marți, 14 decembrie 2010

SFINTI ROMANI (I). SFINTII LUNII DECEMBRIE



Daco-romanii şi apoi romanii au fost crestini evlaviosi. Din randul lor s-au remarcat crestini alesi de Dumnezeu daruindu-le har si puteri deosebite. Acestia au fost canonizaţi fie pentru faptul ca au fost martirizati pentru credinta lor, in vremea persecutiilor de la inceputul mileniului I, fie pentru minunile pe care le-au savarsit in viata si dupa trecerea in eternitate sau pentru contributia pe care si-au adus-o la organizarea bisericii, la apararea ortodoxiei şi la dezvoltarea invataturii crestine. Sapte dintre acesti sfinti romani sunt prazmuiti in luna decembrie.
Sfantul Mucenic Hermes daco-roman din cetatea antica Bononia (Vidin) a trait in secolul al IV-lea, a fost exorcist si a fost martirizat in vremea lui Diocletian.
Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges (n.1206 la Tarnovo-m.1218 la Tarnovo), vlaha sud-dunareana, omorata de tatal ei, pe camp, pentru faptul ca impartea mancarea care i se cuvenea, saracilor. Trupul ei a putut fi ridicat de pe camp, cand episcopul de Tarnovo a pronuntat numele bisericii Sfantul Nicolae de la Arges, unde a fost inmormantata. Este considerata patroana Munteniei.
Cuviosul Nicodim de la Tismana (n.1320 la Preslop-Serbia-m.1408 la Tismana(macedo-roman, inrudit cu despotul sarb Lazar si cu domnitorul Nicolae Alexandru, erudit renumit in epoca sa, intemeietor al Scolii de Miniatura de la Tismana, ctitor al manastirilor Vratna si Manastirita din sudul Dunarii si a celor din spatiul romanesc: Vodita, Tismana, Gura Motrului,Visina, Prislop. Renumit tamaduitor, a vindecat sute de oameni, printre care si pe fiica regelui Sigismund, bolnava de epilepsie.
Cuviosul Daniil Sihastrul (s-a nascut in apropierea Radautilor si a murit la Manastirea Voronet; pe piatra funerara nu sunt inscrisi anii nasterii si ai mortii). A trait in secolul al XV-lea, fiind renumit prin viata evlavioasa dar mai ales prin intelepciunea sa. A fost sfatuitorul lui Stefan cel Mare si "profesorul" Mitropolitului Grigore Rosca.
Sfantul Ierarh Petru Movila (n.1596 la Suceava-m.1647 la Kiev), fiul domnitorului Simion Movila, renumit erudit, intemeietorul Colegiului Lavra Pecervschi, viitoarea Academie Duhovniceasca de la Kiev, dupa modelul careia se va organiza Academia lui Vasile Lupu de la Manastirea "Trei Ierarhi", mitropolitul Kievului si autorul unor lucrari deosebite ca: "Molitfelnicul", "Evanghelia invatatoare", "Marturisirea ortodoxa". Pe frontispiciul lucrarilor sale, punea intotdeauna cele doua steme ale Moldovei si Munteniei.
Sfantul Ierarh Dosoftei (n.1624 la Suceava-m.1693 la Jolkiero, Polonia, azi in Ucraina), erudit de seama al Moldovei, traducatorul Psaltirii ("Psaltirea pre versuri tocmita"), Mitropolit al Moldovei, intemeietorul Scolii de Preoti de la Manastirea Probota, nevoit sa se retraga in Polonia datorita luptei sale antiotomane.
Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica (n.1730 la Silistra-m. 1806 la Cernica) a fost organizatorul vietii monahale a manastirilor Caldarusani şi Cernica, a fost calugar la Muntele Athos dar si la manastirile din Moldova :Dragomirna, Secu, Neamt.
Sa ne rugam lor,in acest decembrie atat de trist pentru multi romani, ca prin cuvantul lor, Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne apere si sa ne dea intelepciunea de a gasi solutii la aceste vitrige vremuri.
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: