,,Rugăciunea cere experiența a unei libertăți duhovnicești pe care majoritatea oamenilor o ignoră.”(Arhimandritul Sofronie, ,,Despre căință și războiul duhovnicesc”)
,,Omul e mai prețios decât tot restul creației. Desăvârșit și încheiat, omul este minunat așa acum minunat este și Dumnezeu. E nemuritor și mai presus decât un microcosmos- e un microtheos. Faptul că Logosul Cel Veșnic al Tatălui S-a făcut trup ,,făcându-Se asemenea oamenilor” (Flp 2,7) înseamnă că, la rândul său, cu darul iubirii Sale omul se poate face asemenea lui Dumnezeu, până la identitate cu el.”( Arhimandritul Sofronie, ,,Prin întuneric la lumină”)
Arhimandritul Sofronie (1896 Moscova-1993 Tolleshunt Knights) |
Arhimandritul Sofronie este unul dintre cei mai mari asceți ai Epocii Contemporane pe care, la 27 noiembrie 2019, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol l-a declarat sfânt al Bisericii
Ortodoxe.
Ortodoxe.
Sfântul Sofronie, cunoscut și cu numele Athonitul Sofronie, Arhimandritul Sofronie, s-a născut la Moscova, pe 23 septembrie 1896, având numele Serghei Symeonovich Saharov. A studiat la Academia de Arte din Moscova, a migrat în Italia, Germania, Franța ( la Paris a avut numeroase expoziții), a trecut la budism, după care a revenit la religia creștină ortodoxă, fiind printre primii studenți ai Institutului Teologic Ortodox ,,Sfântul Serghei”. Însă, în anul 1925, considerând că studiul teologic formal nu-l împlinea, a părăsit institutul și Parisul pentru Muntele Athos, la Mănăstirea ,,Sfântul Pantelimon”, unde a fost discipolul Sfântului Silouan. După moartea Sfântului Silouan, el i-a scris biografia, i-a organizat scrierile. La Athos, a fost pe rând diacon ,apoi preot, pustnic în deșertul athonit. În anul 1947, a părăsit Muntele Athos , stabilindu-se la Paris,
în Casa Rusă, un cămin de bătrâni, în St Genevieve-des-Bois, asistând pe preotul azilului și acționând ca părinte mărturisitor. A suferit o operație majoră de ulcer la stomac. În anul 1959, a întemeiat în ținutul Maldon din Essex, Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, sub jurisdicția Înalt Preasfințitului Antonie de Suroj, episcopul rus al Angliei. Aici, a reușit să tipărească și să publice cărțile Sfântului Silouan. Odată cu înființarea mănăstirii, li s-a adus la cunoștință faptul că nu pot face un cimitir la suprafață, lucru care i-a constrâns să sape o criptă subterană. Sfântul Sofronie a trecut la cele veșnice, pe data de 11 iulie 1993, cu o zi mai înainte de finalizarea criptei.
Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” Tolleshunt Knights, Essex, Regatul Unit Marea Britanie |
Biserica -criptă de la Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” |
Rugăciunea lui Iisus: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul !”
Pe curând,
Earnest
2 comentarii:
Ce minunat ar fi sa putem crede !
Dacă nu crezi, nseamnă că nu mai ai nicio speranță! Vai de cei fără speranță!
Trimiteți un comentariu