,,Nada mas”
(Julio Cesar Strassera, 18 septembrie 1985)
Cu ,,Nada mas” și-a încheiat acuzarea procurorul Julio Cesar Strassera în celebrul Proces al Juntelor, din Argentina, din anul 1985. Pentru prima oară, o Curte de Apel Civilă judeca o dictatură militară. După cel de Al Doilea Război Mondial, în Argentina a fost instaurată o dictatură militară. În anul 1976, a izbucnit așa-numitul ,,război murdar” declanșat de către mișcarea comunistă împotriva atrocităților celui de al treilea dictator, Generalul Jorge Videla. Eram student , când s-a declanșat în Argentina războiul de gherilă al comuniștilor și simpatizanților acestora , și cu toții urmăream știrile, privind vânarea de către forțele militare și de securitate și de către „escadroanele morții” ale Alianței Anticomuniste Argentiniene a disidenților politici și a tuturor persoanelor suspectate de legătură cu socialiștii și cu comuniștii. Ne bucurasem că se terminase Războiul din Vietnam. Însă mai Marii Lumii nu se săturaseră de război, iar, după cel de Al Doilea Război Mondial, nu mai încetau conflictele.În perioada aceea, în Africa izbucniseră războaie civile în Mozambic, Angola și în Etiopia, după războiul cu Somalia, iar în Extremul Orient nu se încheiase problemele cu Vietnamul: izbucniseră războaiele între Vietnam cu Cambodgia și Tailanda și între China și Vietnam. Nici Europa nu era prea liniștită. În Spania, deși căzuse regimul franchist odată cu moartea lui Franco, bascii voiau să se desprindă de Spania, iar în Portugalia, după victoria Revoluției Garoafelor împotriva dictaturii fasciste, noul regim democrat avea să se confrunte cu nostalgicii vechiului regim. La noi, în țară, luând exemplul bascilor, secuii se voiau autonomi, iar la frontiera cu URSS se iscase un conflict: în urma unei inundații, Prutul își schimbase cursul și trei localități au trecut la URSS, iar locuitorii s-au trezit peste noapte cetățeni sovietici. La Sculeni, au fost mobilizate trupe, la fel și de partea cealaltă a Prutului. Tancuri, mașini cu militari, duduiau pe Sărărie, iar unii locuitori ai urbei se pregăteau să plece în refugiu. Nouă, studenților, nu ne venea să credem ceea ce ni s-ar putea întâmpla: nu voiam să trecem prin aceleași spaime, nenorociri prin care au trecut părinții și bunicii noștri. O colegă își împrimase deja un tricou cu deviza ,,Make love, not war”, pe care o lansaseră hipiștii în SUA, în timpul războiului cu Vietnam. Și nu era singura care purta un astfel de tricou. În aceea perioadă, România se bucura de mare popularitate în Lume, ceea ce i-au făcut pe ideologii epocii să reînvie cultul personalității, care a deschis calea spre o dictatură personală.
Acel ,,Nada mas”, adică tradus ,,Niciodată, din nou” nu era încă lansat. Însă acum, îl știm și cred că tot românul ar trebui să-l aibă în minte și să înțeleagă că nimeni nu ar trebui să accepte să trăiască într-o dictatură, indiferent de caracterul ei, și să nu fie părtaș la un război care nu este al lui. Trebuie să ne creștem copiii, nepoții în libertate și pace. Să trăim într-o libertate ca o necesitate înțeleasă, cu respectarea valorilor morale și naționale, cu dreptul de a respecta pacea. Copiii și nepoții noștri trebuie ă fie învățați că noi, românii, nu am provocat niciun război: noi am luptat pentru apărarea teritoriului și a bunurilor și nu am râvnit la bunurile altor popoare. Aceste fapte ne-au dat demnitate și respect de sine.
Eu spun răspicat ,,Niciodată!” și nu vreau să mă întreb: ,,Din nou?”
Pe curând,
Earnest
P:S.Procesul Juntelor a fost înregistrat. Înregistrarea se păstrează în Arhiva Națională a Norvegiei și a constituit scenariu pentru filmul Argentina 85,pe care argentinienii l-au realizat în anul 2022. Nu știu dacă este pe on-line. Eu l-am văzut și merită să-l vizionați.
Vă las în compania lui Victor Socaciu:https://www.youtube.com/watch?v=Yt54FhanC-U&t=1029s
3 comentarii:
Felicitari pentru articol.
🌹🌹🌹🌹🌹
Merci!
Trimiteți un comentariu