marți, 24 septembrie 2013

ROMANCE CELEBRE (VI). AURORA GRUESCU ( 1914-2005)

  Judetul Bacau a dat economiei, diplomatiei, culturii, sportului personalitati care au fost recunoscute nu numai pe plan national, ci si pe plan mondial. Printre aceste personalitati, se afla si doamne, una dintre ele fiind Aurora Gruescu, care figureaza in Cartea Recordurilor ca prima femeie inginer silvic din lume, ea fiind si prima romanca inscrisa in aceasta carte. Surpinzator este faptul ca "Enciclopedia judetului Bacau" nu o inscrie in paginile ei, in schimb, in anul 1997, The American Biographical Institute o numeste "Personalitatea anului". Nici Primaria comunei Oituz nu o recunoaste ca personalitate a locului, dar Primaria orasului Busteni a facut-o cetatean de onoare si au trecut-o pe lista personalitatilor locale.
  Aurora Gruescu a fost nascuta pe data de 11 mai 1914, la Oituz, fiind al saselea copil si singura fata a familiei de invatatori Dragomir.
   In Harta Numerologica,  in "Calea Vietii" ii corespunde cifra 22, ceea ce descrie  o viata marcata de nevoia de a realiza ceva important, de a dedica o buna parte a vietii unui scop nobil, de a lasa o mostenire demna urmasilor sai. I-a fost inscris in destin, sa urmeze silvicultura, ea o fata frumoasa, cu par aramiu si cu ochii verzi, iubita si rasfatata de fratii ei.  Ce putea deveni o fata sportiva, care juca fotbal si calarea alaturi de fratii ei, iubitoare de natura, care a crescut  in frumusetea Vaii Oituzului, inconjurata de paduri bogate, avand alaturi  un frate student la silvicultura? 
     A urmat scoala in Bucuresti si a dat examen la doua facultati: medicina  ( pentru ca asa doreau parintii ei) si la silvicultura (pentru ca asa simtea ea). A reusit la amandoua, dar a ales silvicultura, trebuind sa suporte la inceputuri discriminarea si prejudecatile colegilor si ale profesorilor, dar nu s-a lasat invinsa, reusind sa termine ceea ce si-a propus. A practicat meseria de inginer silvic intre anii 1937 si 1975, legandu-si  numele de primul plan de împădurire naţională, fixat la suprafaţa de 100 000 ha. De asemenea, a condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovaţii ce s-au confirmat legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens mai multe studii si articole in revistele de specialitate. Nu a fost membra a P.C.R, de aceea a fost considerata, intr-o anumita perioada, dusmanca a luptei de clasa, dar nimeni nu i-a putut nega profesionalismul. A fost casatorita cu Carol Gruescu cu care a avut un fiu, Mircea, dar nu s-a putut bucura de o viata de familie implinita, pentru ca a ramas vaduva de tanara. Adevarata viata de familie, o traieste dupa ce a iesit la pensie, stabilindu-se la Busteni si dedicandu-se nepotului ei, Radu, caruia i-a aratat lumea, prin ochii ei, a unei iubitoare de natura si cultura.
 Ziarista Rodica Simionescu i-a dedicat o carte numita "Legamant cu taina codrilor" , iar pentru silvicultorii de ieri si de azi ramane "Doamna padurilor",  cea care a deschis şi altor femei drumul în silvicultură.
  Aurora  Gruescu este pe lista celor 12 personalitati feminine, care "concureaza" pentru a  aparea pe o bancnota romaneasca. Eu am sa votez pentru Aurora Gruescu.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: