vineri, 2 ianuarie 2009

CELE 4 DEFECTE ALE ROMANILOR


Nu acest detector de defecte m-a ajutat sa gasesc cele 4 defecte ale noastre, ale romanilor. In aceste zile, la cumpana dintre ani, m-am intalnit cu multi semeni si le-am observat defectele si mi-am zis: mai, Earnest, fraier mai erai cand inca nu te maturizasesi! Erai idealist si-ti ziceai cu mandrie ca romanasii tai sunt cei mai minunati oameni! Ce-i drept, imi iubesc poporul, dar acest lucru nu inseamna sa-l idealizez spre absolut.
De aceea, acum la inceput de an, in loc sa scriu in memoria celor care au trecut in eternitate in anul trecut, m-am gandit sa scriu despre defectele noastre, sperand ca va fi de bun augur si ne vom indrepta.
1. NERESPECTAREA LEGILOR SI A REGULILOR este primul defect al romanilor. De la cei care trebuie sa vegheze asupra modului cum sunt respectate legile si regulile, pana la prescolari, nimeni, absolut nimeni, nu respecta legile si regulile. Fiecare gaseste, in functie de locul pe care-l ocupa in societate, o cale de a ocoli legea sau regula. Intrebarea pe care si-o pun este: de ce asa si nu asa? si concluzia la care ajung este: legea sau regula nu este buna!
2.DEPENDENTA DE TV, CALCULATOR SI FRUMUSETE este al doilea defect al romanilor. Imposibil sa nu depinda, un roman de unul dintre cele 3: televizor, calculator sau frumusete. Sunt persoane, care depind de toate 3. Intrebarea pe care si-o pun este: ce am de facut? si concluzia la care ajung este: nu va intereseaza ce fac cu timpul meu sau cu banii mei!
3.TOLERANTA FATA DE VICII este al treilea defect al romanilor. Romanii sunt toleranti, prin definitie si considera o calitate acest defect. Intrebarea pe care si-o pun este: care este problema ? iar concluzia la care ajung este: nu este nicio problema!
4.PARVENITISMUL este cel mai recent defect al romanilor. Toti tind sa ajunga undeva, pe diferite cai si toti care au ajuns uita de unde au pornit. Este vorba de parvenitismul distructiv, nu de cel firesc, constructiv, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa ne facem un drum in viata, sa ne atingem idealurile, visele. Eu ma refer la parvenitii parsivi, care s-au folosit de principiul machiavelic, pentru a ajunge cat mai sus. Sunt persoane care nu s-au multumit ca au reusit sa se imbogateasca. Au dorit mai mult, sa intre in politica, chiar daca nu se pricep, sa hotareasca cine si cat merita. Si nu le ajunge niciodata si vor sa mai parvina, sa fie printre elitisti: isi dau doctorate si devin peste noapte universitari. In timp ce eu ma intreb, ca orice cetatean onest, cand au timp sa le faca pe toate, ei se intreaba: ce eu nu pot? si ajung la conluzia: am putut!
Cu dorinta ca in acest an, ne vom ajuta sa respectam legili si regulile, ca vom scapa de dependenta, ca vom lua atitudine fata de cei care au vicii, ajutandu-i sa scape de ele, ca vom avea cat mai putini parveniti parsivi, va doresc un an in care sa fie pace si intelegere in Lume, sa trecem si sa iesim din criza asta provocata, iar cei care au provocat-o sa dea socoteala in fata Celui de care nimeni nu se poate ascunde!
La multi ani!
Earnest







Niciun comentariu: