miercuri, 30 noiembrie 2022

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XCIV)). LUIGI PIRANDELLO, EXCLUSA

Luigi Pirandello,
(n.1867, Agrigento, d.1936)
 ,,Nu simțim oare fiecare din noi cum ne apar în minte gânduri confuze, de nemărtirisit, izbucnind parcă dintr-un suflet  străin față de cel pe care ni-l recunoaștem în mod obișnuit? Apoi acele fulgerări se sting și revine umbra sâcâitoare și întunecată sau calma lumină dintotdeauna.” 
             ( Marta, personajul principal din ,,Exclusa” de Luigi Pirandello)

    Această carte este una dintre cărțile pe care le- am început să le recitesc. După cum am scris pe prima pagină, am cumpărat-o într-o zi de joi, pe  17 martie 1994, în ediția din anul 1993 a Editurii Niculescu din București, fiind tradusă de Adriana Lăzărescu. 
     Până atunci, nu am știut că Pirandello a scris și romane. Știam că  este un dramaturg italian ( câteva dintre piesele sale de teatru au fost  transmise și de televiziunea română fie ditrect, fie filmate în studiourule televiziunii. De asemenea, Pirandello este un cunoscut poet, eseist, traducător din limba germană în limba italiană ( el a urmat studii universitare la Palermo, Roma și Bonn), fiind laureat al Premiului Nobel, în anul 1934. Se spune că Premiul Nobel i s-a acordat ca urmare a succesului filmului  ,,Așa cum mă vrei tu”, realizat după o opera a sa, în care rolul principal a fost interpretat de Greta Garbo.
   ,, Exclusa” este primul roman scris de Pirandello, terminat în anul 1893, la Monte Cave, în apropierea Romei. ,,Exclusa” este un roman al mentalității sicilienilor, cu multe influențe din mentalitatea musulmană, deși Sicilia a stat doar 100 de  ani sub ocupația Califatului Fatimid. Probabil, atitudinea Bisericii Catolice față   condiția femeii s-a potrivit cu cea musulmană și s-au păstrat anumite tradiții cum sunt : puterea cuvântului bărbatului, lipsa dreptului femeii de a se apăra și supunerea ei ultragiului, calomniilor, condamnării publice nedrepte, fără a fi vinovată și excluderea ei totală din societate, neavând niciun drept. De asemenea, sicilienii au păstrat în ritualurile lor, obiceiuri romane. De exemplu, la ceremoniile organizate  sfinților protectori ai orașului ( este vorba de de Sfinții Medici fără de Argint Cosma și Damian), am identificat în procesiunea de pe străzi obiceiuri romane, când organizau ceremonii pentru zeii protectori ai orașelor, pe care ni le-au transmis istoricii și scriitorii acelor vremuri. 
   Menționez că Pirandello este bun un creator de portrete și ,,tablouri” cu comportamente ciudate ale personajelor, care îți stârnesc deopotrivă râsul și plânsul.
   Lectură plăcută!
   Pe curând,
   Earnest
      

Un comentariu:

Diana spunea...

Foarte interesant