duminică, 17 ianuarie 2010

MONUMENTE DISTRUSE SI UITATE(III). MANASTIREA DOBRUSA


In spatiul romanesc exista 2 manastiri Dobrusa: una in Oltenia, ctitorita in secolul al 14-lea si una in Basarabia ctitorita in secolul al 18-lea.

Manastirea care a fost distrusa este aceea din Basarabia.

Intre anii 1950 si 1960 manastirile din Republica Socialista Sovietica Moldova au fost distruse si uitate. Dupa 27 august 1991, cand Basarabia isi declara independenta, devenind Republica Moldova, incepe reconstruirea locasurilor sfinte. Pacat insa ca despre valoarea lor se stie numai dincolo de Prut, romanii din Romania nu au auzit de ele si probabil nici nu vor auzi. Este mai la moda sa vizitezi Franta, Olanda, Grecia etc decat batrana Basarabie, care este mai saraca decat Romania dar atat de bogata in sacralitate. Istoria ne-a invatat multe lectii... si ar trebui sa vina vremea sa ne desteptam si sa intelegem ca la capatul plecat lumina nu ajunge. Atata timp cat nu ne vom cunoaste valorile si nu le vom apara, sa nu avem pretentia sa ne respecte altii!
Dar sa revin la Dobrusa. Din cronici aflam ca Petru Rares a inchinat in anul 1527 satul Dobrusa cu mosiile sale Manastirii Probota. Aici, pe dealul numit de popor Golgota, inconjurat de codrii desi, se aflau 3 cruci care aminteau de 3 viteji de ai lui Stefan, care cazusera in lupta. Dupa mai vine de 200 de ani, calugarul Ioasaf cere binecuvantarea Manastirii Probota sa ridice aici un schit, in anul 1772. In anul 1822 cu sprijinul boierului Toma Cozma din Iasi, calugarii din schit ridica in vale o biserica mare din piatra, cu foarte multe influente din stilul rusesc. La shit, in anul 1839, in locul bisericii din lemn, se construieste alta din piatra, in stil neoclasic. In jurul bisericii din deal va ramane cimitirul, iar in jurul bisericii din vale se vor construi chiliile. In perioada interbelica, manastirea va deveni una dintre cele mai bogate din Basarabia si locas de cultura si spiritualitate, unde s-au format multi duhovnici, unii dintre ei au ajuns in scaunul de episcop. Astazi, o mare parte a biblitecii manastirii, arhiva si tipografia se afla la Muzeul Manastirii Cernica. Unul dintre duhovnicii formati aici este si Parintele Sofian Boghiu, regretatul staret al Manastirii Antim din centrul Bucurestiului, numit in popor „apostolul Bucurestiului”.
In anul 1959, manastirea a fost inchisa si transformata in spital si depozite, schitul din deal a fost tranformat in tabara pionereasca, cimitirul a fost nivelat si tranformat in teren de sport, iar crucile de pe dealul Golgota au fost didstruse. Nimic nu trebuia sa le mai aminteasca romanilor despre istoria si credinta lor. Comunismul devenea treptat ideologie si religie! Incepand cu anul 1994, manastirea a fost redeschisa, au inceput lucrarile de renovare, au fost puse crucile pe dealul Golgota. Staretul Stefan Boghiu de la manastirea Antim a donat manastirii 4000 de carti din biblioteca personala. Astazi manastirea a devenit loc de pelerinaj pentru moldoveni, datorita minunilor pe care le savarseste prin rugaciuni, staretul manastirii


Niciun comentariu: