sâmbătă, 17 martie 2018

DESPRE SIMBOLURI (VII). AMULETA ȘI TALISMANUL(I)

   Amuleta este un obiect mic sau o bijuterie dotată cu puteri magice, care se poartă direct pe piele. Forma ei are legătură cu protectorul pe care-l invocă sau cu răul pe care-i protejează pe cei care o poartă. Așadar, amuleta realizează o relație specială între cei ce o poartă și forțele pe care ea le reprezintă, acționând în toate planurile cosmice, așezându-l pe om în mizeul forțelor cosmice. Astfel, omului îi crește vitalitatea. Toate popoarele antice purtau diferite amulete.Nimeni nu a putut opri credința omului în  puterea simbolisticii și a rostului purtării amuletelor.
Amuletă islamică
    De exemplu, egiptenii puneau amulete de aur, de argint, de piatră sau de faianță chiar și pe mumii, pentru a-i asigura nemurirea defunctului. Cele mai răspândite amulete erau  scarabeul, ochiul fardat, nodul lui Isis, crucea cu toartă (Anh), preluată de Sfântul Iacob. Masonii au preluat din amuletele egiptene , echerul cu vârful în sus, având atârnat un fir cu plumb în vârful unghiului, având simbolul garantării unei stabilități permanente.
   Amuletele hinduse cele mai populare sunt Vishnupada ( Urma piciorului lui Budha) și placa lui Hanuman al cărui curaj învinge toate obstacolele.
   În Orientul Mijlociu, cea mai frecventă amuletă este o mână cu un ochi de piatră albastră care te ferește de deochi, preluată de turci, în varianta ochiului albastru, care se pune la pătuțul noului născut., ca să-l ferească de toate energiile negative. 
    Chinezii foloseau multe feluri de amulete, de exemplu, unele în formă de lăcat, pentru a-i închide pe copii în viață.
Talisman viking
     Amultele numite anting-anting din Indonezia le conferă purtătorilor puteri speciale.
   Talismanul este un obiect sfințit, într-un loc sacru, pe care este scris un citat din cărțile sfinte, numele unei zeități, cifre sacre sau un obiect vrăjit, pe care este scris o vrajă. Etimologia cuvântului se găsește în grecescul ,, telesma", însemnând ,,ritual". El poate fi purtat pe haine sau ținut în casă.
    În Japonia, gofu- talismane menite să aducă noroc- sunt vândute și oferite la altarele shintoiste. Ele sunt de obicei bucăți de hârtie, purtând numele zeității acelui altar.
  Un talisman foarte răspândit în lumea islamică este tawiz-ul, reprezentat printr-o bucățică de piatră sau metal, pe care este scris un citat din Coran.
     Un alt tip de talisman este un pătrat magic, compus dintr-un cuvânt sau o adunare, care pot fi citite în orice direcție. Talismanele de acest fel au influențat Cabala evreiască și tradițiile ermetice și alchimice europene.
Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

Oare noua ce ne-ar purta noroc ? ce este indicat ?

Earnest spunea...

Eu port mereu crucea, care nu este nici amuletă și nici talisman, dar are putere protectoare față de energiile negative. Uneori mai adaug la cruce pe Maica Domnului, însă, recunosc, mai pun și unele amulete, cum ar fi buburuza, care aduce bucurie sau diferite pietre semiprețioase sau prețioase, cu efecte vindecatoare.