duminică, 14 martie 2010

ROMANII DE DINCOLO DE FRONTIERA(II). AROMANII DIN ALBANIA SI ORASELE LOR: MOSCOPOLE SI CORCEA

Cei mai numerosi romani sud-dunareni sunt aromanii. Ei locuiesc in Grecia ( grecii nu-i recunosc ca etnie separata, ii numesc greci latinizati), in Bulgaria si in Albania. In Romania locuiesc 100.000 de aromani. Aromanii din Albania s-au ocupat in Evul Mediu cu oieritul, comertul si cu mestesugurile, in special cu tesutul covoarelor din lana. Ei au fost singurii carora turcii le permiteau sa faca comert in sudul Dunarii, acordandu-le aceleasi drepturi cu romanii nord-dunareni. In Albania au ridicat la rang de mari orase, localitatile Moscopole si Corcea. In Moscopole, ortodocsii aveau dreptul sa traga clopotele la slujbele religioase, in timp ce in celelalte biserici din Penindsula Balcanica, acest lucru era interzis de catre autoritatile otomane. Vechimea orasului coboara pe la anul 1300, iar in secolul al XVII-lea acest oras devine al doilea ca importanta economica si culturala din partea europeana a Imperiului Otoman, dupa Constantinopol. Orasul avea 60.000 de locuitori, in majoritatea aromani, avea 12 cartiere numite dupa biserici, 70 de biserici, dintre care 42 apartineau aromanilor, o universitate, numeroase biblioteci si banci, o tipografie, a doua din Imperiul Otoman, dupa aceea din Constantinopol. Moscopolitenii faceau comert cu Venetia, Viena, Moscova si au intemeiat numeroase colonii pe rutele comerciale spre aceste mari centre europene. Pentru aceste beneficii si drepturi pe care le aveau, turcii le solicitau un tribut foarte mare. Cu toate acestea, aromanii din Moscopole erau foarte bogati: aveau case mari din piatra placate cu marmura si cu doua niveluri, biserici bogate, cu picturi valoroase si catapetesme poleite cu aur. Bogatia lor cat si privilegiile pe care le aveau au atras invidia celorlalte popoare balcanice supuse de turci, culminand cu intrigi, care au dus la distrugerea orasului de catre trupele albaneze conduse de Ali Pasa, in anul 1788. A fost primul pogrom etnic, din perioada moderna, consemnat in istorie. O parte dintre aromani s-au refugiat in Coecea, altii au imigrat spre Viena, Budapesta si in Transilvania, contribuind la renasterea nationala a romanilor transilvaneni ( stamosii lui Andrei Saguna proveneau din aromanii din Moscopole). Orasul a fost distrus definitiv in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, in timpul luptelor partizanilor albanezi impotriva ocupatiei fasciste. Astazi Moscopole este un sat cu 700 de locuitori, dintre care 200 de aromani. Din impunatoarele biserici au ramas doar ruine. Doar celebra manastire Prodrom este deschisa, oficiindu-se slujbe o data pe an, cand se aduna aici aromani de pretudindeni.
Orasul Corcea va deveni, odata populat de aromani, un puternic oras comercial, fiind in perioada interbelica cel mai mare oras din Albania. In acest oras ,au fost intemeiate biserici si scoli aromane, find un bastiona al romanismului sud-dunarean. Papa Lambru a fost omorat cu pietre, in anul 1914, de greci, pentru patriotismul sau. In perioada comunista, localitatea decade. Dupa rasturnarea comunismului in Albania, aromanii din Corcea au dezvoltat economia de piata, devenind foarte bogati. In Corcea traiesc astazi 5000 de aromani. si in acest oras este singura biserica romaneasca din Albania. Singura durere a aromanilor este ca statul roman nu le apara drepturile, ca etnie in Albania, pe cale diplomatica. O parte dintre ei au rude in Romania si vorbesc foarte bine limba romana.
Dintre personalitatile aromane nascute in Moscople, amintim doua mari figuri religioase: Sfantul Naum din Moscopole si Maica Tereza.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: