luni, 16 decembrie 2013

DESPRE UNGURI

Suporterii magihari pe stadionul din Novi Sad, facând
gesturi obscene la intonarea Imnului Romaniei
  Nu sunt nationalist si nicidecum sovinist, dar sunt patriot. De aceea, nu am sa accept niciodata ca un strain sa isi bata joc de simbolurile noastre nationale. Eu am scris pe acest blog "Despre patriotism", remarcand faptul ca multi dintre romanasii mei considera sentimentul de patriotism desuet. Dar vecinii nostri unguri nu au probleme cu patriotismul si nu le este rusine cu acest sentiment. Si stiti de ce? Pentru ca la ei se invata Istoria Ungariei, doar in limba maghiara, nu disciplina Istorie. Ne e teama sa spunem Istoria Romaniei sau Istoria romanilor. Ei au o istorie sigura de 1200 de ani, in timp ce noi avem o istorie sigura dovedita cu izvoare scrise de 2800 de ani, la care  mai adaugam izvoarele arheologice si ajungem la circa 600.000 de ani. Dar cui ii pasa?  Ne lasam jigniti la noi in tara de minoritatea maghiara, ne lasam jigniti de ei pe stadioane, cand vin la noi in tara sau pe alte meleaguri, cum s-a intamplat la Novi Sad. Ce sa astepti de la un popor care si-a reconstituit istoria si isi justifica niste drepturi, pe baza unor legende? Astfel, conform descrierii datorate cronicarului Anonymus, descălecatul maghiarilor în Câmpia Transilvaniei a fost anticipat (!) într-un vis legendar: „Principesa Emese, soţia unui rege scit, a visat că, din poruncă divină, o pasăre Turul – după diferite versiuni un uliu sau un vultur – a lăsat-o gravidă şi că aceasta i-a vestit misiunea istorică a încă nenăscutului ei fiu: ca un şuvoi de foc va fi vlăstarul ei şi va domni peste întinse ţări şi meleaguri. De aceea, fiul ei a primit la naştere numele de Álmos (álom = vis). Álmos a pornit apoi la drum cu întregul său popor ca să cuceresacă noua patrie ca pe o moştenire lăsată lui de strămoşii săi din neamul lui Attila, regele hunilor. Pasărea Turul i-a arătat drumul până la destinaţie, până la Carpaţi. Álmos a murit în timpul călătoriei şi, pe nesimţite, a dispărut din istoria universală”.  O alta legenda spune că: „fraţii Hunor şi Magor, fiii regilor sciţi Gog şi Magog, au urmărit la vânătoare un minunat cerb alb şi au atins astfel ţinutul de la nord de Marea Azov. După ce au pierdut din ochi animalul miraculos, ei au dat, la următoarea expediţie, de minunatele fiice ale lui Dula, regele alanilor, le-au răpit şi s-au însurat cu ele”, iar din această căsătorie au rezultat strămoşii hunilor şi ai ungurilor, anume „vestitul rege atotputernic Attila şi mai târziu principele Álmos din care s-au tras regii şi principii Ungariei”.De cand fino-ungricii sunt sciti, adica indo-europeni? 
 Toate aceste legende sunt invatate de elevi la scoala si acestia sunt mandri ca sunt urmasii lui Hunor, Magor si Almos. Pe cand elevii nostri se balbaie la intrebarile de genul, cine au fost Decebal sau Traian, pentru ca la noi se face Istoria (romanilor), in clasele terminale de ciclu, cand elevii invata doar la disciplinele de evaluare sau de examen, pentru ca la noi istoria nu este disciplina de evaluare, fiind doar disciplina de bac.,la filierelele vocationale si  la teoretic numai la sectia umana.  De ce ar invata elevii despre istoria neamului? La noi, elevii nu mai stiu sa cante cantece patriotice, cantaretii nostri canta in limba engleza, la fel si  concurentii la concursurile "Vocea Romaniei", "X Factor" ca si cum li s-ar impletici limba, la cuvintele din limba romana.
Si atunci, unde si cine sa faca educatie patriotica? Cum sa cunoasca tinerii romani valorile date de acest popor?
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Tepii Ariciului spunea...

Numai ca handbalistele noastre le-au dat o lectie suporterilor maghiari! Le-au invins pe handbalistele lor si i-au facut sa danseze involuntar pe muzica romaneasca! Un neam superior prin mostenirea istorica se recunoaste prin atitudini.
Multa salbaticie este la popoarele noi, care isi au originile in pustietati,de unde le-au trebuit sute de ani sa migreze si sa invete sa stea locului, sa-si faca case si sa lucreze pamantul.