luni, 13 octombrie 2008

BACAU 600.STRADA MARE


Regret ca nu am fost acasa la marea aniversare a Bacaului: 600 de ani de la prima atestare documentara. Multi mi-au spus ca nu am pierdut nimic. Altii mi-au spus ca am pierdut o zi bacoviana, cu toata tristetea ei, cu toata filosofia"materiei plangand". Oricum, tot anul este al Bacaului, al Iasilor si al Chisinaului. Mare gospodar a mai fost si Alexandru cel Bun! A lasat hrisov, pentru orice lucru facut, a pus cancelaria domneasca la punct; nimic nu a lasat la voia intamplarii. Asa avem si noi act , ca am existat inainte de 600 de ani!
Eu, Earnest, care nu sunt nici scriitor, nici istoric, m-am gandit sa fac un cadou bacauanilor mei, o amintire. Amintirea Strazii Mari. Cate strazi mari mai sunt in tara? Eu am vazut una de tip turcesc, la Lipova si una la Tecuci, asemanatoare cu a Bacaului, deci de tip romanesc-evreiesc. Imi mai amintesc o Strada Mare la Buhusi si una la Moinesti. In judetul nostru mai sunt "urme "de strazi mari, in doua comune: Podu Turcului si Stanisesti. Ele amintesc de o vreme trecuta, cand prin aceste sate treceau caravenele cu marfuri dinspre Basarabia, spre Dunare si invers.
Insa Strada mea Mare avea farmecul ei! Eu sunt destul de tanar ca sa-mi mai amintesc detaliile, de aceea voi relata imaginea strazii, asa cum o percepea un copil de 9 ani. La 10 ani ai mei, strada nu mai era! In locul pravaliior s-au inaltat blocurile de beton, cu vitrine mari, care, pe mine un copil, ma inspaimantau!
Imi amintesc de locurile unde mergeam cu bunica mea: pentru ca, parintii mergeau la serviciu, eu o insoteam la cumparaturi. Ma ducea la Libraria Noastra, unde era o librareasa, care-i dadea bunicii cartile, de sub tejghea, Era prin anii 78-80, cand se redusese tirajul cartilor. Intram in acea librarie, pe o usa, care scartia, coboram o treapta sau doua. Scartia si podeaua. Mirosea a petroxim si hartie. Erau carti, rechizite, jucarii. In timp ce bunica vorbea cu librareasa, eu ma uitam la jucarii, la hartia creponata, de toate culorile, la culori si ma balansam de pe un picior pe altul. De la librarie, ne indreptam la croitorie. Croitoria era pe cealalta parte a strazii si acolo se faceau de toate: haine, palarii, sepci, lenjerie intima si, mai ales, se remaiau ciorapi. Asa ca mai tot timpul avea bunica treaba la croitorie. Doamna care remaia, se uita la serialul "Forsyte Saga" si intotdeuna avea ceva de comentat despre "Somns"( a se citi cu sh, cum pronunta ea"), personajul cel rau, care o facea nefericita pe "Irine". Bunica o asculta, pana ce termina de remaiat ciorapii si de spus tot oful ei, despre barbatii cei egoisti.
Imi amintesc ca mai exista o farmacie, care avea deasupra usilor de la intrare niste statui de femei. Pe undeva, se aflau niste cabinete ale policlinicii cu plata. Insa ceea ce mi-a ramas in minte, era aglomeratia Strazii Mari, o altfel de aglomeratie, nu ca aceea de astazi. Era multa lume, care se grabea incet. Nu clasonau masinile si nici nu erau parcate pe unde se apuca( ce-i drept, nu erau asa de multe masini, dar erau destule biciclete si motocicleste si din cand in cand ,mai indraznea sa intre pe strada si cate un carutas.) Oamenii nu erau nervosi si nu injurau cu nerusinare, pe strada. Erau insa destui cersetori, desi eram in socialism si se spunea ca nu exista mari diferente de avere. Tariful era 1 leu, iar ei iti spuneau , politicos, bogdaproste. Banii se puneau in caciula. Nimeni nu-i trimiteau la munca , li se dadeau bani, fara comentarii, Faceau bine, faceau rau, nu stiu, dar stiu, ca din ce a fost acum 30 de ani, pe Strada mare au ramas doar cersetorii. Mai mult ca sigur sunt altii dar mereu aceeasi!
Earnest

Niciun comentariu: