marți, 12 iunie 2018

DESPRE ABUZ

,,Un orator opozant: Câteodată, autorităţile... prin abuz de putere, se întâmplă prea de multe ori să comită...
Un ministru: Mofturi!"
             (I.L.Caragiale, Replici din Moftul român)

    
  Ce este un abuz? O faptă ilicită, adică, încălcarea legalității.
   Cred că primul abuz a fost atunci când primul om liber a devenit sclav. Apoi acest fapt nu a mai fost abuz, pentru că a fost legalizat. Și așa, de-a lungul istoriei, s-au comis abuzuri, care au fost legalizate. Ce-i drept, unele dintre ele nu au fost legalizate, dar  au devenit cutume , cum ar fi, în Occidentul medieval  ,,primera nocte” a nobilului, față de mireasa unui țăran șerb, de pe domeniul său.
   Apoi a apărut un nou abuz: denunțătorul, care a devenit și martor. Inchiziția, apoi statele totalitare, indiferent de regimul lor: fascist, comunist sau islamic au folosit denunțătorii, fie pentru a pune mâna pe averile celor denunțați, fie pentru a-și înlătura rivalii. Chiar și în statele democratice se produc abuzuri și se practică în justiție denunțul. Acestea  privesc libertatea individului, orice fel de libertate: de conștiință, socială, economică, etnică, culturală, religioasă, sexuală. Unele au fost legalizate. De exemplu, în dreptul românesc, conform legii  procesual penale, cetățeanul cinstit are obligația morală și nu numai, de a denunța persoana, care a săvârșit o faptă penală. Mai mult, acuzatul, la rândul lui, poate denunța și pe complicii săi, chiar și în situația când aceștia nu există: ei trebuie să existe, peste noapte, dacă așa dorește procurorul. Sub pretextul că, acuzatul va beneficia de cauza de reducere a pedepsei la jumătate (art. 19 din OUG nr 43/2002, art 19 din Legea nr 682/2002), procurorul are puterea de a-l convinge să facă denunţul şi să-l audieze ca martor. Astfel, denunțătorul devine martor. Dar ce să vezi? După câțiva ani, CCR a decis că nu este constituțional că un denunțător să devină martor. S-a constatat  că în România au fost comise în justiție abuzuri, în baza unei legi neconstituționale.
  Toate abuzurile, mai ales cele din domeniul politicului și al justiției, au nemulțumit pe oameni, care au venit la București, cu sutele de mii ca să spună: STOP ABUZURILOR! S-au comportat civilizat, nu au răspuns provocărilor, nu au fost violenți, dar au fost jigniți, de membrii # Rezist, un fel de ,,Y " românesc, încărcați de ură. Au fost numiți ,, mizeria" societății românești,  de unii ziariști. Aceiași membrii # Rezist i-au stricat sărbătoarea Simonei Halep, hulind, când aceasta a fost onorată cu cea mai mare distincție a capitalei: cheia Bucuștiului. Dacă nu au reușit să hulească la mitingul din Piața Victoriei, s-au folosit de cel mai fericit moment din viața Simonei Halep. Rușine să le fie! Și acesta este un abuz!
Pe curând,
Earnest


2 comentarii:

Diana spunea...

Se pare ca multimea voia sa-si fluiere primarita. Dar , nu uita ca este aceeasi multime care a strigat "Baraba". Este suficient un dement ca gloata sa nu mai gandeasca si sa-l urmeze in fapt. Eu numesc ce s-a intamplat acolo "spirit de gloata".Nu era momentul potrivit, evident, dar ce pretentii ai de la cei mai multi tineri care trec prin scoala ca gasca prin apa. Si totusi ei ne hotarasc destinele si ne platesc pensiile. Imi pare tare rau cand vad ca isi parasesc tara pentru "un pumn de dolari " in plus. Sta pamantul nelucrat , nu au curajul sa porneasca o afacere, merg dincolo sa fie lachei si sa se imbogateasca din bacsis. Un punct de vedere.

Ana spunea...

Ne vor plati pensiile, numai daca vor ramane in tara!