marți, 22 octombrie 2013

MANUSCRISE RARE (I). MANUSCRISUL VOYNICH

 Manuscrisul Voyninich, probabil cea mai misterioasa carte a lumii, a fost descoperit in anul 1912, intr-un cufar vechi dintr-o scoala iezuita, din orasul italian Frascati, alaturi de o scrisoare datata la 19 august 1666. Scrisoarea apartinea lui Johannes Marcus Marci, rectorul Universitatii din Praga, care se adresa lui Athanasius Kircher, celebru lingvist al epocii, spunandu-i ca manuscrisul a fost achizitionat de Imparatul Rudolf II, cu suma de 600 de ducati, rugandu-l pe acesta sa-l descifreze.
   Denumirea manuscrisului vine de la anticarul Wilfred Voynich, care l-a cumparat in anul 1912, ducandu-l in S.U.A. In prezent, manuscrisul se afla in biblioteca Universitatii din Yale, fiind donat in anul 1969 de ultimul proprietar.
  Primul proprietar cunoscut  al manuscrisului, asa dupa cum reiese dintr-un document al lui Arthut Dee, a fost John Dee, marele invatat si magician elisabetan, care a trait cativa ani la Praga, in vremea imparatului Rudolf II. 
  Manuscrisul este un volum de 204 de  pagini, cu un format de 15x22 cm., scris intr-un cod complicat sau intr-o limba necunoscuta. Au mai existat 28 de pagini ale manuscrisului, dar acestea s-au pierdut.
La prima vedere, manuscrisul pare de sorginte medievala, dar, in realitate, are un alfabet propriu alcatuit din 19 litere, care nu au fost identificate in alte scrieri. Alaturi de text, mai exista mici desene, care reprezinta plante, constelatii sau femei goale in cada. Unii cercetatori spun ca acest manuscris este un tratat al alchimistilor, altii spun ca ar fi un tratat farmaceutic. Cert este doar faptul ca nu se stie cine este autorul, cand si unde a fost scris.
  Au exista numeroase incercari de decodare a manuscrisului, iar de cateva ori s-a crezut ca s-a reusit. Niciuna dintre solutiile gasite nu a fost destul de convingatoare, pentru a fi luata in seama. Nu a fost sortita izbanzii nici incercarea Agentiei Nationale pentru Securitate a S.U.A. de a sparge codul cu ajutorul calculatorului super performant Cray-6.
  Astfel, manuscrisul a ramas  inca o enigma nesolutionata a vremurilor noastre.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: