luni, 5 iulie 2010

POLITICIENII SI INUNDATIILE


Intr-un articol "Inundatiile si imbatranirea Pamantului", publicat pe blogger in iulie 2008, aratam cauzele inundatiilor si spuneam ca perioadele de cataclisme naturale vor mai dura ani buni de acum incolo, pentru ca acestea se declanseaza la 1000 de ani, in perioadele de apropiere sau de indepartare a Pamantului de zona energetica a Soarelui. Astazi, la inceputul mileniului 3, cataclismele sunt mai periculoase, fiindca omul a intervenit in Mama Natura, fara intelepciune. Cine mai crede in zilele noastre ca Mama Natura este mai puternica decat forta omului? Fata de Ea suntem pagani si ne meritam pedeapsa, numai ca sufera oameni care nu i-au gresit. Vinovatii stau la adapost, in locuinte solide, in zone bine alese!
Dar nu despre acestea vreau eu sa va vorbesc acum, ci despre repetabila greseala pe care o fac guvernantii din toate timpurile.
In Antichitate, sofistii, acei filosofi care luau bani pentru intelepciunea lor, ii pregateau pe politicieni in arta retoricii. In timp ce Isocrate, prin programul sau educational, voia sa dea Atenei o elita politica, care sa stapaneasca retorica, sa aiba cultura, sa cunoasca istorie (evenimentele si consecintele lor), sa discearna binele de rau si mai ales sa aiba valori morale, sofistul Gorgias spunea ca politicienii trebuie sa foloseasca orice oportinitate. Oportunitatea insemna adaptarea mesajului la realitatea momentului, la starea de spirit a publicului, la asteptarile acestuia, de unde nu va rezulta niciodata adevarul, ci o sentinta, o judecata publica, in urma careia cineva va castiga sau va pierde. Asadar, nu conteaza adevarul, ci ceea ce asteapta oamenii sa le spui, indiferent daca in viitor vei tine sau nu cont de ceea ce ai spus sau ai promis. Astfel, daca oamenii au vrut sa auda in anul 2008 ca li se vor face diguri, politicienii le-au promis diguri , li se promit si in anul 2010, li se vor promite si in viitor, chiar daca prioritatile politicienilor sunt altele, cum ar fi indicatoarele, binoclurile, patinoarele etc., etc..
Politicienii au uitat ca au invatat la geografie ca, dupa Dunare, Siretul are cel mai mare bazin hidrografic, ca au invatat la istorie ca Anghel Saligny a facut proiecte pentru regularizarea apelor Siretului, pe care inginerii Epocii de Aur au inceput sa le puna in practica. Dragii de politicieni, daca ar merge prin tara, ar vedea cum asteapta digul de la Adjud-Marasesti sa fie finalizat, pentru ca apele Siretului sa fie dirijate spre Baragan. Dar dragii de ei sunt ocupati in timpul anului cu munca pe la Guvern, Parlament, pentru a inhata ciolanul, care reprezinta prioritatea Romaniei ( pe care alegatorul nu o cunoaste), iar concediul si-l petrec in strainatate, pentru ca Euro, agonisiti cu truda si cu privatiuni, trebuie cheltuiti in afara tarii, nu?. Ce, noi avem servicii in turism la standardele internationale? Dar de ce nu le avem? Tara are de toate:munti, mare, podis, campie, se mai gasesc si ceva paduri, lacuri, delta, zone eco, monumente, bucatarie buna, vinuri alese, oameni destepti dar... fara proiecte, finantari si sprijin. Se uita ciobanul in cot pe bata in zare si priveste la izvorul limpede care curge la vale spre casa taraneasca cu prispa si covoare de lana si asternut de in, cand ai nostri merg spre insule, la odihna, in colibe eco, care costa mii de euro. In acest timp, la noi vin apele mari si distrug casele din chirpici, gradinele de legume si livezile eco, pentru ca la toamna, trebuie musai sa geama supermarket-urile cu legume si fructe fara gust si colorate sintetic, aduse din Olanda, Turcia, Spania, Republica Sud-Africana, Peru, cumparate cu bani imprumutati de la FMI! V-ati prins, cum stam cu ciolanul si cu prioritatile!
Voi, politicieni, adepti ai lui Gorgias, incetati! Mai puneti mana pe o carte de istorie si vedeti care sunt consecintele evenimentelor si invatati, pentru ca tare mi-e mila de voi de monentul cand oamenii vor voi sa traiasca bine, dar fara VOI!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: