joi, 28 ianuarie 2016

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XI).EIJI YOSHIKAWA, MUSASHI

Eiji Yoshikawa (1892-1962)
 
  " Furia unui om adevărat este expresia indignării morale"
(Eiji Yoshikawa, Musashi)

  Am afirmat că nu sunt un fan al literarii japoneze și totuși vă mai recomand o carte a unui scriitor japonez, după o lună de la respectiva afirmație. V-o recomand din mai multe motive, unul fiind acela că această carte ocupă locul V, în topul celor mai vândute cărți din lume ( pe primul loc se situează "Harry Potter" de J.K.Rowling, urmată de "Povestea celor două orașe" de Ch. Dickens, "Stăpânul inelelor" de J.R. Tolkin, "Micul Prinț" de Antoine de Saint-Exupery). Romanul " Musashi" a fost ecranizat de 7 ori , a fost pus de mai multe ori în scenă și au fost realizate 2 seriale de televiziune.
     Scriitorul Eiji Yoshikawa a fost născut într-o famile se samurai și s-a autoeducat prin muncă (după ce a fost nevoit să părăsească școala datorită eșecului profesional al tatălui său), lucrând ca ucenic într-un magazin. A întrat în lumea literară cu haiku-uri, a fost corespondent în China în timpul Primului Război Mondial. Pentru activitatea sa literară, a primit două distincții: Medalia Culturală ( cea mai mare distincție care se acordă scriitorilor  în Japonia ) și Ordinul Comorii Sacre. În lumea occidentală, este cunoscut prin două romane "Taiko" și "Musashi".
    Romanul "Musashi" a apărut la Editura Polirom din Iași, în 2 ediții: 2004 și 2013, în traducerea Angelei Hondru (prima traducătoare din limba japoneză, din țara noastră). "Musashi" este un roman istoric scris foarte bine, cum în Europa știau să scrie doar Sienkiewicz și Sadoveanu. Acțiunea se petrece în vremea shogunului Tokugawa, la începutul secolului al XVII-lea. Musashi este un personaj real, un cunoscut samurai japonez, care a pus bazele unei școli de arte marțiale a luptei cu 2 săbii, autor al tratatului "Cartea celor cinci cercuri". Romanul are 1250 de pagini și este conceput în 2 volume: "Roata norocului" ( cuprinde 5 cărți: Pământ, Apă, Foc, Vânt) și "Poarta spre glorie" ( cuprinde 3 cărți: Cer, Soarele și Luna, Lumina Pefectă). Personajele sunt într-o continuă căutare: bărbații vor să  găsească Calea Sabiei, iar femeile să găsească iubirea. Căutările lui Musashi și drumul lui spre desăvârșire este lung, fiecare etapă în devenirea sa corespunde simbolisticii elementelor primordiale din volumul 1 și ale corespondenței lor, din volumul 2. Personajele se întâlnesc, se despart, se caută, ele sunt , pe de o parte,  într-o fugă disperată, fiind supuse  unor încercări, ispite diferite, iar ,pe de altă parte, se purifică. Întâlnim personaje din toată societatea japoneză a  acelei  epoci: samurai, ronni, daimyo, negustori, călugări ( din care se desprinde unul dintre cele mai interesante personaje ale romanului, Takuan), proscriși, bandiți, prostituate etc. Interesant este faptul că toate aceste personaje știu să scrie și să citească ! ( cât de greu este alfabetul japonez), toți cunosc regulile onoarei, toți respectă templele. Musashi înțelege Calea Sabiei ca o sursă de putere pentru a guverna asupra oamenilor și a-i conduce pe drumul păcii și al fericirii. Ajunge la această concluzie, după ani de viață ascetă, lectură, exerciții, muncă fizică, practicarea unor arte ca pictura și sculptura, lupte, concentrare și meditații.
   Pe parcursul romanului, se fac referiri la diferite școli de arte marțiale, la perioade din istoria Japoniei, la religie, la artele tradiționale: teatru, sculptură, școli de pictură.
  Al doilea motiv pentru care vă recomand această carte este  pentru a cunoaște Japonia acelei perioade, descrisă de un japonez, comparând cu imaginea pe care ne-a transmis-o J.Clavell în romanul "Shogun", a cărei acțiune se desfășoara tot în perioada lui Tokugawa.
Lectură plăcută!
Earnest
   
   

Niciun comentariu: