duminică, 5 decembrie 2010

LOCURI SACRE(II). IONA


Desi mi-am propus ca pe acest blog sa scriu numai despre Romania, nu ma pot abtine ca sa nu scriu despre un loc drag mie. Este un loc sacru, singuratic, unde timpul si viata pare ca s-au oprit, un loc fermecator prin frumusetea cadrului natural dar si prin "topografia" sacra asociata direct cu viata si faptele Sfantului Columba ("porumbel", in limba latina, traducerea numelui sau celtic Columcille, "porumbelul bisericii"; carturarii au remarcat ca in limba ebraica Iona inseamna, de asemenea, "porumbel").
Iona este o insula situata in largul coastei de vest a Scotiei, unde in anul 563 a venit din Irlanda, Columba (521-597) sa aduca lumina credintei crestine pictilor, pagani din Scotia, de origine celtica.
Columba se tragea din neam regesc si a primit o educatie crestina in scolile monastice (crestinismul a fost introdus in Irlanda prin predicile Sfantului Patrick, in secolul V). Dupa ce implineste varsta de 25 de ani, colinda tara in lung si in lat, predicand si ridicand sute de biserici si manastiri. La 42 de ani, dorind sa duca invatatura lui Hristos intr-o tara straina, pleaca cu 12 discipoli spre insulele Scotiei, intr-o barca din piei de animale, legate de un schelet de nuiele cu chingi din piele si izolata cu smoala. Ajuns in insula Iona, impreuna cu cei 12 calugari, timp de 2 ani, duc o viata austera, in rugaciuni, post si copiere de manuscrise, lucrand pamantul, vanand foci si ridicand o biserica din lemn , chilii inconjurate de un meterez de pamant si santuri (mai tarziu,in secolul X, aceasta asezare a fost distrusa de vikingi si calugarii au fost omorati), atragand spre insula ucenici, care vor contribui la faima si prosperitatea comunitatii.
Planul lui Columba era sa inceapa crestinarea in Scotia, cu pictii, crestinandu-l la inceput pe regele lor, Bruda, dupa care sa-i crestineze pe ceilalti locuitori: britani, angli si celtii irlandezi. A reusit tot ce si-a propus, sfidandu-i pe druizi, construind biserici si predicand Evanghelia. Intotdeauna se intorcea la Iona, unde ii indruma pe calugari, medita, se ruga si copia manuscrise. Se spune ca numai aici el avea viziuni mistice si puterea de a face minuni, iar pe dambul Cnoc an tStihein, era vizitat de ingeri.
Dupa moartea sa, insula si-a mai pastrat faima pana cand a fost pradata de vikingi. Mai tarziu, benedictinii au ridicat aici o manastire, care a existat pana la Reforma, cand manastirea decade. In anul 1874 au inceput lucrarile de restaurare, care mai continua si in zilele noastre, locul fiind in grija unor maicute, apartinand crestinismului irlandez. Vizitatorii sunt atrasi de constructiile medievale, dar simt sacralitatea acestor locuri la mormantul Sfantului Columba, peste care a fost ridicata capela numita "Sanctuarul Sfantului Columba", aflata la intrarea in manastire.. In anul 1997, s-a infiintat grupul "Prietenii Ortodoxiei din Iona".
Dragi cititori onesti, daca veti vizita Scotia, treceti si prin insula Iona si veti simti o atmosfera de miracol, iar daca veti innopta acolo, veti putea admira o bolta instelata pe care o vedeti doar la Observatorul Astronomic, dar niciodata in realitate.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: