luni, 29 iulie 2019

DESPRE IMNURI NAȚIONALE

Ziua Națională a Imnului României
  Astăzi, 29 iulie, este Ziua Națională a Imnului, sărbătorită în România din anul 1998 ( când s-au împlinit 150 de ani de la Revoluția din anul 1848, cânt s-a cântat prima oară, actualul imn, intitulat atunci ,, Un răsunet" ), instituită prin Legea nr. 99/1998, care stabilea, de asemenea, că acestă zi va fi  marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
  Cuvântul „imn” derivă, în toate limbile moderne, din greaca veche, din cuvântul  ,,hymnos", care înseamnă „cântec de laudă”. Primele imnuri au fost închinate zeilor, apoi regilor, armatei și abia în secolul al XVIII-lea au fost închinate țării. 
  Cele mai vechi versuri folosite pentru un imn sunt cele ale noului imn japonez, "Împărăția Maiestății Sale" (1999), care au fost publicate pentru prima oară în anul 905 și puse pe muzică în anul 1880.
  Primul imn compus ca imn național a fost cel olandez " Wihelmus", care a fost scris între anii 1568 și 1572 și redevenit imn al Olandei în anul 1932.
  Cele mai vechi imnuri naționale , care nu au fost schimbate, sunt :  ,, Dumnezeu să ne  salveze Regele/ Regina"  (Anglia, 1745),  ,,Marșul Regal" ( Spania, 1770), ,, La Marseillaisse" ( Franța, 1795, versurile și muzica, L. de Lisle)
   De-a lungul istoriei, majoritatea țărilor și-au schimbat imnurile, ca urmare a instaurării unor noi  regimuri sau a obținerii independenței. Multe imnuri sunt influențate din muzica populară, altele au folosit muzica unor compozitori renumiți. De exemplu, imnul Austriei este pe muzica lui Mozart, al Germaniei pe a lui Haydn, al Albaniei pe a lui Ciprian Porumbescu,  iar al Statului Papal pe ce a lui Gounod, iar altele au folosit versuri ale unor poeți celebri, ca imul național din Bangladesh ,, Bengalul meu de aur" pe versurile lui R.Tagore, al Indiei "Salutați conducătorul tuturor minților", tot pe versurile lui Tagore, care a compus și muzica, al Republicii Moldova ,,, Limba noastră e o comoară", pe versurile lui Mateevici.  Țara care și-a schimbat cel mai recent imnul este Italia, care, în anul 2017, a declarat imn național cel compus în secolul al XIX-lea, în timpul mișcării revoluționare Risorgimento  intitulat ,,Cântecul Italiei".
  Imnul S.U.A. ,, Banner-ul cu stele fost scris de Francis Scott Key , în timpul bătăliei de la Fort McHenry în războiul din 1812 și a fost declarat imn național  prin Rezoluția Congresului semnată de Președintele Herbert Hoover,  la 3 martie 1931 ( 3 martie este și Ziua Națională a Imnului S.U.A.)
   În ceea ce privește imnurile României, probabil, țara noastră a avut cele mai multe imnuri naționale, și anume 7.
,, Hora Unirii"  ( 1856-1862), versuri Vasile. Alecsandri, muzică Alexandru.Flechtenmacher
,, Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor" (1862 -1884), fără versuri, muzica Eduard Hübsch  (în perioada comunistă dar şi în prezent este folosit ca Marș de întâmpinare al Armatei României, la primirea demnitarilor străini și a politicienilor de rang înalt ai țării).  
,, Imnul Regal"  (1884-1944), versuri: Vasile Alecsandri , muzica: Eduard Hübsch 
,, Zdrobite cătuşe "(1948 – 1953) ,versuri: Aurel Baranga,   muzica: Matei Socor
,, Te slăvim, Românie" (1953 – 1977) , versuri: Eugen Frunză şi Dan Deşliu,  muzica: Matei Socor
,, Trei culori" (1977 – decembrie 1989), versiunea originală este  cântecul ,,Tricolorul"muzică şi versuri Ciprian Porumbescu. În anul 1977, textul a fost modificat de Nicolae Ceauşescu
,, Deşteaptă-te,  române!" (,,Un răsunet)" (decembrie 1989-prezent), versuri Andrei Mureșanu, muzica Anton Pan.
 Pe curând,
 Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Am mai invatat cate ceva. Interesant tot ce scrii.