miercuri, 9 iulie 2014

BACĂU. ACASĂ LA CREŞTINI

CATEDRALA "ÎNĂLŢAREA DOMNULUI"
   "Bacău. Acasă la creştini" este cartea pe care au primit-o cadou elevii din Bacău, la sfârşitul acestui an şcolar. Cartea a fost scoasă de Arhipescopia Romanului şi Bacăului în colaborare cu Primăria Municipiului Bacău. Salutăm această iniţiativă ( o astfel de carte are şi Municipiul Iaşi, apărută cu câţiva ani în urmă), dar ne permitem să aducem critici, în privinţa conţinutului.
   Înainte de a critica, apreciem calitatea hârtiei şi a fotografiilor realizate de Răzvan Bibere, Eugen Grigore, Ioan Bîşcă şi faptul că sunt explicate semnificaţia hramului fiecărei biserici.
Însă, conţinutul cărţii realizat de Nicoleta Bichescu, Ionuţ Tomescu, Constantin Gherasim lasă de dorit, datorită superficialităţii şi lipsei de seriozitate cu care au conceput descrierile, cât şi datorită erorilor. Sunt descrise cele 29 de biserici ortodoxe, dintre care una pe stil vechi, cele 8 biserici catolice şi sunt amintite cele 4 culte neoprotestante din municipiu. În descrierea bisericilor, s-a dat dovadă de inconsecvenţă, ceea ce mă determină să cred că descrierile au fost copiate din istoricul care se află la intrarea în biserică. Stimaţi autori, orice descriere de monument, se realizează după un plan: amplasarea, descrierea ( istoric, stilul arhitectonic- se evidenţiază numele zidarului/ arhitectului, a constructorului, materialele de construcţie, stilul picturii şi se evidenţiază numele pictorului, atunci când este cunoscut, descrierea catapetesmei), sunt numite obiectele de cult, încheindu-se cu valoarea monumentului respectiv. Sunt menţionaţi preoţii parohi. Bineînţeles că acest plan nu este respectat. Dacă la bisericile vechi nu se prea cunosc numele arhitecţilor, nu aveţi nicio scuză să nu fi  consemnat numele arhitecţilor la bisericilor noi, cum aţi omis să faceţi la bisericile catolice: "Sfânta Cruce", "Sfântul Francisc din Assisi", "Inima Neprihănită a Mariei", "Conventul Sfântul Iosif", dar mai ales la Catedrala Ortodoxă "Înălţarea Domnului". Nu se poate ca să nu menţionaţi numele arhitectului celei mai mari biserici din România, a patra dintre bisericile ortodoxe din lume ( este vorba de arhitectul Constantin Amâie). Puţină documentare, nu strica prin arhive. Probabil vi s-a părut mai interesant câţi preoţi, câţi invitaţi au participat la sfinţire, decât numele creatorului. Erori grave au fost făcute şi în descrierea stilului unor biserici. Exemplific doar cu 2 biserici. 1. Biserica "Sfântul Ion" nu este în stil neobizantin, ci în stil baroc românesc. Pictura interioară este în stil neobizantin. Brâul nu este specific stilului moldovenesc, ci stilului muntenesc, brâncovenesc, barocului românesc şi se numeşte torsionat, nu împletit şi este o moştenire în acest spaţiu din ceramica neolitică. 2. Catedrala " Înălţarea Donmnului" nu este în stil moldovenesc, ci în stil bizantin , cu elemente de modernism. Cupola este în stil  moldovenesc, dar nu în totalitate, pentru că nu se prea ştie să se realizeze o cupolă moldovenească, de aceea s-a vrut să se facă una florentină şi până la urmă a ieşit ceva original, care sperăm să ţină, la un cutremur mare. 
  Domnilor autori, cred că aţi fi putut face şi un cuprins al cărţii.
 Pe curând,
Earnest


Un comentariu:

Ioana spunea...

M-am bucurat cand a venit copilul meu cu aceasta carte acasa so mi-am zis ca a fost buna ideea de a scoate un ghid al monumentelor si in orasul nostru. Am citit despre biserici despre care nu stiam ca exista in Bacaui. De aceea, am vrut sa ma duc sa vad si eu unde este manastirea aceea franciscana, dar nu se spune in ghid decat ca se afla construita undeva in vestul orasului. Pacat. Stie cineva sa imi spuna, unde anume este in partea de vest? Multumesc.