miercuri, 11 iunie 2008

Mare-Ti este gradina, Doamne! (1)

Ma plimb pe strazi, trag cu urechea la ce spune unul, alta, pe la diferite intruniri, prin magazine parcuri, pe la tv, mai citesc gazetele si ma uimesc cat de mare este gradina Domnului, cu specimene rare sau banale, cu oameni voiosi si fara probleme, cu vesnici nemultumiti, cu optimisti si pesimisti, cu destepti si prosti, cu infumurati si modesti, cu parveniti si cu oameni de calitate care nu incap din cauza celor neaveniti si cu multi altii , cu calitati si defecte, pe care nu are rost sa le mai insir aici.
Astfel, azi, aflandu-ma undeva prin partea de sud a orasului, il zaresc pe nelinistitul absolvent in drept, care s-a facut avocat, domnul Botomei, plimbandu-se intr- o masina, insotit de o doamna, conducand si indemnand in acelasi timp electoratul bacauan, sa-l voteze pe SS si sa nu-l voteze pe Stavarache! Ma uitam si nu-mi vedea sa cred ce aud. Oare nu "avocatul" cu pricina era intr-un proces vesnic cu fostul primar, fratele lui SS? Nu el se plangea, ca nu a gasit in tot Bacaul un avocat care sa-l apere de raul de Doru, cu care de altfel a copilarit, ceea ce l-a determinat sa faca facultatea de drept, pentru a se putea apara de Doru, in fata unei justitii corupte? Ma tot gandesc si incerc sa-i gasesc un motiv de atasament subit al domnului "avocat" fata de clan. O fi nostalgia copilariei sau poate prin acest gest recunoaste, ca n-ar fi ajuns avocat, daca n-ar fi fost procesul cu fostul primar, nu s-ar fi ambitionat sa-si dea doctoratul ( oare cu ce tema? n-or fi analizele propriilor procese si solutii de modificare a legislatiei, in favoarea lui ?), punandu-si astfel serviciile in slujba unei cauze deja piedute!
Tot azi am intalnit in fata unei scoli un grup de mamici, tatici si copii, care erau nemultumiti, ba chiar furiosi, ca isj nu a publicat pe site, ordinea mediilor pentru admitere, si nu pot completa fisele, pentru ca nu stiu pe ce pozitie se afla copiii lor. Mai mult, puneau aceasta scapare a institutiei cu pricina, ca un mijloc de a determina pe cetateni sa cumpere "Ziarul de Bacau", pentru ca numai in acesta a aparut lista cu mediile! Ce face inspectorul general, proaganda la un ziar? Ziarele sunt documente oficiale ale inspectoratului? Eu cred, ca in aceasta privinta, aveau dreptate, bietii oameni, dandu-i dreptate, acum, si persoanei care nu a avut curajul sa scrie pe blogul meu: inspectorul scolar general, in loc sa coordoneze treburile in institutia sa, face propaganda electorala si publicitate unui oficios al partidului din care face parte.
Cand am ajuns acasa, intr-un tarziu, ca orice om onest dau drumul la tv, ca sa urmaresc "Sinteza zilei" si dau de un domn Stan furios, ca presedintele tarii nu a participat la casatoria de diamant a ex regelui Mihai cu sotia sa . Si dai batjocara Presedintelui si lauda Casa Regale. Poate o fi domnul Stan monarhist, dar stiu ca este obiectiv, de aceea ar trebui sa o lase mai moale cu institutia Casa Regala, care nu a functionat in Romania mai mult de 56 de ani. Mai bine ataca celalalt subiect al zilei, lista neagra a Cotroceniului actualui presedinte si tendinta de a se transforma institutia prezidentiala intr-un instrument de reprimare a exprimarii libere! Aceasta este cu adevarat un pericol pentru tanara noastra democratie, nu sfidarea Casei Regale de catre Presedinte. Cu gafele Presedintelui ne-am obisnuit, dar trebuie insa sa intelegem, ca treptat, acest presedinte va instaura un regim dictatorial de tip stanilisto-hitlerist, iar noi ne strofocam ca un ex rege, care nu a facut nimic pentru Romania, din foarte multe motive, (dintre care doua putem sa le amintim :1.era prea tanar sa poata face ceva , 2. nu-l ducea mintea, pentru ca se stie ca preocuparile lui erau cele sportive, iar dupa abdicare si-a descoperit pasiunea pentru gradinarit, activitate pe care Casa Regala engleza i -a acordat-o cu foarte mare incredere!), nu a fost onorat cu prezenta , de catre o caricatura de presedinte.
Si atunci, nu poti sa zici, seara la culcare, ca un oftat de usurare a tensiunilor acumulate: Doamne, mare-Ti este gradina!
Va mai urma.
Earnest

Niciun comentariu: