joi, 2 octombrie 2008

MONUMENTE UITATE (I) - GURASADA


În județul Hunedoara, alături de monumente vestite ca Sarmizegetusa, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica Densuș, Castelul Huniazilor, Cetatea medievală de la Deva, se înscrie și biserica "Sfântul Mihail și Gavril" din Gurasada, o capodoperă a arhitecturii medievale românești.


Situată la poalele Munților Apuseni, la marginea comunei, pe drumul european 68, străjuită la intrare de un ștejar secular, te așteaptă să o privești, să o admiri, să o vizitezi, Această minunată biserică, la plecare îți vine să o pui în buzunar și să o duci cu tine acasă. Aceeași senzație, o aveam în studenție, ori de câte ori treceam pe lângă Biserica Trei Ierarhi din Iași, Sunt monumente, locuri sacre pe care nu-ți vine să le părăsești, intrându-ți în suflet și în minte, în fața cărora te macină un gând egoist, vrând să fie, acel loc sau acel monument, doar al tău. Îți este ciudă pe acei, care se pot bucura zilnic de el dar nu conștietizează valoarea darului pe care l-au primit, trăind în preajma unor astfel de locuri. Priviți pictura din interiorul bisericii și vedeți, cum știu localnicii să păstreze ce au moștenit. Lipesc calendare peste pictură, bat cuie în picturi pentru a pune ștergare sau fotografii cu icoane, acoperă imagiile cu cruci grotești și nimeni, nici măcar preotul, nu-i opresc de la această vandalizare . I-ar putea înspaimânta cu păcatul profanării icoanei, prin ințeparea ei cu cuie, dacă nu pot sa-i convingă de valoarea pe care o are biserica lor, prin vechime și prin realizare!
Biserica a fost ridicată în secolul al 13-lea si, desi este de dimensiuni modeste,fiind la început o rotondă. Impresionează prin formele viguroase și expresive. Este construită din piatră brută și mortar hidraulic, având nucleul central patrulob, este încununată de o turlă cu secțiune dreptunghiulară suspendată direct deasupra bolților celor patru abside. Ulterior, au fost construite încăperi anexe și turnul cu un foisor din lemn. Pictura interioara dateaza din anul 1765 si a fost executata de catre zugravii Nicolae din Pitesti si Ioan din Deva.În "Judecata de Apoi" sunt redate cu umor 30 de păcate omenești.

Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: