duminică, 30 mai 2010

DRUMUL DE LA BACAU LA IASI



Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului
Palatul Sturdza de la Miclauseni
Muzeul mormantului tumular de la Cucuteni





-->
Un sofer sau o soferita care respecta Codul Rutier face de la Bacau la Iasi 2 ore. Teribilistii fac 1si ½ ora. Cei carora le plac popasurile pe la monumente pot face 3 sau 5 ore, depinde unde hotarasc sa se opreasca. Astazi eu va propun cateva popasuri.
1 Filipesti. Aici puteti sa alegeti intre Popasul de la Oniscani, intr-un decor feeric cu iaz si padure si un festin cu peste sau sa vizitati Biserica Sfintii Voievozi din sec al 18-lea din Carligi, sau sa vedeti fostul Conac Sturdza-Ruset- Zarifopol, astazi scoala, cat si Hanul, ambele din sec. al 19-lea, declarate monumente.
2. Roaman, oras intemeiat de Roman Voda Musat ( se mai pastreaza ruinele vechii cetati-1391), mai vechi decat Bacaul si cu foarte multe monumente, dintre care majoritatea sunt biserici. Aici va puteti reculege in catedrala Arhiepiscopiei Romanului si a Bacaului, ridicata in anul 1542, (pe locul unei biserici ctitorita de Roaman), de catre Petru Rares. Se mai pastreaza din pictura originala extraordinara realizare a vietii Sfantului Nicolae. Tot in Roman puteti vedea Biserica Sfanta Precista, ctitoria domnitei Ruxandra, sotia lui Alexandru Lapusneanu, Biserica Sfintii Voievozi (1611), ctitoria lui Stefan Tomsa II, Biserica Armeneasca (1709) si multe alte biserici din secolele al 18-lea si al 19-lea.Mai puteti vizita Muzeul de Istorie, de Arta si de Stiintele Naturii cu bogate colectii, puteti admira frumoasa Casa Hogas si o minunata casa in stil Art Nouveau, cat multe opere sculpturale. Strabatand strazile orasului, in mare parte maltratate de constructii noi, fara valoare arhitecturala, puteti sa va ganditi ca aici si-a trait ultimii ani Miron Costin, ca aici s-au nascut si au copilarit Mihail Jora, Sergiu Celibidache, Haralamb Zinca sau ca aici au creat episcopii carturari Leon Gheuca sau Venianim Costache.
3.Targu Frumos, un alt oras a carei istorie este legata tot de Musatini, unde se spune ca Stefan cel Mare si Sfant poposea la hanul Frumoasei, in drumul lui spre Moldova de Jos, Aici puteti vizita Biserica Sfanta Parascheva Domneasca, ctitoria lui Petru Rares, casa memoriabila a lui Garabet Ibraileanu. Va puteti abate de la drumul spre Iasi, daca o veti lua la stanga din piata vreo 7 km. spre Cucuteni, localitate renumita prin ceramica neolitica de acum 5000 de ani, cea mai frumoasa din lume, dar si prin mormintele dacice tumulare ale regilor daci din cetatea Cotnari. Aici este Dealul Regilor, nu la fel de renumit ca Valea Regilor din Egipt, dar puteti vedea un mormant tumular transformat in muzeu. De la Targu Frumos , daca o faceti spre dreapta, la 3 km veti ajunge la Ion Neculce unde puteti vedea mormantul si bustul cronicarului.
4. Miclauseni. Aici puteti vizita Palatul Sturdza ridicat in anul 1787 si refacut in secolul al 19-lea in stil neogotic cat si manastirea ctitorita de familia Sturdzestilor in anul 1787.
Dragii mei cititori, cu onestitate recunoasteti ca nu ati vizitat decat cateva din aceste monumente, in drumul vostru catre Iasi. Va intreb, cat timp pierdeti, daca la fiecare dintre drumurile voastre, va opriti macar din cand in cand la unul dintre ele? Nu pirdeti timpul, ci castigati cunoastere!
Pe curand, Earnest

Niciun comentariu: