa cerem sfatul aliatilor nostri din UE sau NATO, daca trebuie sa ramanem democrati sau sa introducem din nou dictatura sau vreo stare de urgenta sau de necesitate, ori legea martiala . Ce atatea procese, ce atatea plimbari la DNA? Direct la Gherla sau la esafod.

Anonim spunea...

Barbati, sin toate structurile sociale si politice, ati vazut ce a patit Nichita, daca judeca cu partea de jos a corpului?

Profesorul spunea...

Imoralitatea a atins toate structurile societatii romanesti. Imi spunea un coleg, ca la ISJ Bacau actuala inspectoare le-a cerut inspectorilor care si-au depus dosarele pentru concurs, sa si le retraga , daca este cu ea. Doamna asta ori este proasta ori este rea. Cum se interpreteaza: Daca esti cu mine, nu da concurs. Eu inteleg ca doamna nu vrea sa aiba in echipa colegi cu concurs pe post, pentru ca dansa sa-i tina sub control. Asta seamana a rautate! Dar seamana si a prostie, pentru ca, cei din jur, vor da crezare zvonurilor ca dumneaei nu a facut fata concursului si a motivat esecul ca si-a retras dosarul si vrea ca toti din inspectorat sa-si retraga dosarele, ca ea sa fie credibila. Cred ca doamna este deopotrva rea si proasta.
Inteleg, domnule Earnest, sau cum te-o fi chemand, ca esti de-al lor. Spune-le, ca mare pacoste este aceasta doamna si nicand ISJ Bacau nu a avut o mai mare neprofenista ca aceasta! Cum sa feresti un sistem intreg de prosti, daca sistemul e condusi de prosti, care mai sunt si rai!

Anonim spunea...

Cum se poate ca un judecator sa fie implicat in santajarea unei minore, care se prostitua? Ce moralitate are un astfel de pervers, ca sa judece ce este corect si ce nu este corect in comportamentul oamenilor, pentru a le stabili pedeapsa? Cred ca traim in Tara Oglinzilor Strambe a lui Paura Voda.Asa se intampla, daca pentru a fi magistrat se da un examen pe text grila, care verifica memoria, care nu contine nicio intrebare din care sa se poata trage concluzia daca persoana respectiva are aptitudine de magistrat si poseda calitati morale.