luni, 20 octombrie 2008

INVRAJBIRE


Eu fac parte din categoria de oameni, care constientizeaza ca nu ar fi reusit in viata daca nu s-ar fi bucurat de o educatie foarte buna facuta acasa si in scoli. De aceea, am toata consideratia pentru cadrele didactice si le sustin revendicarile. Ma revolta toata campania inceputa impotriva scolii, nu ca sistem, ci ca institutie in care cadrele didactice isi fac datoria cu pasiune, gasesc resurse interioare de a fi bine dispuse chiar si atunci cand le plange sufletul, pentru ca stiu ca parintii si-au trimis copiii la scoala ca sa invete carte, sa-si valorizeze talentele si aptitudinile, sa gaseasca modele in invatatorii si profesorii lor, de a deprinde responsabilitati etc. Nu neg, ca sunt si cadre didactice, care nu au nicio chemare spre meseria de dascal dar aceste exceptii nu ar trebui sa-i determine pe toti frustratii sa loveasca intr-o categorie de intelectuali, care, daca nu ar fi existat, nici ei, nu ar fi putut acum ocupa niste locuri, functii , de pe pozitia carora, acum discrediteaza.
Ma intreb cand a inceput aceasta campanie? Cred ca totul a inceput, cand taica Tariceanu a afirmat ca economia romaneasca a cunoscut in acest an cea mai mare rentabilitate, de dupa 1989. Sindicatele, luand de bune cele afirmate, au socotit ca o astfel de economie performanta poate sustine marirea salariilor. Insa, cand Parlamentul a votat marirea salariilor, acelasi Tariceanu a spus ca economia nu poate sustine marirea salariilor profesorilor, ca toti bugetarii vor cere mariri salariale, iar economia Romaniei se va pravali ( ca si cum , nu este demult pravalita). De atunci, pe toate posturile de radio si tv se vorbeste cat este de "nerentabil" invatamantul romanesc, cate batai se petrec pe strazi si profesorii, directorii nu fac nimic( ca si cum strada este a cadrelor didactice, nu a politistilor comunitari si a jandarmilor), cati de multi elevi fumeaza (40%), cati de putini absolventi de liceu iau bacalaureatul (51%), uitand faptul ca dupa bacalaureat, aceeasi ziaristi erau revoltati ca prea multi iau bacalaureatul, cat de spagari sunt invatatorii si profesorii, cat de multi elevi se pregatesc suplimentar etc, etc. Mai mult, au inceput sa ne arate ce salarii mari alti bugetari, starnind discutii si vrajba intre acestia. Ma gandeam, ca toti acesti ziaristi cu gandire democratica si liberala sunt mai comunisti decat ziaristii comunisti. Si atunci, de ce au murit oameni in revolutie, ca sa ne intoarcem de unde am plecat? O duce mai bine, cadrul didactic cand aude ca alt bugetar are salariul mai mare decat el? Probabil, pe cei mai multi nici nu-i intereseaza.
Ma mai intreb, de ce se comenteaza salariile universitariilor ( mai bine le-ar compara cu salariile universitarilor din celelalte tari din UE ! ) .Nu exista niciun interes! Interesul este ca oamenii sa se invrajbeasca, institutiile credibile se fie discreditate, tara sa fie in colaps, nu numai economico-financiar, ci si moral, si atunci, din neant, sa apara SALVATORUL.
Doamne, cate mizerie politica!
Meditati si singuri, dragii mei, si nu uitati, ca diplomemele pe care le aveti si cu care va mandriti, nu le-ati obtinut singuri! In spatele reusitei voastre exista munca a catorva zeci de cadre didactice.
Earnest

Niciun comentariu: