luni, 7 octombrie 2013

LOCURI SACRE (IV). MĂNĂSTIREA TURNU ROȘU

Drumul spre  manastire, la 2.X.2013
  În apropierea Defileului Oltului (Pasul Turnu Roșu), pe malul stâng al Oltului, la confluența cu Cibinul, la poalele Munților Făgăraș, în vecinatatea Rezervației calcarelor eocene, se află localitatea Turnu Roțu, denumire luată de la castelul cu caracter defensiv (a patra fortificație medievală din complexul de apărare a pasului), ridicat de sași între anii 1360 și 1370. Legenda spune că acest castel, care a dat denumirea pasului, vine de la sângele vărsat de turci în bătălia din 1493, când au încercat să pătrundă prin defileu.
   In aceasta localitate se afla 2 monumente: Biserica "Sfantul Nicolae", ctitorita in anul 1653 de catre Matei Basarab (singura ctitorie a domnitorului muntean in Transilvania) si Manastirea "Adormirea Maicii Domnului".  La manastire se ajunge, pornind din "Capul Satului",urcand  in amonte, pe paraul Valea Caselor, intr-un peisaj mirific,
Manastirea Turnu Rosu, la 2.X. 2013
pe un drum forestier ingust, care traverseaza de 6 ori paraul, strajuit de o padure de foioase si brazi. In poienita care se deschide dupa 5 km. de mers, apare complexul monahal alcatuit din bisericuta "Adormirea Maicii Domnului", chilii, camere de oaspeti si noua biserica a manastirii, ridicata in ultimii doi ani.
 Nu se stie cine a fost ctitorul manastirii, nici anul ridicarii. Pe o caramida apare inscris anul 1601.
  Documentele vorbesc de arderea mănăstirii în anul 1761, de către generalul Bucow, cel care a ars în Țara Făgărașului 200 de biserici și mănăstiri, la ordinul Mariei Tereza, pentru că preoții și călugării nu au vrut să adere la Biserica Unită. Calugarii, care nu au parasit manastirea, au fost ucisi de ostenii austrieci. Pe la anul 1850, pe locul vechii manastiri si din materialele ramase, a fost ridicata o bisericuta, in forma de nava, cu pridvor, o bijuterie de constructie, echilibrata, aflata in armonie cu natura. La aceasta biserica, veneau credinciosii sa se roage si numai cei puternici reuseau sa ajunga, pentru ca Diavolul ii ispitea pe cei slabi duhovniceste si abandonau urcusul. In schimb, o data ajunsi, credinciosii gaseau aici o liniste sufleteasca deosebita, asa cum o gasesc si astazi cei se simt sacralitatea locului. Batranii povestesc, ca intr-o noapte a Invierii s-a auzit aici cantand corul ingerilor. Bisericuta a fost pictata in interior si exterior, inainte de anul 1989, de un pictor, care se ascundea in padure. Nu se stie ce l-a indemnat sa picteze o biserica parasita. A fost declarata monument istoric in anul 1988 si redeschisa ca manastire in anul 1994, cand a fost resfiintita.
  Biserica noua a manastirii are moastele martirilor necunoscuti de la Aiud si toti care vin aici, cerand in rugaciunile lor linestea sufleteasca si vindecarea trupului, cunosc minunea implinirii rugaciunilor lor. Despre sacralitatea acestui loc stia si Arsene Boca, care ii trimitea pe credinciosi sa vina si sa se roage aici. Ce ii da acestui loc sacralitatea? Probabil, sangele stramosilor care au aparat Defileul Oltului, poate martiriul calugarilor, care si-au aparat credinta, poate slujbele calugarilor, care intra la rugaciuni la ora 7 dimineata si le termina la ora 7 seara.
  Manastirea Turnu Rosu este inca un loc binecuvantat de Dumnezeu, in spatiul romanesc. Noi nu trebuie decat sa avem credinta si sa ne rugam. Poate asa, vor veni vremuri mai bune pentru natiunea noastra.
Pe curand, 
Earnest

Un comentariu:

clemansa spunea...

De ajungeti aici....mergeti si mai la vale, la Manastirea Turnu si la Stanisoara, la Cozia si la Ostrov. Binecuvantati veti fi si mai usurati va veti simti!