marți, 18 august 2009

LUCIAN DIN SAMOSATA SI CONTEMPORANII

Lucian, sirianul nascut in oraselul Samosata din provincia romana Commagenes, unul dintre cei mai remarcabili scriitori-filosofi ai Greciei romane, cunoscut in special prin dialogurile mortilor, punea in gura lui Jupiter, care tinea un discurs in consiliul zeilor impotriva unei anumite categorii sociale din secolul 2 e.n., urmatoarele: "Sunt o specie de oameni, care de catva timp, se ridica la suprafata societatii, lifta, lenesa, galcivitoare, ingamfata, lesne manioasa, umflati de semetie (...). Oamenii acestia s-au stans in diferite gasti, au nascocit nu stiu ce labirinturi de vorbe (...). Acoperiti cu mantaua vrednica de respect a cinstei, umbla, ascunzandu-si faptele lor rusinoase, sub o infatisare ipocrita, asemeni figurantilor acelora din tragedie, carora dupa ce le-ai luat mantaua si masca aurite, se vad goi asa cum se vad in realitate, niste fiinte ticaloase, niste lepadaturi, care se inchiriaza cu sapte drahme pentru reprezentatie. Cu toata nemernicia lor, dispretuiesc pe toti oamenii, trancanesc sumedenie de bazaconii, se inconjoara de tineri lesne de pacalit, declama pe un ton tragic banalitati despre virtute (...). Atitudinea lor e cu atat mai revoltatoare, cu cat ei, pe langa ca nu contribuie cu nimic la binele public sau particular, desi inutili si netrebnici, cuteaza totusi sa judece purtarea altora, gramadesc nu stiu ce vorbe amare, se grabesc sa arunce insulte, cenzureaza si lovesc in toate lucrurile din jurul lor. Intre ei, cuvantul il are cine zbiara mai tare, cine e mai nerusinat, cel mai obraznic in insultele sale (...). Daca un om bogat cheltuieste mult pentru masa lui, daca are o ibovnica, se amesteca in afacerile lui si izbucnesc contra lui, dar cand vreun amic de al lor cade bolnav si daca are nevoie de ajutor si de ingrijire, nu-l mai cunosc(...). Uite, a sosit momentul sa chibzuim, cu luare aminte, caci daca vor reusi sa-i convinga pe oameni, veti fi redusi la saracia cea mai mare".
Care credeti ca a fost reactia zeilor? Oare impotriva cui tuna si fulgera Jupiter? . La paragraful 33 din celebrul dialog, din care am copiat fragmentele de mai sus ,"Icaromenip sau Calatoria pe deasupra norilor", zeii cer urmatoarele: "Trasnaste-i, arde-i, zdrobeste-i. In Tartar, ca pe Giganti, cu ei" Dar Jupiter, intelept cum il stim, a glasuit :"Se va face, dupa voia voastra. Si toti vor fi zdrobiti cu dialectica lor, cu tot. Deocamdata nu-mi este ingaduit sa-i pedepsesc acum. Dar la anul, in primavara, nemernicii acestia vor pieri loviti dureros de trasnetul groaznic". Si mai adauga filosoful, "Astfel vorbi si-si incrunta sprancenele sumbre".
Nu stiu, daca impricinatii au fost trasniti de fulgerul lui Jupiter, in acea primavara, dar am constatat, in schimb, ca nimic nu s-a schimbat in 2 milenii. Iar noi romanasii vrem schimbari majore, de la o guvernare la alta si iesim de la vot victoriosi, spunand ca am votat schimbarea.
Meditati si voi, cititorii mei onesti, si chibzuiti cu intelepciune: oare naivitatea este trasatura dominanta a speciei, numita OM?
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: