duminică, 3 ianuarie 2010

MONUMENTE DIN PATRIMONIUL UNESCO(II).BISERICA PATRAUTI



Nordul Moldovei este cunoscut in lumea intreaga prin bisericile cu pictura exterioara. Aceste biserici nu au dimensiunile catedralelor gotice, nici trasaturile maiestoase ale arhitecturii bizantine, dar ne impresioneaza prin zveltete si echilibru. Ele sunt in armonie cu natura si creaza o legatura intima intre profan si sacru. Credinciosul se simte in Casa Domnului apoape de Creator; nu-l inspaimanta distanta dintre el si Tatal Ceresc, poate sa-si deschida sufletul, sa-si spuna gandurile si sa-si marturiseasca pacatele, fara teama pedepsei divine.
Aceste biserici au fost inscrise pe Lista Patrimoniul Mondial in anul 1993, atat pentru arhitectura lor, originalul stil moldovenesc, cat si pentru pictura murala, caracterizata printr-un program iconografic coerent si unitar.
Una dintra aceaste biserici, mai putin vizitata, este Biserica Sfintei Cruci din Patrauti. Este prima ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant si prima biserica in stil moldovenesc. Dupa ce marele domnitor a renovat sau a rezidit ctitoriile stramosilor sai, s-a hotarat sa ridice locasuri sfinte, dandu-le diferite destinatii. Biserica Sfanta Cruce a fost singura manastire de calugarite ctitorita de domnitor si a fost destinata ingrijirii ostenilor raniti in razboaie. A fost pictata in interior imediat dupa zidire (1487) si pictata in exterior in vremea lui Petru Rares. Este singura biserica care nu a suferit interventii pe pictura originala, pictura interioara fiind socotita cea mai veche din Moldova. Pictura exterioara a fost acoperita odata cu inchiderea manastirii in vremea stapanirii habsburgice in Bucovina. Nu am sa inteleg niciodata inversunarea cu care administratia catolica hasburgica a distrus atatea valori culturale din spatiul romanesc. Astazi se mai pastreaza din pictura exterioara, fragmente din "Judecata de Apoi".
Biserica este de mici dimensiuni, dar admirabil proportionata, fiind in plan triconic cu turla pe naos, sistemul de boltire al naosului fiind caracterizat prin folosirea arcelor piezise (bolti moldovenesti).In exterior, sub cornisa, decorul este realizat dintr-o friza de placi patrate de ceramica de nuante violet si verde. Pictura interioara este de inalta calitate, fiind realizata de un zugrav scolit la scolile de pictura bizantina, Unii specialisti considera ca pictura apartine unui zugrav moldovean, altii considera ca aceasta apartine grecului Gheorghios, cunoscut in epoca. Caracteristice pentru pictura de la Patrauti sunt compozitia clara si echilibrata a ansamblului, desenul rafinat si expresiv, coloritul subtil. Portretul Lui Stefan cel Mare si Sfant din tabloul votiv, care-l reprezinta pe domnitor cu fata bucalata si plete blonde, este considerat singurul pentru care domnitorul ar fi pozat.
Biserica Patrauti este astazi biserica parohiala si se afla la 12 km. de Suceava. Candva era in mijlocul padurii, acum , in urma defrisarilor, se afla la marginea padurii si merita a fi vizitata.
Pe curand,
Earnest


Niciun comentariu: