 |
Războiul civil din Siria |
În ultimele luni, Europa este într-un mare impas: migrarea dinspre unele țări arabe, ca refugiați, a unui număr mare de oameni persecutați religios și politic. Majoritatea sunt sirieni. Analiștii politici români au făcut diferite analize, în general, manifestând prudență în elaborarea unei concluzii.
Încerc și eu, ca cetățean onest, să-mi pun întrebări pe care vi le împărtășesc, sperând, că și dumneavoastră, ca și mine veți medita asupra acestui mare fenomen, care ne-a luat prin surprindere.
 |
Refugiați sirieni |
Știm că religia musulmană are două mari confesiuni:șiismul și sunismul. În cadrul șiismului, au apărut mai multe curente, care s-au îndepărtat de principiile înscrise în Șaria, cum ar fi aleviții în Turcia, druzii în Liban sau alauiții, în special în Siria. Aceștia din urmă, au luat multe influențe din creștinism, consideră că în Șaria sunt multe principii pe care nu le găsesc în Coran, au propria lor carte de rugăciuni (Kitab al Maju), nu au niciun loc de cult. Aceștia sunt în cea mai mare parte, agricultori și nu sunt recunoscuți ca fiind musulmani de către suniți, care reprezintă în Siria un procent de 73 din populație. Ei au fost încurajați în timpul protectoratului francez dar mai ales după anii 70 ai secolului trecut, în vremea Președintelui Al-Assad, el însuși alauit, membreu al Partidului BAASAD ( susținut de URSS), dar în contradicție cu gruparea irakiană a partidului condusă de Saadam Hussein, de aceea s-a aliat cu SUA în războiul antiirakian. Al-Assad, prin reformele pe care le-a înfăptuit, a democratizat țara, a dezvoltat economia, a început un proces de occidentalizare a Siriei, în special prin promovarea femeii, acestea ocupând funcții, putând urma orice formă de învățământ superior, dar și-a înlăturat rivalii prin terorism, ceea ce a determinat înlăturarea treptată a regimului democratic și instaurarea unei guvernări autoritare. După preluarea puterii de către fiul său, Bashar al Assad, a fost instaurat un regim dictatorial, iar primii înlăturați au fost alauiții. Conflictele între democrați și susținătorii noului regim, între suniți și alauiți s-au accentuat în anul 2011, când a fost declanșat Războiul Civil, începându-se cu manifestări de stradă, ajungându-se la atacuri teroriste, lupte pe stradă, asasinate etc. Susținătorilor noului regim, li s-au alăturat și minoritățile naționale din Siria, în special, kurzii. Primul val de refugiați a început în anul 2012, aceștia plecând în Turcia și în Liban. Intervențiile O.N.U., ale Ligii Arabe sau ale Papei ori ale diferitor state, care au încercat și calea boicotului economic ( nu s-a mai importat petrol din Siria) nu au avut niciun efect. Se știe însă că Siria este unul din finanțatorii statului islamic Isis.
Să revin la refugiații sirieni. I-am văzut la televizor. O parte sunt oameni necăjiți, cu copii, care sunt mai mult ca sigur alauiți sau chiar suniți dar democrați. Printre ei sunt mulți tineri, bărbați frumoși, vorbitori de limba engleză și probabil și de limbă franceză, instruiți. Aceștia, dacă sunt împotriva noului regim, nu ar fi firesc să lupte de partea democraților, ca să-și apere principiile? De aceea, mă gândesc că nu sunt nici teroriști, dar sunt musulmani convinși, pașnici, care consideră o altă cale de a răspândi musulmanismul, și anume, pe calea pașnică, prin căsătorii cu femei creștine. Sunt frumoși, fermecători, au o cultură occidentală pe o structură musulmană și pe valul persecuțiilor din Siria sensibilizează femeile occidentale exaltate și impresionate de fenomen Se știe că în Coran se acceptă căsătoria dintre un musulman și un creștin cu condiția ca persoana creștină să fie convertită la musulmanism. Se opune cineva în fața puterii dragostei? Despre arabi, se spune că sunt bărbați virili, dar indiferent de educație, ei tot musulmani rămân, așa cum se întâmplă cu orice musulman, indiferent de ce nație este: turc, kurd, indian. sau iranian ( vezi cărțile lui Betty Mahmoody).
Așadar, eu, Earnest-cetățean onest, am mari îndoieli, privind motivele invaziei sirienilor înspre Europa! Mă întreb, cine profită și cine s-a infiltrat printre refugiați și cu ce scop: cu cel pașnic presupus de mine sau cu cel terorist presupus de unii analiști?. Oricum, religia stă pe primul loc, după care urmează refacerea Califatului Arab. Au trecut aproape 1000 de ani de la declanșarea cruciatelor! Începe era semilunei împotriva crucii?
Pe curând,
Earnest