sâmbătă, 21 octombrie 2023

ISTORIE CORECTĂ: ISRAELIȚI ȘI PALESTINIENI

 ,,El ( Statul Israel n.n.) va garanta libertatea de cult religios, de conștiință, de limbă, de educație și de cultură. El va asigura protecția locurilor sfinte ale tuturor religiilor și va fi fidel principiilor Cartei Națiunilor Unite” ( din ,,Proclamația de Independență” citită de Președintele Ben Gurion în data de 14 mai 1948, la ora 16, în fața miniștrilor reuniți la Tel-Aviv)


       Luna octombrie din acest an este una nefastă. Întreaga Planetă este bulversată de evenimentele din Israel. Nu m-aș fi apucat să scriu despre cine sunt israeliții și cine sunt palestinienii, dacă nu aș fi citit că palestinienii se consideră filistenii antici care s-au musulmanizat și care au fost primii locuitori ai teritoriului Israel, pentru  că Herodot a numit în Istoriile sale acest teritoriu Palestina. De asmenea, am mai auzit o isterică afectată, care striga să plece evreii din Palestina, pentru că nu este țara lor. Nu voi scrie în această postare despre  reconstituirea Israelului ca stat în secolul al XX-lea, ci despre cine sunt  israeliții. filistenii și palestinienii.
     Informațiile concrete și sumare pe care le voi scrie aici au ca surse Biblia, documente egiptene, asiriene , sumeriene, grecești, latine și descoperirile arheologice.
    Denumirea de israeliți vine de la Israel (,,Dumnezeu luptă”) dat lui Iacov după lupta sa de o noapte la Peniel ,, Numele tău este Iacov, dar nu te vei mai numi Iacov, ci Israel”, i-a spus Dumnezeu, când i s-a arătat lui Israel ( Gen.35:10). Națiunea israelită descinde din cei 12 fii ai lui Iacov, care au ocupat teritoriul de sud al Canaanului ( o parte din actualul Israel), conform promisiunii pe care i-a făcut-o Dumnezeu, prin legământ lui Avraam, urmaș al lui Sem, unul dintre cei trei fii ai  lui Noe. ( Avraam s-a născut în Ur și este considerat strămoșul națiunii israelite, fiind de neam semit). Israeliții mai sunt numiți în Biblie și în  izvoarele istorice iudei, de la Iuda, cel de al patrulea fiu al lui Israel, care a avut o poziție de conducere, victorie și stabilitate tribală, între cele 12 seminții ( triburi) ale celor 12 fii ai lui Iacov.  În documentele grecești apar cu numele de joudaios, iar în  cele latine judaeus, de unde provine numele de evreu. După alți lingviști, numele de evreu își are originea în cuvântul ibrî, folosit în narațiunea despre fiii lui Israel în Egipt ( Gen.39;Exod 10), în legislație, în relatările despre ciocnirile dintre ei și filisteni în vremea lui Samuel și Saul. Denumirea de ibrî, poate fi derivat de la un strămoș de al lor, Eber ( Gen, 10:21 și urm.). Deplasarea lor în teritoriul actual a început în mileniul II î.e.n., ei stabilindu-se în jurul Hebronului, după care, cele 12 seminții au împărțit întreg teritoriu între ei. Acest teritoriu a fost râvnit de vecini datorită faptului că pe aici treceau două mari drumuri comerciale, care legau Mesopotamia, Siria de Egipt, încă de pe vremea lui Avraam ( Epoca Bronzului): Drumul Mare și Drumul Împărătesc. De asemenea, era important și Drumul Cumpăna Apelor, care făcea legătura între diferite izvoare. În urma unei mari secete, care a declanșat  o foamete cumplită, israeliții s-au deplasat spre Egipt, unde au stat în robie 400 de ani, întorcându-se în Canaan pe la 1200 î.e.n, conform calculelor realizate de istorici, corelate cu descoperirile arheologice. Descoperirile arheologice arată că nu toți israeliții au plecat în Egipt. Documentele ne descriu pe ei ca pe un popor care se ocupa cu creșterea animalelor și cu comerțul, dar se ferea de mare, preferând comerțul terestru și așezările deluroase pentru creșterea animalelor. Așadar, o parte dintre ei au rămas pe loc, supraveghind drumurile comerciale. Întorși din Egipt, au găsit partea de vest a  fostei regiuni stăpânită de Iuda ( Iudeea ) ocupată de filisteni. Și în situația în care nu am crede în migrația lor în Egipt, tot nu ne-ar mira faptul că filistenii au ocupat zona țărmului, având în vedere  că israeliții nu iubeau marea și nu-i interesau comerțul pe mare.
Filistenii apar în Biblie cu numele de p(e)lîstîm ( invadatorii), în documentele grecești allophylos-oi ,,străin-i, iar în cele egiptene prst ( menționăm că pentru numele străine, egiptenii foloseau r în scrierea hieroglifică pentru sunetul l ), iar în inscripțiile cuneiforme sumeriene apar sub numele de palastu. Cine erau  acești filisteni și de unde au venit? Biblia spune că erau urmașii  altui fiu al lui Noe, Ham, din care se trag hamiții și că au venit din insula Caftor ( Amos:9,7). Istoricii au identificat această insulă cu Creta și i-au integrat pe filisteni în popoarele mării sau egeene. Între anii 2000 și 1000 a avut loc marea migrație a  indo-europenilor, respectiv , în sudul Peninsulei Balcanice, a triburilor helene ( grecii), care au trecut prin foc și sabie pe băștinași (pelasgi și cretani). O parte dintre aceștia au pornit pe mare, năvălind, la rândul lor, în Hititia, Israel, Egipt ( probabil fiind aici hicșoșii), după cum ne arată documentele epocii și descoperirile arheologice. Nu se cunoaște limba pe care o vorbeau filistenii, pentru că nu s-a păstrat niciun document sau inscripție în limba lor,  dar descoperirile arheologice au arătat că ceramica și alte obiecte, ritul de înmormântare se aseamănau cu cele egeene. Ținutul ocupat de ei s-a numit Filistia sau Gaza de la orașul Gaza. În spațiul ocupat au stăpânit  5 cetăți: Gaza ( cea mai importantă cetate, unde a fost prins Samson; se sugerează de către unii istorici că descrierea lui Samson, jucând în fața unei clădiri cu stâlpi, având spectatori pe acoperiș, amintește de un obicei cretan, acest fapt, constituind încă o dovadă a originii lor), Ascalon ( această cetate este pre-filisteană, când a fost cucerită de egipteni, conform Stelei Merenptah; acolo s-a născut Irod cel Mare, care a înfrumusețat-o; astăzi este orașul modern Asqalon, situat între Gaza  și Iaffa), Asdod ( astăzi un sat; a avut un port important Ashod-Yam și un templu al zeului lor suprem, Dagon; a devenit o provincie babiloniană; lângă acest sat, evreii au ridicat, în secolul al XX-lea orașul Asdod), Ecron  ( situat între Iuda și Dan, identificată cu Khirbet al-Muqanna ; aici au adus filistenii chivotul pe care l-au luat de la Gat) și Gat ( cetatea unde s-a născut Goliat; aici au adus filistenii chivotul, după ce a adus nenorocire la Asdod, dar și la Gat a adus ciuma; locul acestei cetăți nu a fost încă identificat). Menționez că celelalte cetăți ocupate de filisteni au fost așezări neolitice, părăsite și ocupate, mai târziu, de filisteni, după cum indică materialul arheologic și straturile de cultură. Între israeliți și filisteni au fost numeroase lupte, pentru stăpânirea drumurilor comerciale și pentru fier (,,monopolul” asupra fierului îl dețineau filistenii),  filistenii fiind înfrânți de către Saul, David și Solomon. Sunt consemnate și perioade de victorii ale filistenilor  asupra israeliților . În cele din urmă, filistenii au fost asimilați de către israeliți și asirieni.
   Herodot a numit Palestina doar teritoriul Filistia, pentru că, venind pe mare, a intrat în contact cu filistenii, care ocupau țărmurile de la Marea Mediterană. Mai târziu, numele Palestina a fost dat aproape întregului teritoriu al Canaanului: sudul Feniciei, Siriei și Israel. De menționat că romanii au numit provincia Israelului nu Palestina, ci Iudeea, pentru că știau că acolo locuiau evreii, nu filistenii (palestinienii.) Împăratul Hadrian a numit din nou provincia Palestina, după reprimarea răscoalei condusă de Bar-Kokha. Odată cu cucerirea arabă a prevalat denumirea de Falestin, pe cele două maluri ale Iordaniei, iar la Nord: Carmel, Galileea, Golan erau numite Djud- Urdun ( Districtul Urdun). Urdun este numele arab al Iordaniei și ale râului Iordan. Numele de Palestina va ieși din uzul arab, apărând , din nou, în perioada medievală, prima oară, în documentele bizantine. Aceasta nu înseamnă că era locuită de filisteni. Putem compara această situație cu numele de Scyția Mică dat Dobrogiei,  teritoriul ocupat de daci, daco-romani. Această denumirea a fost până în secolul al VII-lea, deși sciții fuseseră demult asimilați de către băștinași sau de către populațiile migratoare, cum ar fi sarmații.
  Palestinienii actuali sunt arabi, tot neamuri semite, ca israeliții. În Antichitate, israeliții au avut relații comerciale, politice cu triburile arabe.Uneori s-au războit cu aceștia. În Biblie sunt consemnate numele triburilor arabe din Peninsula Arabia. Arab înseamnă ,,locuitorii pustiului” și  acest nume apare o singură dată în Biblie, în Ios.18:18. Cel mai cunoscut moment al relațiilor israeliților cu arabii este din vremea lui Solomon. Este vorba de vizita Reginei din Saba la Solomon, la Ierusalim Acest eveniment este amintit nu numai în Biblie, ci și în Coran și în Legendele Etiopei, însă arabii au cucerit Israelul și Ierusalimul, abia în anul 637, iar cei stabiliți acolo și-au luat numele de palestinieni. Niciodată arabii sau alte stăpâniri asupra Israelului nu au reușit să-i asimileze pe israeliți.
   De asemenea, palestinienii mai susțin că orașul Ierusalim este doar al lor. De aceea, vă notez , mai jos, perioadele de dominație străină asupra Ierusalimului, din era noastră:
 70-324 - romanii
 324-614-bizantinii
 614-637- perșii
 637- 1099- arabii
 1099-1187-cruciații
1187-1517- aiubizii ( arabii din Egipt din timpul dinastiei Aiubizi), mamelucii
1517-1917- turcii
1917-1948- englezii
1948-1967  (numai partea de est) - iordanienii.
Despre mișcarea sionistă și recunoașterea Israelului ca stat, vă voi relata altădată. Și așa am scris prea mult și vă pot plictisi atâtea date.
   În concluzie: palestinienii de astăzi nu sunt filistenii din Antichitate musulmanizați.Un popor se identifică, în primul rând, prin limbă, nu prin religie. Palestinienii vorbesc limba arabă. Nu există limba palestină/palestiniană. Sunt  popoare musulmane care nu au fost asimilate de arabi, care și-au păstrat identitatea prin limbă: turcii, iranienii, afganii, kurzii, pakistanezii, tătarii etc și popoare care au dispărut, fiind asimilate de arabi, sunt musulmane și care nu pretind că sunt vechile popoare antice ,ca:  irakienii nu se consideră sumerieni, babilonieni, egiptenii actuali nu sunt egiptenii din Antichitate, marocanii, algerienii nu sunt numidienii antici. Ei au fost asimilați și sunt arabi. Filistenii au fost asimilați de către israeliți și asirieni, nici măcar nu au fost asimilați de către arabi, pentru că în secolul al VI-lea dispăruseră din istorie. Actualii palestinieni sunt arabi, care și-au luat numele de la teritoriul cucerit, renumit de bizantin Palestina, după cum arabii din Egipt și-au luat numele de egipteni, cei din Liban și-au luat numele de libanezi ( teritoriu numit în Antichitate Canaan, Fenicia sau Liban).

  Rog pe cititorii acestei postări, chiar dacă știau ceea ce eu am relatat, s-o trimită mai departe, pentru a nu lăsa pe neștiutori să fie manipulați de ideile trăsnite ale teroriștilor Hamas. Menționez că nu toți așa-numiții palestienieni sunt Hamas, dar vor deveni toți Hamas, pentru că de mici sunt îndoctrinați în doctrina teroristă.
   Manipulările i-au făcut și pe românii din Ucraina sau din  Moldova să se creadă moldoveni, nu români.

 Pe curând,
 Earnest

https://www.youtube.com/watch?v=y3n3JGB-ADg
Și originalul https://www.youtube.com/watch?v=He9DgY3Jj58
 

3 comentarii:

Diana spunea...

Foarte interesant

Profesorul spunea...

I-am văzut, ieri, pe protestarii palestieni, sirieni și români din Piața Universității. Au fost liniștiți, ceea ce înseamnă că se poate. Au protestat pentru pace, dar niciunul nu a îndrăznit să protesteze împotriva Hamas. Le-o fi frică sau sunt de acord cu ei?

Anonim spunea...

Mă uimesc toate teoriile Hamas. Acum, au lansat ideea că palestinienii sunt urmașii lui Avraam. Am auzit la demonstrație din Spania o spaniolă foarte agitată care spunea că evreii au ocupat țara palestinienilor.I-am văzut pe tinerii teroriști care spuneau cu seninătate că li s-au promis pentru fiecare ostatic un apartament și 1000 $. De unde vin acești bani? Unul dintre ei a spus că Gaza este distrusă de ei, adică de Hamas.Mai doresc să ne mai lămuriți pe alte postări privind acest teritoriu, pentru că eu citesc diferite puncte de vedere, care nu mă lămuresc. Oricum, nimeni nu mă poate convinge că palestinienii sunt filisteni și că ei au fost primii pe acel teritoriu.