" În a vieții portofoliu
Se înscrie c-un rateu
A salvat un Capitoliu
Ca s-ajungă un pateu"
(Laurențiu Ghiță)
Cea mai veche și mai folositoare dintre păsările de curte este gâsca. Imaculată de albă, uneori cenușie, gălăgioasă, o bună, înotătoare, domină curtea și bălțile de la marginea satelor. Nu suportă ciubotele roșii și te aleargă pe ulită, dacă îndrăznești să treci pe lângă ea cu astfel de încălțări.
![]() |
Mausoleul Ceciliei Metella |
Se presupune că la început a fost domesticită în Babilon și de acolo creșterea gâștelor a urmat obișnuita cale spre Europa, prin Grecia și Roma. Aici a făcut o adevărată carieră, fiind consacrată zeiței Iunona și gâștele sacre de la templul zeiței au salvat Capitoliul, în anul 390 î.e.n., de atacul galilor conduși de Brennos, găgăind și punând gărzile pe poziție de apărare. "In memoriam" acestui eveniment, anual, romanii organizau o impresionantă procesiune, când una dintre gâștele sacre era transportată pe Capitoliu, într-o litieră luxoasă, în timp ce, de-a lungul traseului parcurs, erau crucuficați câini pe stâlpi din soc, plătind astfel pentru neglijență lor de a nu fi lătrat la atacul galilor. În semn de " recunoștiință", romanii au introdus obișnuință, ca la aniversarea acelei zile, să mînânce o gâscă friptă. Tot la Roma, în perioada dintre consulatul lui Sulla și Caesar, a fost descoperit pateul de ficat de gâscă, ca apogeu al artei culinare din acea epocă. Se presupune că descoperitorul acestui deliciu culinar ar fi fost soțul celebrei Cecila Metella, o frumusețe a Romei acelor vremuri și o tovarășă de conversație plină de spirit. Pe Via Apia, toți care au vizitat acest loc la Roma i-au putut admira solemnul și bogatul monument funerar. De la germani, soldații romani din castrele de pe Rin au învățat cum să-i valorifice mațele și cum să o jumulească, pentru a-i folosi puful la umplerea pernelor și a plăpumilor.

Ce soartă! - ne spune Semionow: " slujești o mie de ani cu credință filosofi și savanți și ești și rămâi, până la urmă o gîscă", iar eu, Earnest, ca un adevărat cetățean onest, adaug: mai ești și " gratulată" cu sintagma " proastă ca o gâscă".
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
Vreau sa te cunosc, Earnest! Cui i-ai dedicat aceasta expunere? De data asta m-ai cucerit mai mult ca oricand!
Trimiteți un comentariu