miercuri, 23 septembrie 2015

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (VII): DAN LUNGU, RAIUL GĂINILOR

Dan Lungu, n.15.IX. 1969, Botoșani
"Lumunița din capătul tunelului a trecut de la faza de felinar la cea de lanternă. Iar astăzi, la acea de lumânare" ( Dan Lungu, "Raiul găinilor")


   Dan Lungu este, alături de Cărtărescu și Teodorovici, cel mai citit scriitor român contemporan, tradus în limbile franceză, engleză, germană, poloneză, slovenă, italiană, maghiară. De profesie sociolog, este conferențiar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, are studii postdoctorale la Sorbona, membru al Uniunii Scriitorilor din România și a primit numeroase premii și distincții, printre care una din partea Franței, și anume , aceea de Chevalier de l'Ordre  des Artes et des Lettres. A inițiat în anul 1996 la Iași grupul literar Club 8 , iar din anul 2013 este managerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași. A scris și a publicat , pe lângă studii de specialitate, poezie, proză scurtă, teatru și romane.
  Romanul pe care vi-l recomand, "Raiul găinilor"-fals roman de zvonuri și mistere, a apărut în 2 ediții la Editura Polirom, Iași, în anii 2004 și 2007 și cuprinde  o prefață aparținând lui Mircea Iorgulescu, intitulată " O lume în tunel",10 capitole ( la începutul fiecărui capitol, ca în literatura renascentistă, ne prezintă ce vom afla în paginele care urmează) și referințe critice. Veți găsi în acest roman, lumea anti și postdecembristă, din mahalaua oricărui oraș, surprinsă și prezentată cu realism și mult umor, cum numai un sociolog putea s-o vadă. Toate evenimentele din viață societății și ale locuitorilor de pe strada Salcâmilor sunt dezbătute, pro și contra la cârciuma Tractorul, personajelor nelipsindu-le umorul, nu-i iartă de critici pe concetățenii lor  și nu le scapă niciun eveniment pe care-l dezbat, îl interpretează, denaturându-l, până la următorul eveniment, când îl dau uitării. Merită citit acest roman, pentru că este lumea noastră în care trăim, cu mentalitățile și temerile noastre, privite, de un scriitor-sociolog, cu detașare , fără ură, răutate sau superioritate. 
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: