miercuri, 10 iulie 2019

DESPRE SIMBOLURI (VIII). SIMBOLURI BUDISTE (II). STUPA

,, Omul devine ceea ce gândește" 
Sanchi Stupa
(Budha)

   Suntem în plină vară și, poate, unii dintre noi au posibilitatea sau dorința de a vizita Extremul Orient. Nu este itinerar turistic, fie în Occident fie în Orient, care să nu cuprindă și monumentele religioase. De aceea, m-am gândit, să vă prezint astăzi cel mai vizibil simbol budist: stupa.
   În limba sanscrită, stupa înseamnă movilă, morman. Stupa este o clădire specifică arhitecturii budiste, din care s-au dezvoltat în China, Japonia, Thailanda, Coreea, pagodele și în Tibet, Bhutan, chortenul. La început, toate aceste clădiri au fost construite din lemn ( de exemplu, în Japonia se mai păstrează tradiția construirii pagodelor din lemn), ca apoi să fie reconstruite din piatră.
   Primele stupe au fost cele opt cavouri tumulare unde au fost depuse părți din cenușa lui Budha și cele două, unde au fost depuse urna și tăciunii. Cu timpul, au fost ridicate stupe pentru depunerea cenușii rajahilor și maharajahilor, a călugărilor budiști și a relicvelor sfinților. Stupele au devenit locuri de închinăciune, temple, la fel și pagodele sau chortenul tibetan. Dintr-un simplu cavou, de forma unei movile, stupa câștigă un acoperiș distinctiv, ca cel al unui dom, uneori cu mai multe nivele, în special, la pagodă sau ia forma corpului lui Budha, ca la chortenul tibetan. În stupă sunt reprezentate cele patru elemente primordiale, astfel: Pământul-baza pe care este construită stupa, Apa-nivelele sale circulare, care reprezintă drummul cunoașterii, dintre planurile existenței, Focul- domul sau anda, Aerul-farfuria pe care este echilibrată. Unitatea dintre cele patru elemente primordiale este dată de cele patru porți de intrare, cele patru puncte cardinale ( știm că fiecărui punct cardinal îi corespunde un element primordial, despre care am scris pe acest blog). Să nu uităm apexul domului dominat de un vârf ascuțit, simbolizându-l variabil pe Budha, arborele Bodhi sub care Budha a atins iluminarea și axis mundi, care atinge eterismul ( eterul fiind un alt element primordial, pe care-l întâlnim în budism și nu trebuie confundat cu Aerul). Inelele (chatra) care înconjoară domul reprezintă elementele lumii superioare ( energia spirituală este emanată de la baza sa pământeană spre Rai).Așadar, stupa este întruchiparea arhitecturală a legii lui Budha: începuturile, cunoștințele, inițierea și înălțarea, fiind creată pentru meditație.
Chorten din Bhutan
Pagoda Soarelui
Guilin, China
  În ceea ce privește chortenul tibetan, acesta este reprezentat prin opt tipuri, fiecare reprezentând momente din viața lui Budha: Chortenul Lotusului- nașterea lui Budha, Chortenul Iluminării- iluminarea lui Budha sub arborele Bodhi, Chortenul Multor Uși și Porți- deschiderea ușilor către Dharma, indicând învățăturile lui Budha, Chortenul Coborârii din Împărăția lui Dumnezeu-întoarcerea lui Budha înapoi pe Pămând, după ce acesta a mers Dincolo ca să învețe Dharma, Chortenul Marilor Minuni sau al Cuceririi Tirthikasului-miracolele făcute de Budha, când a împlinit 50 de ani, prin care și-a dovedit spiritualitatea, Chortenul Reconcilierii ( are formă rectangulară)-eforturile lui Budha din regatul Magadha, pentru a rezolva conflictele dintre urmașii săi monahali, Chortenul Victoriei Complete (are doar trei trepte circulare)- prelungirea vieții lui Budha cu trei luni, când urmașii l-au rugat să mai rămână și Chortenul Nirvana ( în formă de clopot)-moartea lui Budha.
    Concediu plăcut!
    Pe curând,
    Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

foarte interesant !