duminică, 24 iunie 2018

DESPRE SUPERSTIȚII (XII). FLORILE(II)


Sânziene albe de munte, margarete și garofițe
Maci albi, galbeni și portocalii
  Florile au constituit pentru oameni simboluri ale prieteniei sau dragostei, ale despărțirii sau respectului. Multe obiceiuri sau simboluri ale acestora au devenit superstiții  sau invers. Astăzi este Sărbătoarea Soarelui, în mitologia română, și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în  calendarul creștin ortodox. In vechile credințe românești, de Sânziene începe toamna mitică, verdele crud al pădurii se închide la culoare și începe culegerea primelor roade ale pământului.  Vremea și vremurile s-au mai schimbat dar unii oameni nu vor să renunțe la tradiții și credințe, pentru că acestea îi identifică ca nație.De aceea, s-a hotărât ca în această zi să fie și Ziua Universală a Iei.
     Sânzienele sunt florile zânelor bune , foste preotese ale cultului solar. Dacii le numeau Floarea Soarelui. Unii mitologi consideră că denumirea de sânziene vine de la Sancta Venus, afirmație cu care nu suntem de acord. Considerăm că vine de la Sfânta Zi, închinată Soarelui, în ziua cea mai lungă din an. Atunci, preotesele purtau aceste coronițe din sânziene și săvârșeau diverite ritualuri legate de viitor, viață, fertilitate, fecunditate. De aceea, a rămas obiceiul, la români, ca tinerele fete să-și facă de ursită în această  zi, să împletească coronițe de sânziene, să le pună în coarnele vitelor, să le ducă la biserică, să le arunce peste casă, florile fiint plante fitomorfe, care le întruchipează pe zânele cele bune, prezente în toate aceste ritualuri.
    Macii erau florile folosite în Grecia Antică, în ritualurile eleusiene, închinate Demetrei, zeița Pământului. Ei reprezintă puterea somnului și a uitării,  care îi cuprinde pe oameni după moarte și înainte de reînviere. Pământul este locul în care  se înfăptuiesc transmutațiile: naștere, moarte, uitare și renaștere. La mormintele eroilor necunoscuţi, în zilele în care sunt comemoraţi, se aduc flori de mac, de aceea i-au ales englezii, ca simbol al eroilor. În Rusia, se spune despre o tânără că este frumoasă ca o floare de mac. Expresia ,, a rămâne în mac", înseamnă a rămâne fată bătrână.  E bine, să cultivăm în curte maci, pentru ca Pământul să ne ofere roade bogate, viață lungă, somn lin și odihnă binemeritată în Lumea de Dincolo. Macii albi e bine să fie cultivați de  cei născuți în Zodia Rac, pentru că este floarea lor protectoare.
    Garofițele renumite prin parfumul lor fin au fost considerate întotdeauna flori ale iubirii, alături de trandafiri. Grecii antici o numeau Floarea Zeilor și făceau coroane și ghirlande din aceste flori, pe care le aduceau ca ofrande, la temple. La creștinii catolici este floarea Sfântului Patrick. Este, de asemenea,  floarea celor născuți în Zodia Săgetător, este floarea națională a statului Ohio din SUA. Americanii au cele mai multe superstiții legate de garoafe, mai ales în lumea studențească, superstiții care au devenit reguli. Astfel, studenții de  la Universitatea din Oxford, poartă la piept o garoafa albă la primul examen, o garoafă roz la examenele de la mijlocul studenției și o garoafă roșie la examenul de absolvire. Însă, în Coreea, această floare, se poartă în piept la Ziua Profesorilor ( 15 mai) și la Ziua Părinților ( 8 martie)
    Margaretele sunt florile de la care afli în câte luni te căsătorești sau dacă ești iubit sau nu. Astfel, fetele, chiar și băieții, nesiguri pe ei, rup câte o petală din margaretă, spunând, pentru o petală ,,mă iubește" iar pentru următoarea petală,, nu mă iubește": în ultima petală se găsește adevărul! Alteori fetele merg în câmpul de margarete, închid ochii și smulg un mănuchi de iarbă și de flori. Numărul de margarete din mănunchi indică numărul lunilor până își vor găsi alesul, iar dacă-l au, numărul lunilor, până când se vor căsători. Margareta, ca și macul alb, este floarea protectoare a celor născuți în zodia Rac.
În limba greacă, margarites“ înseamnă  ,,perlă“, iar în limba engleză ,, daisy“ provine dintr-o expresie veche, care înseamnă ,,ochiul zilei“ : ,,day"s eye", pentru că margareta își închide petalele la apusul soarelui și le deschide la răsări. O legendă veche spune că margaretele au răsărit din lacrimile Mariei Magdalenei.
   Pe curând,
   Earnest

Niciun comentariu: