joi, 3 august 2017

PREGĂTIREA CENTENARULUI MARII UNIRI (I). EROICUL AN 1917

 Voinţa românilor pentru întregirea României (recunoscută prin Tratele de Pace dintre anii 1919 şi 1920, în conformitate cu principiul dreptul popoarelor la autodeterminare) nu ar fi fost posibilă fără jerfele românilor din Moldova, din vara anului 1917.
   În judeţele Vrancea şi Bacău, românii au obţinut mari victorii. Începând cu luna iulie, vrâncenii au început comemorările închinate eroilor neamului, pentru că Vrancea a intrat în istoria neamului ca ,,Ţinut al jertfei şi biruinţei".
   La Soveja şi Câmpuri, la Panciu şi Străoane, la Muncelu şi Varniţa, Răzoare-Mărăşti, Doaga şi Mărăşeşti şi-au dat viaţa zeci de mii de români, ale căror oseminte odihnesc în mausoleele de la Soveja, Mărăşti, Focşani şi Mărăşeşti. La Răzoare a căzut vitejeşte căpitanul Gh, Ignat, aici conducâd lupta spre victorie Mareşalul Averescu. La Mărăşeşti, luptele au fost conduse de Generalul Eremia Grigorescu şi au pierit în luptă 610 de ofiţeri şi peste 26.8000 de soldaţi şi gradaţi, printre care locotenentul Gh. Pruncu din Mărăşeşti şi micuţa Măriuca Zaharia din Haret, iar pe Dealul Secului a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inimă  de două gloanţe, eroina de la Jiu, Ecaterina Teodorescu. Cea mai mare bătălia a fost cea de la Mărăşeşti ( victoria finală fiind la 6 august), unde soldaţi transportau muniţii şi armament, fără a fi depistaţi de germani, prin tunelurile din localitatea Mărăşeşti, construite, conform tradiţiei, pe vremea lui Ştefan cel Mare. Aici, soldaţii  Regimentului Românesc 32 Mircea, pe care i-a surprins atacul german pe când se scăldau în apa Siretului, au luptat  desculţi, în izmene ,  unii cu cămăşi, alţii în pielea goală ,făcând prăpăd printre soldaţii germani bine echipaţi şi instruiţi. Despre bătălia de la Mărăşeşti,  cotidianul "Times" scria că: "Apărarea frontului la Mărășești a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârșită vreodată de români ..."
  În aceeaşi perioadă, se desfăşura a treia Bătălie la Oituz  (prima bătălie  a vut loc în toamna anului 1916, când Divizia 15 Infanterie condusă de generalul Eremia Grigorescu a împiedicat pătrunderea trupelor austro-ungare şi germane  în Moldova, câştigându-şi cu acest prilej renumele de „Divizia de fier”, aici născându-se și deviza Pe aici nu se trece!"),  pe axele principale ale văilor  Slănicului, Oituzului și Cașinului  și a avut ca scop strategic - de partea Puterilor Centrale- pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești,  Luptele au fost conduse spre victorie de generalii Gheorghe Văleanu şi  Artur Văitoianu. 
,,Presărați pe-a lor morminte
Ale laurilor foi,
Spre a fi mai dulce somnul
Fericiților eroi".

( ,,Imnul eroilor" de Iuliu Roşca Dormidont)
https://www.youtube.com/watch?v=dkyqpzNpR8E
 Pe curând,
Earnest
PS. Felicit iniţiativa Antenei 3 susţinută de ROMSILVA şi de Consiliul Jideţean Vrancea de a înfiinţa Parcul Memoriei Naţionale, prin plantarea unui număr de 355000 de ştejari, reprezentând numărul eroilor căzuţi pentru apărarea Patriei!



Niciun comentariu: