luni, 13 mai 2013

STIATI CA (VIII)...DESPRE BACAU (I)


Casa memoriala "G.Bacovia". Masa de lucru a poetului

1. ... desi intravilanul orasului se afla pe terase plane, usor inclinate, are 4 trepte de altitudine, cuprinse intre 150 m. si 250 m.?
2. ... istoricul V.A. Urechia, pe baza unor documente pe care noi nu le cunoastem, spunea ca, inainte de intemeierea statului medieval Moldova, deci inainte de descalecatul lui Dragos, exista un principat pe la anul 1304, cu resedinta la Bacau, unde era un palat princiar? Pana in prezent,  nu au fost descoperite ruinele acestui palat.
3 ...Ion Neculce, in "Letopisetul Moldovei", il numeste pe Dragos "Voievod de Bacau"?
4. ...Bacaul, conform descrierii lui Dimitrie Cantemir, era situat intr-o insula intre Bistrita si Negel, " vestit prin bogatia  poamelor si padurilor sale"?
5. ... pe la 1400 se afla  o parte a Cavalerilor Ioaniti, carora papa Bonifaciu II le-a trimis o scrisoare aici, in Civitas Bachovien?
6. ... in anul 1401, Papa Bonifaciu II cu ajutorul Margaretei, sotia domnitorului Alexandru cel Bun, muta Episcopia Catolica de la Siret la Bacau?
7. ...la 1431 este mentionat la Universitatea din Cracovia un student din Civitate Bako, cu numele de Gregorias Bachowya?
8. ...pe la 1644, cand se stabileste la Bacau episcopul catolic Marcus Bandinus, de origine bosniaca, populatia Bacaului era formata din 400 de catolici, care aveau 2 biserici, din care una din piatra si 700 de ortodocsi, care aveau 3 biserici, din care 2 din piatra si o manastire de calugari vasilieni, conform datelor transmise de el, papalitatii?
9. ...Episcopul Bandini deschide publicului Biblioteca Episcopala, care avea zeci de carti in limba poloneza, maghiara si latina, aceasta devenind prima biblioteca publica din Moldova? Aceasta se afla in Casa episcopala situata pe actuala strada Traian. Faptul ca a socotit nesesar ca biblioteca sa devina publica, ne demonstreaza, ca la mijlocul  secolului al XVII-lea, exista in Bacau o populatie civila cunoscatoare a celor trei limbi, capabila sa inteleaga continutul cartilor respective.
10. ...la 1670 a avut loc o mare inundatie, datorata poilor de lunga durata din luna iulie, care au dus la distrugerea bisericii catolice episcopale, din piatra. Faptul ca aceasta biserica nu a fost refacuta, a determinat scaderea drastica a populatiei catolice, aceasta fiind alcatuita in anul 1691 din 12 familii, la care se adauga cele 30 de familii din jurul orasului, care locuiau in vii. Si totusi Episcopia Catolica a fiintat aici pana in anul 1789.
Pe curand,
Earnest2 comentarii:

clemansa spunea...

Earnest, ai uitat o perioada importanta..."Pana cu puțin timp în urmă, prima atestare documentară cunoscuta era de pe timpul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Cercetătorul Ștefan S. Gorovei, demonstrează că Bacăul are actul de naștere între anii 1391-1432 in timpul domniei lui Petru I Musat. În 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului."

Earnest spunea...

Nu am uitat acest lucru. El a fost spus in alt articol.
Earnest