luni, 18 aprilie 2011

SIBILELE AU PROROCIT NASTEREA LUI IISUS HRISTOS


In antichitate, prorocitele sau filosofitele erau, in general, preotese ale lui Apollo-Soarele. Cel mai renumit oracol era acela de langa templul zeului, la Delphi. Aici ele se numeau Pitia, de la sarpele piton, care statea incolacit pe trepiedul de pe care pitiesele proroceau. Romanii au preluat stiinta prorocirii, preotesele slujind Focul Sacru, care este Soarele Terestru, ele fiind considerate urmase ale zeitei Vesta.Ele se numeau Sibila, adica "graitoarea", cuvant de origine indo-europeana.Pitiese sau Sibile, ele au fost renumite nu numai la Atena sau Roma, ci in intreaga lume antica. Se cunosc originea si numele a 12 Sibile. Spatarul Milescu a scris in limba ucraineana "Carti despre Sibile, cate erau, cum se numeau si profetiile lor", manuscris pastrat la Biblioteca de Stat din Moscova. Cateva dintre Sibile sunt reprezentate pe picturile bisericilor manastiresti de la Lainici, Voronet, Humor, Moldovita si "Sfantul Gheorghe" din Suceava. Ele au scris numeroase carti ( de exemplu, Sibila Persica sau Persida, numita si Haldeiana din neamul lui Noe, a prorocit in Babilon in secolul al 12-lea i.e.n. a scris 24 de carti), dintre care s-au pastrat 3, celelalte au fost arse. Dintre cele 3 carti pastrate, una apartine unei Sibile de origine dacica. Numele ei era Sibila Eritreica sau Sibila Eritreea de la Marea Rosie.Grecii spuneau ca este de origine hiperboreana, de la nord de Istros, deci din Dacia. Ea a profetit venirea lui Iisus, invierea mortilor, arderea Pamantului, a scris in versuri si a folosit acrostihul ICHTIS, "peste". Toate Sibilele au profetit venirea lui Mesia, nasterea din fecioara, patimile si invierea. De remarcat este faptul ca in cartile lor, venirea lui Iisus este de fapt venirea pe Pamant al lui Dumnezeu, prin Fiul Sau, care avea sa arate calea care duce la desavarsirea fiintei umane, la indumnezeirea omului. Era, in viziunea lor, supremul orizont spre care ne indrepta Soarele Dreptatii, fiul Soarelui, Iisus Hristos.

Va doresc ca in aceasta Saptamana a Patimilor sa mai urcati o treapta in desavarsirea dumneavostra spirituala, sa lasati patimile, ura si invidia sa va ocoleasca, sa faceti loc Binelui, in casa si sufletul dumneavostra si mai ales sa va rugati lui Dumnezeu sa ne ajute sa gasim calea cea buna, ca sa scapam de Raul care a pus stapanire treptat pe tara, casa si viitorul nostru.

Pe curand,

Earnest

4 comentarii:

Anonim spunea...

Sibi vine tot de la Sibile?

deceneus spunea...

Raspund eu, in locul domnului Earnest. Sibila vine de la sivi, transformat, in evolutia limbilor indo-europene, in sibi si ar fi insemnat prorocita.Dacofilii considera numele de origine dacica, de la care l-au preluat grecii, cu acelasi sens:prorocita, graitoare. Era numele unei preotese, slujitoare a Focului, care i-ar fi dat lui Zamolxe Belaginele, adica Legile Frumoase. Cu aceasta teorie eu nu sunt de acord, pentru ca pe vremea lui Zamolxe se venera Pamantul in Dacia, nu focul. Cultul Focului il introduce Deceneu, Marele Preot.
Dupa unii autori, originea numelui Sevilla vine tot de la sivi, pentru ca aici ar fi rezidat o faimoasa prorocita, care, culmea! ar fi propovaduit cultul zamolxian. Din nou se face aceeasi greseala: cultul zamolxian( zamol inseamna pamanant, oxe inseamna zeu), era la daci un cult al Pamantului, nu un cult al Focului, iar Sibilele slujeau Focul.

Anonim spunea...

nu aveti elementare cunostinte de istorie, perioada neoliticului exact, si faceti afirmatii pe care nu le controlati. Cultul focului are o traditie multimilenara pe acest pamant si este caracteristic unei civilizatii preponderent agrariene.
chiar cultura turdas nu va spune nimic? nici cultura cucuteni? acolo gasiti cultul focului foarte bine reprezentat.

deceneus spunea...

Domnule Anonim, cititi cu atentie comentariul meu! Am spus ca Deceneu introduce cultul Focului in Dacia prin credinta in Zeul Suprem Gebeleizis, inlocuindu-l pe Zeul Suprem Zalmoxis. Preponderent civilizatiilor agrare este cultul Marei Zeite, cultul fertilitatii si fecunditatii, care tine mai degraba de cultul Pamantului nu al Soarelui. Pentru completarea cunostintelor dumneavostra, cititi studiile din revista Zargidava pentru elementele primordiale, incepând cu numarul IV, terminand cu numarul XI. Autor:Livia Liliana Sibisteanu, care semneaza aici cu Deceneus, care este adresa mea de email.