marți, 8 iulie 2008

A trai in Tara lui Papura Voda

Dragii mei prieteni onesti, nu ma voi referi la blogul Tara lui Papura Voda, pe care astazi l-am descoperit si pe care vi-l recomand sa-l vizualizati din cand in cand, ci despre samnificatia expresiei "A trai inTara lui Papura Voda".
Legenda spune ca in vremea lui Papura Voda, Tara Romaneasca a Moldovei a trecut printr-o perioada de mare foamete, incat oamenii au fost nevoiti sa-si faca faina din papura. Atunci expresia "a trai in Tara lui Papura Voda" ar inseamna "a trai intr-o mare saracie".
Unii istorici il identifica pe Papura Voda cu celebrul nepot al lui Stefan cel Mare si Sfant, Stefanita, numit de Delavrancea, Viforul. Aprigul domnitor este cunoscut in istorie pentru masurile drastice pe care le-a luat impotriva boierilor batrani care voiau sa uneasca Moldova cu Polonia, pentru razbunarile impotriva negustorilor brasoveni si polonezi, care i-au adapostit pe boierii tradatori, pentru infrangerile tatarilor si turcilor si pentru multe alte fapte pe care le-a facut, instituind pentru o perioada linistea si ordinea in Moldova. Judecand faptele lui Papura Voda, expresia "a trai in Tara lui Papura Voda" ar insemna "a trai intr-o tara in care se simte o schimbare, in care se respecta legea si se impune ordinea".
Insa toata lumea intelege prin "a trai in Tara lui Papura Voda", "a trai intr-o tara unde domneste dezordinea, unde legea nu este reapectata, unde nu merge nimic".
Oare Romania de astazi este in mintea multor cetateni Tara lui Paputra Voda, fiecare intelegand una dintre cele trei semnificatii ale expresiei?
Nevoiasii care nu se ajung cu veniturile din salarii sau din pensii, care nu fac fata valului de scumpiriri si care aud cu stupoare pe ministrii spunand ca a trai bine, inseamna sa muncesti mai mult, cred ca traiesc in Tara lui Papura Voda. Ca si cei de acum 500 de ani, care nu au avut nicio vina ca tara le-a fost parjolita de seceta si de hoardele tataresti, cei de astazi, care muncesc sau cei care au muncit o viata, construind societatea socialista multilateral dezvoltata si care au realizat cincinale in 4 ani si jumatate, nu au nicio vina, ca a crescut pretul alimentelor, ca va creste pretul la gaz metan, petrol si energie electrica. Ei muncesc sau au muncit o viata, iar statul democratic i-a mintit, promitandu-le o viata mai buna, care consta in a privi in vitrine doar ca sa te bucuri de tot ce vezi, a privi spre un Occident unde nu poti merge decat daca vrei sa te duci la furat sau la strans capsuni sau la argasit o familie, care te dispretuieste.
Pentru guvernanti, "a trai in Tara lui Papura Voda" inseamna a trai intr-o tara, in care numai ei, doar EI pot sa instaleze ordinea si legea, sub doua devize: "Sa traiti bine", "Jos coruptia" Dar lozincile au mers in comunism si socialism, la inceputurile anilor 90. Acum oamenii vor fapte!
Pentru majoritatea romanilor, indiferent de ocupatie, statut social, "a trai in Tara lui Papura Voda" insemna a trai intr-o tara in care doar in Constitutie este scris "stat de drept". In rest, legea nu este respectata nici de cei care au facut-o, nici de cei care trebuie sa o aplice si nici de cei care trebuie sa o apere sau sa te apere pe tine, cetatean onest, de acei cetateni care nu au in vocabularul lor sau in mentalitatea lor notiunea "onestitate". De la pasnicul conducator auto, care poate fi oricand trimis pe Lumea Cealalta de un conducator auto care nu respecta nicio regula, la elevul sarguincios, care este intrecut la Bac de Un sau de O chiulangita ai caror parinti au avut 4000 de euro, pentru a obtine odraslei 10 pe line, de la micul intreprinzator, care nu poate participa la o licitatie, pentru ca i se impun anumite conditii pe care nu le va putea indeplini niciodata, la marele intreprinzator, care trebuie sa dea mita ca sa nu se trezeasca peste noapte cu un dosar, de la cel mai mic functionar care vrea sa puna legea in aplicare la cel mai mare functionar, pentru ca ambii pot primi oricand un telefon pentru a rezolva, bineinteles in afara legii, gasind solutii, o persoana care are relatii, de la mostenitorul unei parcele de teren de 300 de ari, intr-un prapadit de sat, la mostenitorul de 300 de metri patrati, intr-un oras, care nu -si pot obtine mostenirea, pentru ca pe terenul stramosilor lor au fost impropietariti altii, deci pentru toti acestia si pentru multi altii, dreptate nu exista, pentru ca legea nu este respectata, pentru ca este Tara lui Papura Voda.
In aceste conditii, dragii mei prieteni onesti, ce este de facut? Cui si cum lasam mostenire o tara, care, in deradere se numeste Tara lui Papura Voda? O lasam mostenire unei generatie crescuta si educata, ca se poate trai foarte bine, in saracie, nerespectand legea, nepasatoare, asteptand ca altii sa vina sa-ti impuna legea in propia tara. Lasam mostenire o tara secatuita de atata furt, cu terenuri agricole nelucrate, cu munti dezgoliti, cu fabrici si uzine inchise, cu orase murdare, cu ape poluate, dar mai ales bantuita de virusul nerespectarii legii purtat de smecherii care traiesc bine in orice vremuri, numai pe motivul ca stiu ca se poate trai bine, doar in afara legii.
Ce este de facut? Meditati singuri, pentru ca eu Earnest, am medidat si nu am gasit nicio solutie.
Cu tot respectul meu, va salut,
Earnest

Niciun comentariu: