joi, 23 mai 2013

STIATI CA (IX)... DESPRE BACAU (II)


Casa Nicu Enea-interior

1. ...in secolul al XVIII-lea Bacaul a decazut, datorita calamitatilor care au avut loc ( dese inundatii, cutremurul din anul 1738, epidemiile de ciuma din anii 1756 si 1791), rolul sau fiind luat de Targul Trotus?
2. ...la sfarsitul secolului al XVIII -lea in Bacau mai existau doar 69 de case, pretul unei case fiind de 9 lei, in timp ce pretul unei femei  roabe  ( tiganca) era de 40 de lei?
3. ...travestit in haine de ofiter suedez, fostul rege al Poloniei, pribeagul Stanislas Leszczynsy, a fost gazduit in anul 1711 in Bacau, de unde a fost preluat de catre oamenii primului domnitor fanariot Nicolae Mavrocordat, care i-a oferit protectie, pana la granitele Moldovei?

 4. ...in urma cutremurului din anul 1802 s-au daramat bisericile si Bistrita si-a schimbat albia?
 5. ...pe piata bacauana patrunde in anii 1818-1819 un produs nou, cartoful?
 5. ...incepand cu anul 1800 se  repopuleaza Bacaul, preluandu-si rolul de centru comercial, mestesugaresc si cultural? Astfel, pe harta Bacaului, realizata in anul 1818, din porunca domnitorului Scarlat Calimachi,  de catre inginerul austriac Kuhler, pe Ulita Mare ( viitoarea Strada Mare, actuala Mihai Viteazul) se aflau 83 de case ?
6. ...in iarna anului 1821, in timpul noptilor din 23 si 29 ianuarie si de 9 februarie  se cutremura pamantul si in Bacau, preotul Panait, consemna la al doilea cutremur, urmatoarele: " s-au cutremurat pamantul pentru pacatele noastre, dandu-ne semn a ne pocai, caci iata ca sta la usa cele ce vine-nu glumeste !"? Si a avut dreptate, preotul, caci pe 14 iulie tot noaptea a fost cutremur mare, "in doua rastimpuri", cat despre pacate, ce sa mai zicem? In acel an, la Bacau erau inregistrate 55 de carciumi.
7. ...primul domnitor roman dupa inlaturarea  fanariotilor, Ionita Sandu Sturdza, care avea mosie la iesire din Bacau, la Saucesti, a donat bani Bacaului, pentru ridicarea unei biserici armenesti?
8. ...in anul 1840, pe 22 mai, se constiutuie un jurnal de catre boieri,  negustori si starea a treia?
9. ...in anul 1848, Grigore Sturdza, fiul domnitorului Mihail Sturdza, si-a incercat planorul, care l-a costat 10 milioane de franci de aur, pe locul unde se afla astazi Aerostarul?
10. ...la  Bacau, in martie 1848, in timp ce la Iasi revolutionarii erau amagiti de Mihail Sturdza ca le va indepline prevederile Petitiunii - Proclamatie,  hatmanul Alecu Aslan (fost ispravnic de Bacau), spatarul Dimitrie Cracte, 100 de revolutionari, printre care si viitorul politist al Bacaului, Zaharia Moldoveanu, au instituit Republica Bacau, a carei Presedinte a fost ales Hatmanul Alecu Aslan? Confruntarile dintre revolutionari si armata domnitorului s-au desfasurat pe Campul Postei ( actuala zona Miorita), unde revolutionarii au fost infranti, iar Presedintele Republicii a fost pus in lanturi si inchis la Manastirea Casin.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: