"Plecare fără întoarcere"-Teatrul de Vară Bacău |
Constantin Brâncoveanu, domnitor martir, cu calitățile și defectele sale, proprii mentalității epocii și ale clasei sociale căreia îi aparținea, și-a mărturisit credința până în ultimele clipe ale vieții sale și a făcut-o ca să fie model pentru urmașii săi. A crezut în rolul educației și i-a sprijinit pe cei nevoiași cu burse, încurajându-i să învețe, făcând din Academia "Sfantul Sava" o instituție deschisă celor care voiau să învețe din țara sa și din afară ei. Probabil visa ca urmașii contemporanilor săi să fie oameni învățați, puternici, care să poată decidă singuri, cu responabilitate, cu dragoste de țară și de credință, care să-i respecte pe cei din jur și care să trăiască în pace, într-o lume mai bună decât în aceea în care el a trăit și pe care a vrut să o țină în echilibru.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și cu câteva unități de învățământ din Bacău au antrenat zeci de elevi intr-un concurs interdisciplinar de eseuri, desene, afișe, videoclipuri, în cadrul Simpozionului Omagial Județean "Sinții Martiri Brâncoveni 1714-2014. Martori și Mărturisitori". Elevii au realizat lucruri minunate, dovedind talent, pricepere, imaginație, fiind premiați într-o festivitate organizată la Teatrul de Vară, oferindu-li-se în dar, piesa de teatru "Plecare fără întoarcere" susținută de Comapania de Teatru "Civic Art" (dramatizare după romanele „Ultimul Constantin“ de Ileana Toma, „Neamul Basarabilor“ de Aurel Petrescu şi adaptarea pieselor de teatru „Constantin Brâncoveanu“ de Nicolae Iorga şi „Ultimul drum al lui Brâncoveanu“ de Dan Tărchilă, scenariul şi regia aparținându-i lui Marian Ciripan, actorul principal al piesei). Constantin Brâncoveanu, de acolo unde el se află, s-a mândrit de urmașii lui, dar cred, că după ce a văzut cum se s-au manifestat aceștia în timpul premierii și în timpul vizionării spectacolui, a constatat că urmașii săi nu au înțeles martiriul lui. Majoritatea dintre ei au creat pentru că sunt talentați, inteligenți, creativi doar pentru a lua premii, fără să conșientizeze opera domnitorului. Majoritatea dintre ei nu au fost în stare să stea o clipă liniștiți în timpul premierii: alergau pe la galerie, se jucau de-a prinsealea, se hârjoneau la toalete, se plimbau prin sală, îi huiduiau pe ceilalți premianți, în loc să-i aplaude. Cei de la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" i-au îngânat pe actori ( profesorii lor însoțitori nu au stat lângă ei, pentru că nu știu cum se comportă elevii de gimnaziu, dar doresc să aibă ciclu gimnazial). A fost o foarte mare dezamăgire pentru mine, cetățean onest, de generația care crește lângă noi, cu care ne mândrim, pentru că sunt copiii noștri cei deștepți și talentați. Dar la ce folosesc toate aceste calități, dacă nu au sentimente patriotice, naționale, dacă înțeleg rostul unei astfel de manifestări doar din perspectiva unui avantaj ( în acest caz obținerea unor diplome și medalii, cu care ei și părinții lor să se fălească)?. Oare asta și-a dorit Brâncoveanu, de la urmașii săi?
Pe curând,
Earnest
4 comentarii:
Aceasta generatie este aceea care ne va plati noua pensiile, daca va ramane in Romania,este generatia care sta toata ziua pe Internet, care se distreaza prin cluburi, care este fascinata de tot ce vine din Occident, dar care nici macar in cosmarurile sale nu se viseaza in Romania. Putini dintre ei au simtaminte patriotice, care vor sa faca ceva pentru urmasii lor, care isi cunosc strabunii. Sunt cei care il vor vota pe Johannis, nu pentru ca este mai bun decat Ponta, ci pentru este neamt, pentru ca ii este rusine sa spuna ca este roman. Acesta generatie danceaza si asculta uneori manele, dar nu stie niciun pas de dans popular romanesc si niciun vers dintr-o balada sau doina, dar stie versuri englezesti. Asteptam noi, de la ceasta generatie, sa stea linistita la o piesa de teatru istorica?
Este generatia, care a hotarat ieri soarta romanilor! O generatie care nu intelege ca trebuie respectate legile, pentru ca au hotarat sa aleaga o persona, care a acceptat falsificarea unui testament ca sa obtina o casa, care si-a cumparat o casa de la stat, cand legal, nu putea sa o faca. Asa cum l-au votat pe Basescu, cand se stia ca a vandut o flota, asa l-au votat si pe Johannis. Voi, romani, nu intelegeti ca niciodata nu vom progresa, daca nu vom respecta legile? Oricine va fi ales, nu va putea face credibila tara aceasta, daca se confirma ca aici nu este respectata legea! Intotdeauna un astfel de presedinte va putea fi usor santajat de cei din tara, dar mai ales de cei din afara si va lucra impotriva poporului sau.
"Ne-am luat tara inapoi!", asa grait-a neamtul! Intrebarile sunt doua:
1. De la cine s-a luat tara inapoi?
2, Cine a luat tara inapoi?
Raspunsurile ar pute fi:
1.Tara a fost luata de la romani sau tara a fost luata din mana lui Basescu. In orice caz, nu a fost luata din mana PSD-ului, pentru ca presedintele nu este al lor.
2. Tara a fost luata inapoi de catre cei care au impovarat-o cu datorii imense si nu au creat locuri de munca pe termen lung, de cei care au distrus acest popor, trimitandu-l in bejenie, pentru ca sa faca ei ce vor cu aceasta tara, dupa care i-au indemnat sa iasa in strada si sa ceara dreptul la vot, ca si cum cineva le-ar fi luat acest drept, iutand sa le spune ca tocmai ei le-au luat dreptul la munca si dreptul de a trai in acesta tara frumoasa!
Raspunsul ar mai putea fi promisiunea lui Johannis de a nu SE LASA INFLUENTAT DE VREUN POLITICIAN, daca il vor lasa cei care l-au sustinut, adica Blaga si toata sleahta lui!
Cred ca romanii s-au obisnuit sa traiasca in dictatura, nu intr-un stat de drept sau intr-un stat democratic.In ultimii 10 ani tot aleg ca presedinte persoane care nu respecta statul de drept, dar vorbesc despre statul de drept, care au comportament dictatorial.Johannis, nici nu a fost numit presedinte si da indicatii cum trebuie sa voteze Parlamentul (nici Basescu nu a indraznit sa faca asa ceva), ce sa faca Guvernul si cum va sta el cu ochii pe liberali, desi a spus ca va fi un presedinte liber, fara coloratura politica. Iar alesii neamului voteaza cum a zis Johannis, din cauza presiunii strazii. Trebuie sa inteleg, ca de acum inainte se va vota cum vrea strada, adica vreo 3000 de galagiosi. Atunci de ce mai avem Parlament, de ce ne trimitem reprezentantii acolo, de vreme ce tot strada hotareste? Din ce in ce este mai rau si in numele democratiei se va instala dictatura, iar prostimea, cei manipulati, vor crede ca asa e bine, ca dictatura este de fapt democratie.
Trimiteți un comentariu