vineri, 31 martie 2017

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XXV). C.G BALAN, ESCROC SRL


       ,, Întotdeauna am urât băncile, asigurările şi cazinourile. Dispreţuiesc la fel de tare sistemul capitalist ca şi cel socialist. Amândouă sunt sortite eşecului. În general, clasa bogată  va deveni mai bogată, iar cea săracă mai săracă. (...)  Nesimţiţii vor da întotdeauna din coate mai tare decât modeştii. Impertinenţii vor ajunge mereu în faţă, în ambele sisteme. Proştii vor vota întotdeauna după chipul şi asemănarea lor: un politician destul de pervers încât să se coboare la nivelul promisiunilor animalice. Foame, frică, nesomn-asta-i sperie" ( C.G Balan, Escroc SRL, Marcel Zisu, personajul principal )

   Romanul ,,Escroc SRL" de C.G. Balan a fost publicat de Editura Humanitas, în anul 2013.
  C.G. Balan este scriitor român al diasporei româneşti din Canada. A fost născut la Bucureşti, în anul 1972, este absolvent al Universităţii de Construcţii Bucureşti. După terminarea facultăţii, pleacă în Canada, unde a absolvit un master în inginerie mecanică la Ottawa University, în anul 2004, când îşi începe şi cariera literară cu editoriale satirice, în ziarele comunităţii româneşti.
  ,,Escroc SRL"   este primul său roman, câştigător al celei de a VI-a ediţii a Concursului de Debut Literar UniCredit, 2013.  Romanul este povestea lui Marcel Zisu, un tânăr care a plect legal din România, în Suedia, la invitaţia unui coleg de şcoală dar a rămas în Occident ilegal, migrând timp de 20 de ani, dintr-o ţară în alta, aranjându-şi o situaţie prosperă, săvârşind diferite escrocherii, fraudând cazinouri şi spărgând bănci. Romanul începe cu filosofia sa de viaţă, relatată cu nonşalanţă, credibilă, lăsându-ne să descoperim pe parcursul romanului, printre rânduri, că el este victima mediului în care a trăit: a rămas de mic orfan de ambii părinţi ( aceştia au decedat într-un accident de motocicletă, în drum spre Constanţa), a fost crescut de bunici, apoi de o mătuşă, într-o famile care îşi justifica hoţiile, pentru întreţinerea copiilor. Este  un escroc sincer, pe care nu-l poţi judeca, tocmai pentru că este sincer, nostalgic, pentru că povesteşte cu dragoste şi umor despre bunicii lui, despre prietenii şi colegii pe care i-a lăsat în ţară. Este un analist al societăţii contemporane şi tot ce face i se pare normal, pentru că societatea merită toate acestea pentru că are nevoie, pentru a se trezi, de escroci ca el, ca cei doi asociaţi ai săi, Mario şi Adi, care îşi pun şi ei probleme de filosofie a vieţii.
 Care este sfârşitul romanului? Îl veţi afla singuri. 
 În anul 2015, scriitorul ne relata: ,, În principal, începutul unei cărţi are rolul de a capta atenţia cititorului (...). Din punctul de vedere al cititorului, un roman poate să înceapă mai puţin bine- bizar sau întortocheat-, dar e obligatoriu să se încheie surprinzător, elegant, să dezvăluie  ceva nou, să te facă să depui cartea deoparte cu regretul că ,,aventura" s-a terminat".
Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

Foarte interesant

Anonim spunea...

Multumesc mult pt recomnadare! :)
Daca vrei sa citesti si alte chestii scriese de mine, scriu (mai bine zis scriam) pe site-ul asta infiintat tot de mine impreuna cu niste prieteni:
http://liternautica.com/author/cbalan/