sâmbătă, 29 octombrie 2011

ROMANII INTRE REPUBLICA SI MONARHIE



Incheiem o saptamana in care o parte dintre romani, incurajati de postul TV Antena 3, s-au exaltat in fata ideei de Monarhie. In general, nu se vrea sa se inteleaga, ca nu forma statului, monarhie sau republica, determina progresul, coeziunea sociala, ci forma de guvernare si politicile economice si sociale ale celor care guverneaza. De exemplu, istoria ne-a aratat ca Franta a avut perioade de glorie atat in vremea monarhiei cat si in vremea republicilor, dupa cum a avut perioade mult mai dezastruoase in perioada monarhiei decat in timpul republicilor. Insa eu nu vreau sa discut ce ar fi mai bun pentru Romania, pentru ca oricum voi fi subiectiv, pentru ca sunt republican. M-am nascut, am trait si traiesc in republica si monarhia imi este la fel de straina, cum imi este, de exemplu, religia musulmana. Consider insa ca la evenimente de genul sarbatorirea Regelui Mihai, la aniversarea celor 90 de ani, trebuie sa dam dovada de decenta si respect. Sa nu cadem in derizoriu nici cand preamarim faptele Regelui Mihai dar nici cand il acuzam de ceea ce n-a facut.
Argumentez.
1. Regele Mihai este singurul sef de stat, martor al celui de al Doilea Razboi Mondial, care mai este in viata. El este singurul care, daca vrea si daca mai poate, sa ne spuna adevarul de dincolo de intelegerile inscrise in documente.
2. Regele Mihai reprezinta o fosta institutie, dupa cum Presedintele Traian Basescu reprezinta actuala institutie si fiecare ar trebui sa se comporte, conform statutului. Aici are o bila alba Regele Mihai.
3. Nu Regele Mihai, nu partidele politice au hotarat viitorul Romaniei. Au facut-o Puterile care ne-au "crucificat" Romania la Yalta.
4. Tot Puterile au cazut la intelegere cu URSS, cand sa abdice Mihai si cata despagubire sa primeasca. A fost ultimul monarh din centrul si estul Europei, care a abdicat si caruia i s-a permis sa plece bogat ( amintiti-va ca in timpul revolutiilor si miscarilor extremiste, conducatorii si-au piedut viata: Carol II al Angliei, Ludovic al XVI-lea al Frantei, Alexandru al Iugoslaviei, Nicolae Ceausescu si de curand, Kadhafi).
Institutia, pe care temporar o reprezinta Presedintele Traian Basescu, trebuia sa onoreze evenimentul. Traian Basescu a pierdut sansa de a se reabilita diplomatic in fata unor sefi de stat prezenti la aceasta aniversare.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: