miercuri, 21 iulie 2010

TEZAURE TRANSILVANENE LA VIENA (II). APOLLO


Imparatul Hadrian lansa la Roma moda colectiilor de arta, dupa modelul operelor attice. Statuia de bronz a lui Apollo, descoperita undeva in Transilvania si aflata in colectia Muzeului de Arta de la Viena, are o importanta deosebita pentru cunoasterea vietii din Dacia Romana, din sec.II. Aceasta statuie este o opera de colectie, nu un obiect de cult, care sa indeplineasca functii ritualice, ceea ce ne demonstreaza, ca in Dacia Romana se instaurase o intelectualitate, amatoare de arta, care voia sa se simta in Dacia, ca la ea acasa, adica ca la Roma, nu numai cu luxul roman dar si cu rafinamentul pe care aceasta categorie sociala si-l cultivase in Cetatea Eterna.
Criticii de arta considera ca aceasta statuie a fost inspirata, atat ca mod de realizare, cat si ca dimensiuni, din opera lui Policlet "Dorifeul" si din statuiele de kouroi (statui din epoca arhaica care reprezentau baieti, dupa cum kore erau cele care reprezentau fete). Se aseamana cu "Dorifeul"prin atitudine, prin anatomie, prin fandarea unuia din picioare si purtarea intregii greutati pe celalalt picior, prin inclinarea capului si orientarea privirii catre mana stanga, prin stilizarea liniara a muschilor gambei. Se aseamana cu statuiele de kouroi, prin pieptanatura capului, minutios aranjata si complexa, cu cele doua siruri de bucle paralele, simetric ordonate, care marginesc figura, limitate catre crestet de diadema, cu coama in forma de casca, brazdata de rare linii adanci, ondulate, sinusoide, care redau parul ondulat si in sfarsit cu parul care cade in spirale pe umeri si pe spate.
Asadar, v-am prezentat pe scurt aceasta opera de arta de factura elenistica, executata de romani, pentru ca este vremea concediului si poate popositi la Viena si veti vizita Muzeul de Arta unde veti putea vedea o multime de piese antice din Trannsilvania ca cele provenind din tezaurele de la Cioara, pe care vi l-am prezentat in ianuarie 2010, Feldioara, Simleu Siolvaniei, Sinnicolau Mare s.a.
Concediu placut!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: