duminică, 25 ianuarie 2009

ROMANUL SI ROMANCA - O EPOPEE


In fiecare barbat roman este un Fat-Frumos dar si un Zmeu, un Balcescu dar si un Terente, un poet romantic dar si un cinic, un mester dar si un vagabond si cersator, un ambitios dar si un las, un Pacala si un Tandala, un Adam dar si un Ullyse, dupa cum in fiecare romanca este o Ileana Cosanzeana dar si o Cotoroanta, o Vitoria Lipan dar si o Zoe, un inger dar si un demon, o Sfanta Vineri dar si o Mama a Zmeilor, o lady dar si o tata, o Eva dar si o Peneplopa. Intr-un cuvant, cuplul formeaza personaje mitice de epopee, prin tot ceea ce simt si fac, rupti de realiatatea mileniului III.
Ati privit vreodata prietenii, care stau la un pahar de vorba intr-o cafenea sau intr-un bufet dintr-un sat uitat de lume, dintr-un restaurant de lux sau dintr-un birt de la marginea unui cartier, punand tara la cale? Se inflacareaza, fac planuri si proiecte, sunt plini de entuziasm si totul li se pare floare la ureche. La despartire isi spun "Pe maine" si pleaca fericiti spre casa. A doua zi, isi spun "Pai sa mai vedem" si tot entuziasmul s-a dus in eter, ca si proiectele si planurile marete. Ati tras cu urechea la o sueta de femei? Sunt leoaice, vrajitoare, sunt cele mai destepte, cele mai spirituale, cele mai frumoase, cele mai pricepute, ce mai! sunt cele....! Priviti cum framanta pamantul cu picioarele, in dansurile populare, cum jeleste in doina iubirea si dorul, cum isi canta in balade eroii, dupa care injura de mama focului viata amara, fara sa faca nimic pentru a o indulci. Ce popor isi mai sanctifica eroii, dupa care ii ia in deradere in bancuri, isi aplauda conducatorii, dupa care ii scot din morminte, isi distruge valorile pentru ca au apartinut altei epoci, incinge Hora Unirii, dupa care isi vinde tara? Ce om in lumea aceasta priveste cum ii ia apele casa si striga ca nu i-a facut primarul rigola si asteapta sa vina alte ape ca sa-i ia iarasi ce a agonidit dar rigola tot nu si-o face? Ce popor priveste de pe prispa casei pamantul nelucrat, in timp ce trage cu furie din tigara si spune ca nu are ce manca dar are ce bea si viseaza la vremuri mai bune, caci visele nu costa, dand ultimul ban la nunta vecinilor si ultima bucata de paine oaspetelui? Ce popor munceste pentru un salariu cu care nu-si poate plati intretinerea, rabda si se roaga, dand mortilor mai mult decat viilor?
Dragi cititori onesti, nu suntem noi, popor de epopee, care traim in alta lume, multumindu-ne sa traim de pe o zi pe alta, cu vise si cantece, cu glume despre viciile si calitatile noastre, cu discursuri politice pline de promisiuni, cu legi incalcite, carora nu le dam de rost, cu libertati si restrictii, cu viteji si lasi, cu femei frumoase, care sucesc mintile barbatilor si devin Elene si Raluci, in timp ce ceilalti privesc si fac bancuri?
Asa suntem, personaje de epopee, pe care contemporanii din alte spatii ii privesc si nu ii inteleg!
Earnest

Niciun comentariu: