miercuri, 10 august 2011

LOCURI SACRE (III). MANASTIREA RAMET



Biserica veche, sec.13
Pictura interioara, sec 14, executata de Mihail





Un alt loc sacru, unde ma simt patruns de sacralitate, este Manastirea Ramet ( numele vine, dupa N. Iorga, de la "rimet", adica eremiti sau pustnici). Manastirea este unul dintre cele mai vechi asezaminte monastice ortodoxe din Transilvania. Este situata intr-un peisaj mirific, pe Valea Geoagiului, la poalele Muntilor Trascau. Apusenii au constituit locuri sacre din Antichitate pana in prezent si la fel ca la Niculitel, aura nu a fost sparta, pentru ca maicutele nu fac din manastirea lor o afacere ( manastirile din judetul Neamt si Suceava si-au pierdut din sacralitate, pentru ca turismul si comertul primeaza credintei, iar staretii si staretele se implica in viata politica).
Asezamantul monahal este alcatuit din: biserica veche cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" si "Izvorul Tamaduirii", biserica noua cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", scoala, ateliere de tesut, de broderie, de pictura pe lemn, muzeul si bineinteles, chiliile macilor.
Inceputurile ridicarii acestui asezamant nu se cunosc. Exista in registrul manastirii insemnarea ca in anul 1215 au plecat calugarii Romulus si Ghenadie sa puna temelia Manastiririi Sfantul Mihail din Perii Maramuresului, ceea ce inseamna ca acest asezamant a fost infiintat inaintea acestei date. Pe arcada dintre naos si pronaos, zugravul Mihail din Crisul Alb a consemnat pe data de 2 iulie 1377 ca a avut permisiunea Episcopului Ghelasie, deci biserica veche si pictura se pastreaza in original din acea perioada ( Mihail este al treilea zugrav/pictor din secolul 14, dupa Teofil de la Streisangeorgiu si Grozie de la Strei, cunoscut in Transilvania).
Biserica veche este de mici dimensiuni:L de 12 m., l de 5,80 m., h de 18 m. Are forma de nava dreptunghiulara prevazuta cu o bolta semicirculara longitudinala, abside semicirculare si pronaos boltit cu un semicilindru transversal, deasupra caruia se ridica un turn clopotnita, avand padimentul original din caramizi hexagonale. Specific este faptul ca zidurile care tin loc de tampla au 2 intrari in altar, dintre care una are rolul de usi imparatesti, iar cealalta de usi diaconesti). Sub altar se afla un izvor de apa potabila.Pictura interioara, mai ales aceea din primele etape ( sec. 13-17), realizata in stil spacific transilvanean, o sinteza intre gotic si bizantin, te impresioneaza prin culorile calde, pastelate de galben-auriu, albastru-bleu. Privesti si nu poti sa de desprinzi: este ceva care te retine si simti cum te patrunde o energie pozitiva. Aici au fost gasite osemintele Episcopului Ghelasie, sanctificat ( despre el va voi vorbi alta data).
Biserica a fost renovata de Matei Corvin si Mihai Viteazu si a cunoscut soarta celor 150 de asezaminte pe care generalul Bucow a pus tunurile pe ele, dar pe aceasta nu a putut-o darama, dar i-a alungat pe calugari, pentru ca s-au alaturat Revolutiei lui Horea, Closca si Crisan. O ampla restaurare a fost facuta in anii 80 ai secolului trecut, cand biserica a fost ridicata cu 2,08 m. de la pamant , printr-o tehnologie specifica, pentru a o proteja de apele de suprafata si de cele subterane.Tot in aceea perioada s-a pus piatra de temelie a bisericii noi ( arhitect Grecea Ion, pictor Grigore Popescu) care a fost sfiintita in anul 1992.
In perioada medievala, a existat aici o scoala de pictura care intretinea stranse legaturi cu scoala de pictura de la Hurezi. Un document din anul 1783 consemneaza ca scoala din manastire unde invatau copiii motilor a fost devastata. Astazi, in scoala din manastire invata copiii de pe Valea Manastirii, unde din anul 1995 au fost integrate si fete de la Scoala Speciala din Sincreni, care se bucura de indrumarea maicutelor cu pregatire pedagogica superioara.
Muzeul din manastire are o bogata colectie de carti medievale daruite de domnitorii si mitropolitii munteni si moldoveni si icoane valoroase. Niciodata distantele mari nu i-au impiedicat pe romani sa mentina unitatea neamului si credinta stramoseasca. Astazi suntem inspaimantati de infrastructura si preferam sa vizitam alte tari si nu cunoastem ce comori are tara aceasta.
Pe curand,
Earnest

3 comentarii:

deceneus spunea...

In vechea cladire a scolii manastirii se afla muzeul, iar intr-una dintre cladiri functioneaza un cabinet stomatologic deservit de maicutele cu pregatire in specialitate, care ii trateaza gratuit pe motii de pe Valea Manastirii.
Locul isi pastreaza sacralitatea si o va pastra atata timp, cat pelerinii si localnicii nu vor uita ca de aici, din Apuseni, au pornit Sofronie, Horea si Iancu, luptatori pentru apararea credintei, a libertatii sociale si nationale.
Rimetul este simbolul spiritualitatii romanilor din acea parte a tarii si biserica veche, prin dimensiunile ei mici , colectia muzeului prin valoroasele carti si icoane ne arata cat de saraci erau romanii in propria lor tara bogata si cat erau de bogati spiritual.
Astazi, ce mai suntem?

Gina Radna spunea...

Maica Elena Glicheria Trifona,vesnic.

Gina Radna spunea...

Sa dea Domnul scoala dar viata fapte sarguinta lucruri de folos si tot binele eu cu pomenitii sa avem calea frumoasa vesnic.Sa fiim maici frati bisericesti vesnic.