
In sfarsit, s-a terminat si cu isteria Bugetului. Banii au fost impartiti, dupa nevoi si dupa plete blonde. Turismul a castigat tichetele de concediu, ceea ce prinde bine bugetarilor si mai ales proprietarilor de hoteluri si pensiuni, cat si transformarea capitalei in statiune. Asta este una dintre cele mai importante proiecte: capitala-statiune, prima capitala europeana de aceasta categorie. Sunt atatea proiecte de refacere a unor statiuni, care zac pe undeva prin birourile ministerului. De exemplu, imi amintesc de proiectul partiei de schi de la Slanic Moldova castigat dar nefinantat, pentru ca nu este interes sa creasca turismul in Moldova. Ar pierde Sinaia, care, dupa parerea mea, este una dintre cele mai murdare si neingrijite statiuni din tara.
S-ar putea, de asemenea, finanta realizarea unor zone turistice, incuajand initiativele locale de accesare la fondurile europene, pentru refacerea sau punerea la punct a unor trasee turistice, incluzand in bugetul turismului sumele aferente partii romanesti de finantare. Eu m-as fi gandit la zona istorica a Dobrogei, a Tarii Hategului si Vaii Trotusului, asemuita de unii, datorita castelelor si palatelor, cu Valea Loirei.
Unul dintre monumetele din bazinul de unde Trotusul isi aduna apele este Palatul Stirbei din Darmanesti, care a fost construit la sfarsitul secoluli al XIX-lea si la inceputul secoluli al XX-lea de Gheorhe Stirbei si de Elisabeta Baleanu, fiind amplasat pe un platou la o altitudine de 600 m. A fost construit de mesterii italieni, dupa planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudesti Este o constructie masiva din caramida pe 4 niveluri(subsol, parter si doua etaje, partial P+1 în zona terasei semicirculare), cu o aripa (în „L”) numai parter + etaj si alte doua corpuri parter, anexate acesteia din urma. Intrarea principala se face pe o terasa cu scari ample. Încaperile corpului principal destinate zonei oficiale (de primire, salonul mare, sufrageria, birourile, sera, scara principala) au dimensiuni mult mai mari, cu deschideri pâna la 10 m. Tot aici este acces spre terasa deschisa, semicirculara cu latura de 2,40 m. Corpul lateral, cu încaperi mai mici, ridicat pe 2 niveluri, reprezinta zona administrativa a palatului. Fatadele (partial tencuite, partial cu zidarie aparenta) prezinta ferestre cu ancadramente din caramida aparenta si balcoane cu elemente decorative din lemn. Soclul este înalt din piatra de cariera. Suprafata parcului este de 125095 mp dintre care suprafata castelului este de 2530,71 mp, castelul reprezentând 1031,13 mp. Între anii 1947-1977 cladirea a functionat cu destinatia de sanatoriu T.B.C. Din anul 1978 devine tabara pentru copii In prezent, am aflat din presa locala, palatul ar fi fost retrocedat. Exteriorul arata inca bine, parcul este spendid, interiorul este degradat. Acum vreao 5 ani, cand l-am vizitat ultima oara, se mai pastra mobilierul din biblioteca. Imi spuneam atunci, ca prefectul sau presedintele Consiliului judetean ar trebui sa le sugereze constructorilor care castigau licitatii, pe constructii sau reabilitari de constructii publice, sa renoveze cate o incapere din palat. Proiectul reabilitarii palatului se ridica, pe atunci, la pretul de 10 miliarde. Nu era o suma atat de mare, daca tinem cont de cati bani s-au dus aiurea pe Apa Sambetei.
Ma intreb acum, daca mostenitorii au vreun interes sa investeasca in acest palat.Bani ar avea, pentru ca, tot din presa locala, am aflat ca 6500de hectare de padure, apartinand familiei Stirbei ar fi fost vandut unei companii austriece. Uite, cum din nou austriecii pun mana pe padurile romanesti, caci nu le-a fost de ajuns cat au defrisat in Bucovina, pe vremea cand au stapanit-o!
Revenind la mostenitori, refacerea palatului ar contribui la dezvoltarea turismului in zona, pentru ca din punct de vedere geografic, depresiunea Darmanesti-Comanesti este una dintre cele mai frumoase din tara, cu celebra Poiana Uzului, rezervatie naturala de margarete, cu lacul natural Balatau, barajul Salatruc, cu privelisti minunate inspre muntii Nemirei si cu cascada Nasolea Mare. Locuitorii din Darmanesti ar putea trai foarte bine din turism acum ,cum au trait pe vremea cand familia Stirbei a pus bazele industriei, prin fabrica de cherestea pe care au construit-o, prin infiintarea celei de a doua distilerii chimice din tara, care scotea din lemnul de fag 8 produse chimice sau pe vremea cand Rafinaria de petrol scotea 8 produse chimice, unele dintre ele fiind unicate pe plan mondial! Dar deh!, pe multi am mai suparat noi, romanii, iar acum, suntem niste robi la noi in tara, trebuind sa executam, nu sa gandim, dupa cum ne-o cere Europa.
Care Europa?
Earnest