luni, 12 iulie 2010

IASUL STUDENTIEI MELE(II). CTITORIILE FAMILIEI BARNOVSCHI



Miron Barbovschi (1626-1629;1633)

Biserica Barnovschi





Iasul, al doilea oras din tara, este unul dintre cele mai frumoase si interesante orase din Europa, prin asezarea sa pe 7 coline, prin arhitectura deosebita, dar mai ales prin viata culturala si politica, care s-a desfasurat aici, intre doua civilizatii si mentalitati : orientalo-bizantina si cea nord-occidentala. Ca sa accepti Iasul, uneori murdar si neingrijit ( dar nu mai murdar decat Bucurestiul si nu mai prafuit decat Timisoara), trebuie sa-l cunosti, sa stii istoria strazilor si a celor mai frumoase cladiri, sa-l strabati pe jos si sa te bucuri de ceea ce vezi si de ceea ce afli. Nu a fost personalitate care sa nu fi daruit ceva Iasilor.
Astazi ma voi opri la ctitoriile familiei Barnovschi, veche familie de dregatori, inca de vremea lui Stefan cel Mare, care a dat tronului Moldovei pe Miron, care, dupa mama, se inrudea cu dinastia domnitoare a Movilestilor. Miron Barnovschi a domnit putin, dar a ramas in istorie prin Legamantul Barnovschi prin care lega taranii de glie, tranformandu-i in tarani serbi si prin evlavie, credinta. Si cu toate ca a fost credincios, a sfarsit tragic, fiind tradat turcilor de vornicul Vasile Lupu, viitorul domnitor. Se spune ca in ziua executarii sale, calul sau a cazut mort, iar in ctitoria sa, Biserica Barnovschi, tabloul, care-l reprezenta calare pe un cal alb, s-a fisurat in doua parti egale.
Miron Barnovschi si familia sa a lasat Iasilor 4 ctitorii. si anume: Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Biserica Barnovschi, Biserica Nicorita si Manastirea Barnova. Specifice ctitoriilor sale sunt fortificatiile bisericilor, chiar daca nu au fost concepute ca manastiri.
Biserica "Sfantul Ioan Botezatorul", situata pe strada C. Bratianu, nr. 14, a fost ctitorita de domnitor impreuna cu mama sa, care s-a calugarit cu numele de Elisafta. Nu au reusit sa inalte aceasta biserica, insa a fost terminata de fostul sau bun priten, care l-a tradat, Vasile Lupu. Aceasta a fost conceputa ca locas de cult si ca loc fortificat, probabil cu destinatie militara, de aparare,
Biserica Barnovschi, situata pe strada Ghica Voda, nr.26, a fost conceputa ca necropola domneasca. Biserica a suferit modificari de-a lungul anilor, iar pictura originala nu se mai pastreaza. Paul de Alep spune ca domnitorul a fost ingropat in aceasta biserica, fiind adus de Costinesti de la Constantinopol. In biserica sunt inmormantati hatmanul Velico Costin si cronicarul Nicolae Costin, fiul cronicarului Miron Costin, Iordache si Maria Cantacuzino. Biserica a fost inchinata Ierusalimului si a constituit resedinta patriarhilor orientali, atunci cand veneau prin aceste locuri.
Biserica Nicorita, situata pe strada Nicorita, in cartierul Tatarasi, este ctitoria fiicei lui Miron Barnovschi, Teodosia si a sotului ei, hatmanul Nicorita Baltag. Aceasta biserica a fost construita pe locul uneia din lemn, ctitoria lui Alexandru cel Bun, cu ocazia aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, ca locas de intampinare si de popas al moastelor.
Manastirea Barnova, situata la 10 km. de Iasi, in padurile Podisului Moldovei, sub Dealurile Pietrariei, a fost ridicata de domnitor pe locul unei bisericute din lemn, ctitoria lui Ieremia Movila. Biserica a fost terminata de Dabija Voda, care a fost inmormantat aici, alaturi de doamna sa, Dafina si fiica lor, Maria. Planul arhitectural al Mănăstirii Bârnova este asemănător cu cel al Mănăstirii Dragomirna, (ctitoria lui A. Crimca, finalizata de Miron Barnovschi), ea făcând parte din ansamblul marilor ctitorii arhitecturale din Moldova care sintetizează din acest punct de vedere elementele arhitecturale româneşti cu cele bizantine. Multe elemente din interiorul bisericii au fost preluate in constructia Manastirii Golia.
Daca nu ati vazut aceste biserici cand erati studenti in Iasi, o puteti face acum, pentru ca ati mai aflat ceva despre ele.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: