luni, 22 aprilie 2013

MONUMENTE UITATE (VIII). BISERICA "ADORMIREA MAICII DOMNULUI" DIN HILISEU-CRISAN, JUDETUL BOTOSANI


APOSTOLII DE PE ZIDUL BISERICII

   Satul Hiliseu- Crisan, apartinand comunei Hiliseu-Horea, situat la cativa kilometri de granita cu Ucraina si la 39 km. de municipiul Botosani, este o asezare in forma de potcoava care adaposteste in apropierea padurii Calugarita, la distanta egala de 2 km de Hiliseu , respectiv de  Crisan, un monument unic in Romania: Biserica din lemn "Adormirea Maicii Domnului".       
    Biserica a fost ridicata in anul 1802, in apropierea unui schit de maici (care a dat numele padurii Calugarita), atestat documentar în anul 1759. Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, monument istoric inscris in lista monumentelor de interes national, este ctitoria boierului locului, Vasile Curt si a sotiei sale, Ana, boier renumit prin faptele sale crestinesti ( in afara acestei ctitorii, el a ridicat o scoala pentru copiii satenilor si si-a improprietarit toti slujbasii credinciosi). 
BISERICA DIN LEMN "ADORMIREA MAICII DOMNULUI"
 Biserica are o constructie unica, intrucat imbina elemente din traditia ortodoxa cu cele din romano-catolica ( se spune ca Ana a fost catolica si Vasile a dorit sa imbine cele 2 traditii de arhitectura bisericeasca). Biserica este din lemn, iar clopotnita din zid are asezate in fata, pe cate un soclu ( ca la bisericile catolice, in stil romanic), 13 statui în marime naturala reprezentandu-L pe Mantuitorul si pe cei 12 Sfinti Apostoli. Statuia Mantuitorului este flancata de doi ingeri care au mainile împreunate în rugaciune. De o parte si de alta a Mantuitorului, se afla dispuse, cate sase, statuile apostolilor. Chipurile lor sunt diferite, avand comun parul lung si barba. Unii tin in maini o carte, crucea sau un manuscris. In apropiere, se afla un monument funerar, cu o cruce si alti doi ingeri ingenuncheati. Biserica este din lemn, acoperită cu draniţă, cu supraetajare. Corpul bisericii este format din barne de lemn incheiate in cheotori netede, bisericesti. Structura de lemn sta pe o fundatie de piatra care preia denivelarile terenului, in partea rasariteana, soclul ridicandu-se la 1,5 m.  Usa de la intrare este lucrata cu barda. In pridvor,  usorii usii de intrare in pronaos sunt decorati cu cinci rozete ornamentale. Tot in pridvor se vad „doi balauri” frumos sculptati. In pronaos, in partea de miazanoapte, se afla mormantul ctitorului. Pronaosul este despartit de naos printr-o serie de stalpi de stejar. Catapeteasma este din lemn de tei si  este formata din sapte randuri de icoane. Icoanele sunt incadrate in coloane cilindrice cu baza si capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze si strugurei, poleite cu aur. Icoanele sfintilor sunt pictate in stil bizantin. Strana Maicii Domnului cu icoana de argint are o inscriptie sus: „Adormirea Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu”, iar jos: „Aceasta sfanta icoana s-a facut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica si fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”. Deasupra neaosului, se inalta o turla de lemn decorativa.Bolta este situata in plin centru, are  forma fundului de corabie, iar altarul este semicircular.
 Monumentul se degradeaza pe zi ce trece, in special zidurile si statuile. Din anul 2007, se vorbeste de transformarea lui in schit de maicute, dar pana in prezent nu s-a realizat acest lucru, ceea ce determina ca monumentul uitat, neingrijit, (pentru ca nu se mai fac slujbe), sa se degradeze in totalitate. Mai mult ca sigur, daca aceasta biserica devenea schit, astazi ar fi fost un loc de pelerinaj, de meditatie si rugaciune pentru credinciosi, iar maicutele ar fi stiut cum sa obtina bani, prin donatii, pentru renovarea si intretinera lui. Inca un monument de pe harta Romaniei, care in curand va disparea, prin naruire.
Pe curand, 
Earnest 




 


2 comentarii:

Unknown spunea...

As dori sa știu unde este candelabrul original?

Unknown spunea...

As dori sa știu unde este candelabrul original?