duminică, 31 ianuarie 2010

ORASE-MUZEU UITATE (III). BABADAG

Mormântul lui Koyun Baba
Geamia
Situat în Podișul Dobrogei, în depresiunea Babadag, de-a lungul parâului Tabana, între lacurile Babadag si Razelm, orașul nu amintește decât prin câteva monumente , de gloria de odinioară. Socialismul a reușit să facă din Babadag un oraș fără personalitate, cu o arhitectură trasă la indigo de arhitecții glorioasei epoci. Nici astăzi, edilii orașului nu se îngrămădesc să dea personalitate unui oraș, care, în perioada medievală, a fost cel mai mare din Dobrogea.
În anul 1264, împăratul bizantin Mihail Paleologul așaza aici, pe o o veche așezare romană Vicus Novas, un grup de mercenari turci pentru a apăra frontierele imperiului de atacurile străine. Așezarea se va numi Babadag, adică Muntele Tatălui. În comunitatea turcă se afla și Sari Saltuk Dede, cel care îi va musulmaniza pe turcii dobrogeni, având pentru turci aceeași semnificație pe care o au sfinții la creștini. După ce Dobrogea devine sangeac turcesc, în secolul al XV-lea, Babadagul devine centrul administrativ al provinciei, iar începând cu anul 1677, pașa de Silistra își mută aici reședința. Babadagul va deveni un oraș înfloritor și va fi renumit pentru cele 8 soiuri de struguri care se cultivau aici, pentru că drumurile care legau Marea Nordului de Marea Neagră, Occidentul de Orient treceau prin oraș, pentru influența pe care o avea pașa asupra politicii domnitorilor moldoveni și munteni. Orașul va decade, după Războiul de Independență din 1877-1878. Astăzi, 12,86% din populația orașului este de etnie turcă și rar mai vezi, pe străzi, câte o frumoasă turcoaică îmbrăcată tradițional.
În oraș nu găsești loc de cazare, Un hotel Babadag se află în Turcia, în regiunea Dalman. Comunitatea locală nu face nimic, pentru a atrage turiștii spre acest oraș, care, chiar dacă are puține monumente, ar putea fi un oraș-muzeu, care să conserve tradițiile turcești, folclorul și arhitectura turcă.
Ce putem vizita în Babadag? Geamia, care este mai frumoasă decât aceea din Tulcea. În curtea geamiei se află cișmeaua Kalaigi și mausoleul lui Sari Saltuk Dede (loc de pelerinaj al turcilor de pretutindeni). De asemenea, putem vedea casa Panaghia, ridicată de Gaza Ali Pașa ca seminar musulman ( mutat astăzi la Medgidia), care adapostește Muzeul de Artă Orientală si o moschee mai mică. Curajoșii pot vizita și mormântul lui Koyun Baba (Tatal Oilor), cel mai vechi mormânt musulman din Roamânia, vechi de peste 800 de ani, loc de pelerinaj al turcilor din oraș, considerat Mecca dobrogeană. Turcii urcă până la mormânt în genunchi și în coate, pentru a cere lui Koyun Baba să-i scoată dintr-o situație critică, lăsându-și hainele rupte în timpul urcușului drept ofrandă. Koyum Baba a fost un păstor, care a salvat orașul de la inundații, stăvilind apele cu lâna oilor.
Merită să vizitați acest oraș, pentru peisajul extraordinar în care este situat. Lacul Babadag este foarte frumos, păcat ca edilii nu știu să-l expoateze și să-l pună în circuitul turistic, păcat că nu știu să promoveze tradițiile turcești și bucătăria turcească. Este o sărbătoare turcească foarte frumoasă, Nevruz (Ziua Nouă), sărbătorită la 21 martie. Sărbătoarea amintește de ieșirea turcilor din munții Erghenegon, unde au fost izolați în urma unor cataclisme. Au reușit să găsească ieșirea, urmărind un lup care a intrat și a ieșit printr-o strâmtoare. Ieșirea turcilor din munți a însemnat deplasarea lor în 4 zări, începerea unei noi epoci. În această zi, se ard hainele vechi, pentru a distruge tot ce a fost rău în anul anterior, se vopsesc ouă roșii, pentru că roșul înseamnă speranță, se ciocnesc ouăle, pentru ca un proverb turcesc spune că primăvara nu vine până când nu cad pe pământ coaje de ou, barbații sar peste foc, iar băieții, cu ghiocei prinși pe bețe, merg din casă în casă, vestind primăvara. Se mănâcaă carne și multe prăjituri. Alături de Baieram, sărbătoarea Nevruz este cea mai importanta sărbătoare turcească.
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: