joi, 6 august 2009

PERSONALITATI NESTIUTE SAU UITATE (I)


Biserica din Rasinari 
Pictori: Fratii Stan si Iacov



Casa Altemberg din Sibiu
Arhitect: Andreas Lapicida
Biserica din Sibiel
Pictori: Fratii Stan si Iacov








Biserica Evanghelica din Biertan
Arhitect: Adreas Lapicida
Toti intelectualii romani stiu cate ceva despre Michelangelo sau despre Bruneleschi, dar foarte putini stiu despre Andreas Lapicida ( Andrei Pietrarul) din Sibiu sau despre despre Teofil care a zugravit pe la 1313 biseica Streisangeorgiu sau despre Stefan care a zugravit biserica din Densus ori despre Dobromir, Parvu Mutu, din Muntemia brancoveneasca, despre Dragos Coman, Toma din Suceava, care au zugravit faimoasele biserici bucovinene. Doar cunoscatorii stiu despre celebrii, in epoca lor, Stan si Iacob din Rasinari si urmasii lor, despre fratii Grecu. Despre vietele lor se stiu putine lucruri, insa numele lor au fost inscrise pe cele mai importante monumente romanesti, unele dintre ele, fac parte din patrimoniul mondial, fiind protejate de UNESCO
Astazi va voi invita sa vizitati, in drumurile voastre prin Romania, cateva dintre cladirile si bisericile care poarta semnatura lui Andreas Lapicida sau a fratilor Stan si Iacob.
Andreas Lapicida a trait in secolul 15, fiind contemporan cu Michelangelo. Nu se stie cand s-a nascut. Se banuieste ca ar fi murit in anul 1504, pentru ca, dupa ce a terminat portalul casei parohiale din Sibiu, lucrarile au fost continuate de un oarecare Meister Sebastian. Andres isi semna operele ALH. Datorita semnaturii si a unor contracte, se pot reconstitui cladirile executate de el, atat biserici cat si case. Lui Andreas ii apartin: Casa Altemberg din Sibiu, devenita primarie, astazi muzeu de istorie, bisericile fortificate: Biertan (inscrisa in patrimoniul mondial), Mosna, Atel, Richis, Cristian. De asemenea, se pastraza semnatura lui pe unele capiteluri de la Manastirea cisterciana Carta, alt monument aflat sub patronajul UNESCO. Tot lui ii apartine refacerea celebrei biserici evanghelice din Sibiu. Bisericile lui Andreas Lapicida sunt ridicate in stil gotic, dar in casele sale se vad influente renascentiste. Ii apartin, de asemenea, sculpturile care impodobesc bisericile, capitelurile si amvoanele.
Fratii Stan si Iacob/Iacov erau fiii preotului Radu din Rasinari si s-au format la scoala de pictura din Rasinari a lui Popa Ivan si Nistor Dascalul, pictand in stil bizantin atomic, cu influenta brancoveneasca. Au trait in secolul 18 si, dupa parjolul facut de generalul Bukow, au pictat zeci de biserici in Transilvania, multe dintre ele, aflandu-se in satucuri uitate de lume. Au pictat biserici de piatra si caramida, dar si biserici de lemn, din Tara Amlasului, Tara Hategului, Tara Fagarasului, din Podisul Tarnavelor sau a Hartibaciului. Cele mai cunoscute biserici pictate de ei sau de fii lui Iacob, Gheorghe si Nicolae, sunt cele din:Barsau, Rasinari, Sibiel, , Valea Dosului, Birtin, Gura Raului, Vale, Mesentea, Talmacel, Golda de Sus, Feisa. La Feisa a existat cea mai importanta scoala de pictura, scoala considerata de specialisti, "cel mai amplu fenomen artistic romanesc transilvanean". Cine mai stie astazi despre Feisa? Abia o gasesti pe harta, dar despre fenomenul Feisa se studiaza la toate scolile mari de arta din lume. La zugravul Hranite din Feisa s-au format fiii lui Iacob, care au pictat in stilul postbrancovenesc de rusticizare si barocizare. Aceasta scoala avea legaturi cu David de la Curtea de Arges, cu Toader Zugrav si Simion Silaghi.
Se spune ca Iacob ar fi fost innobilat, dupa ce a pictat icoanele din capela din curtea castelului episcopal de la Blaj.
Dragii mei cititori onesti, popositi o clipa in drumurile voastre la Sibiu, Sibiel Carta, Biertan sau Rasinari si va garantez ca n-o sa va para rau. Veti iesi mai bogati spiritual si veti avea ce povesti si ce recomanda prietenilor vostri.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: