marți, 24 martie 2009

MONUMENTE UITATE(III): BISERICA "SFINTII MIHAIL SI GAVRIL" DIN MANASTIREA CASIN


Am intrat in Saptamana Patimilor, cu ura si razbunari, cu arestari, caci, de ce nu am face din niste indivizi, mai mult sau mai putin corupti, niste martiri!? Dar eu, Earnest, mi-am zis ca trebuie sa ma detasez, in asteptatarea Sarbatorilor de Pasti, de toata aceasta agitatie si sa gandesc pozitiv, scriind despre locurile minunate din judetul in care m-am nascut si unde traiesc. Astazi va voi prezenta, pentru cei care nu cunosc locul, un monument drag mie, si anume, Biserica Sfintii Mihail si Gavril din Manastirea Casin.
Localitatea Manastirea Casin este situata intr-o frumoasa depresiune longitudinala, din zona centrala a Carpatilor Orientali, de unde pornesc carari tainice spre pasul Casin, care leaga Moldova de Transilvania, constituind „gura de rai” a spatiului moiritic. Casin, in limba slavona, inseamna „apa tulbure”, iar localitatea a fost numita dupa apa Casinului, care strabate depresiunea si dupa manastirea ridicata aici, pe propria mosie, de catre domnitorul Gheorghe Stefan (1653-1658). Domnitorul, fost logofat al lui Vasile Lupu, om cu educatie aleasa, a dorit sa faca din Casin a doua capitala a Moldovei si din manastire locas de cultura religioasa si laica, sprijinindu-se in acest proiect de ajutorul a doi carturari moldoveni, care i-au fost, de altfel, si prieteni: Miron Costin si Spatarul Milescu.Manastirea a fost inzestrata cu carti religioase si laice si a constituit centru de formare a preotilor din Ocolul Trotusului ( despre activitatea ecumenului manastirii din anul 1679, Teofan, cat si despre cei 40 de calugari ne relateaza Mihail Sadoveanu in „Zodia Cancerului”. In perioada interbelica, se intalneau in acest loc, personaltati ale culturii romanesti, printre care: M. Sadoveanu, N. Iorga. I. Jalea, C. Kiritescu. C. Gane.
Complexul manastirii a fost ridicat in stilul baroc moldovenesc, stil cultivat in vremea lui Vasile Lupu si cuprindea ziduri cu creneluri ( in mare parte distruse), biserica, palatul domnesc (ruinat), chiliile (total daramate), clopotnita si alte constructii aflate la nivel de temelie. Biserica este zidita in intrgime din piatra fatuita, fiind o replica simplificata a bisericii Golia, din Iasi. Dupa mazilirea domnitorului si confiscarea averii acestuia, manastirea a fost inchinata Muntelui Athos, iar odata cu secularizarea averilor manastiresti in anul 1864, manastirea a fost desfiintata.
Daca v-am trezit interesul pentru acest loc si daca va hotarati sa mergeti, intr-un sfarsit se saptamana, va sugerez sa treceti si pe la Intarcatoarea, la pastravarie, unde se afla si casa de vanatoare a lui Gheorhiu Dej, sa urcati sus pe munte, la Buciesi, la schitul de lemn, unde vietuiesc 7 calugari, sa vizitati monumentul din fata bisericii, ridicat in cinstea eroilor din Primul Razboi Mondial, de catre nesterul italian Del Monte, care reprezinta o copie fidela a Monumentului Verdum sau Monumentul Eroilor, unde veneau, in fiecare noapte de Inviere, sa aprinda o lumanare, Regina Maria, insotita de generalul Averescu si de N. Iorga. Pentru regina s-a construi in biserica strana regala, iar regina, in semn de amintire si pretuire, si-a dat o parte din economiile sale, pentru ridicarea in Bucuresti a bisericii Manastirea Casin, una dintre momumentele valoroase de arhitectura contemporana din capitala.
Earnest

Niciun comentariu: