Imi amintesc ca an de an, in acesta perioada, Grupul de Dialog Social, Revista 22, Alianta Civica organizau dezbateri, mitinguri anti Iliescu, PDSR, apoi PSD, strigand ca revolutia a fost furata de neocriptocomunisti. Acum am citit un articol in Revista 22 intitulat "Memoria scurta a raului", in care se vorbea ca romanii, dupa cum arata sondajele, nu mai regreta atat de mult comunismul. Dragi cititori onesti, acest lucru nu trebuie sa ne mire, pentru ca atunci cand vine un rau se uita celalalt rau. Istoria se repeta, cand nu stii sa eviti capcanele pe care ti le intinde. Vai de poporul care sfideaza istoria!
Acum am inceput numaratoarea inversa a istoriei si ne intoarcem la anul 1989. Oamenii nu au ce manca, pentru ca nu au bani (atunci aveau bani, dar nu aveau ce face cu ei, pentru ca nu aveau ce cumpara). Mai mult, acum nu au nici locuri de munca, nici case (multi si-ar dori un amarat de apartament confort 3 ceausist, primit gratis de la statul dictatorial, de tip democratic socialist!?). Partid unic, fara membri este un fenomen pe care comunistii nu au fost in stare sa-l creeze; Parlamentul fara autoritate este totuna cu Marea Adunare Nationala, diferenta consta ca membrii ei nu erau remunerati si nu stateau in dezbateri 10 luni pe an ( faceau totul din datorie pentru tara si ridicau in unanimitate mana la vot). Dosare pentru inalta tradare fata de crezul si principiile societatii socialiste multilateral dezvoltate se faceau la toti cei care incercau sa vada altfel lucrurile; astazi se fac dosare pentru coruptie la cei pe care unii ii considera eventuali rivali. Si atunci, ma intreb, pentru ce si pentru cine s-a facut revolutia? Pentru strainii care au cumparat aproape pe nimic economia romaneasca, ca s-o faca total nefunctionala, pentru fostii tarani deveniti oraseni, carora li s-a dat pamantul inapoi ca sa ramana nelucrat, pentru baietii destepti care s-au imbogatit din specula, pentru doctorii care nu au cu ce si cum trata bolnavii, pentru profesorii care in fiecare an se adapteaza noilor cerinte ale programelor scolare, ca in final sa scoata generatii de tampiti, pentru ca sa intram in UE si in NATO, unde suntem dispretuiti, pentru libera circulatie in afara frontierelor, ca sa circule toti hotii si criminalii ca sa fim apoi cu totii stigmatizati?
Voi, cei atat de vigilenti si combativi altadata, de la Grupul pentru Dialog Social, de la Revista 22, de la Asociatia Eroilor Revolutiei sunteti acum, la 21 de ani de la revolutie, multumiti, impliniti in idealuri, ca nu mai este PSD-ul, Iliescu la putere, o duceti mai bine, simtiti ca traiti cu adevarat in democratie, intr-o tara apreciata in afara frontierelor? Cred ca multumirea, fericirea, prosperitatea va face ca astazi sa stati cuminti. Visul vi s-a implinit!
Sa traiti bine!
Pe curand,
Earnest
5 comentarii:
Domnule Ernest,acum,la 21 de ani de la Revolutie,constatam ca am ramas in acelasi loc.Nu ne intoarcem de unde am plecat,doar ni s-a parut ca am plecat!In toti acesti ani am tinut ochii inchisi crezand ca se schimba ceva.Si,pe buna dreptate,s-a schimbat ceva...am imbatranit! Si la suma problemelor noastre s-a mai adaugat una...neputinta fizica,pe care nici unii dintre noi n-am luat-o in calcul.Tragedia este cu atat mai mare cu cat valorile ce vin din urma sunt aproape inexistente.Constiinta neamului nostru(atat cat era in 1989)s-a "dizolvat" in anii ce au trecut.
Nu mai avem ce sa lasat copiilor nostri,caci ei cred in "valorile"
unei societati globalizate in care
trend-ul si look-ul fac toti banii.
Ce sa spui unor urechi ce nu vor sa auda?Strigatul nostru,al celor deja batrani,ramane,ca ultima sansa,scrisul. O vom face cu durere in suflet pentru ca nemilosul timp ne va rapi si aceasta ultima sansa,atunci cand penita nu va mai putea scrie ,cuvinte aproape uitate,aici sau oriunde,pentru cei ce vor sa inteleaga!
Domnule Anonim, aveti mare dreptate, Am imbatranit , dar natiunea romana (daca mai este natiune) a imbatranit mai mult mintal decat fizic. Parca ne-am sclerozat cu totii,am surzit si am orbit spiritual, iar generatia inteligenta care vine are un singur gand:sa plece din tara. Eu sunt de alta "natura", am primit o alta educatie, de aceea nu sunt de acord cu cei care iau drumul bejeniei, ca romanii ardeleni din secolul al 19-lea.
Va intrebati ca Eminescu cat va mai putea penita sa scrie? Dar cui sa se mai adreseze?
Speranta moare ultima.
Domnule Earnest si domnule Anonim, sunt profesoara de istorie si de-a lungul carierei m-am straduit sa dezvolt la elevii mei constiinta civica, constiinta nationala si sa le formez atitudini civice si sociale. Va marturisesc ca niciodata nu mi-a fost mai greu ca acum, pentru generatiile actuale au alte valori si alte prioritati. De asemenea, majoritatea traiesc intr-o realitate falsa, pe care le-o prezinta mass media de consum, nu mass media culturala sau atitudionala, in realitatea lumii parvenite spre care aceasta majoritate tinde.
Va doresc succes in ceea ce icercati sa faceti si poate eforturile dumneavoastra si ale altora ca noi vor lumina mintile si constiintele, unde demult lumina s-a stins.
Livia Liliana Sibisteanu
Încep acest comentariu prin a-mi cere scuze pentru:neatenţia in postarea anterioară(a se vedea Ernest si nu Earnest)dar şi lipsa diacriticelor(pentru că tot m-am declarat român)!
Stimată doamnă profesoară Sibişteanu, domnule Earnest, am citit cu interes postările dumneavoastră.Constat că avem puncte comune în ceea ce priveşte drumul societăţii in care trăim.Tragedia face ca frământările noastre interioare să pară simple copilării în ochii generaţiilor post decembriste. Oricât ne-am strădui să le arătăm drumul spre luminiţa de la capătul tunelului,ne vedem "refuzaţi" într-un mod dureros.Suntem ignoraţi!De aceea,cred cu tărie ca avem datoria de a ne asuma rolul picăturii chinezeşti ce sapă,încet dar sigur,în "mantaua de piatră" ce înveleşte sufletul acestor copii.
Noi i-am adus aici,tot noi va trebui să-i scoatem spre lumină.
Aveţi dreptate domnule Earnest,speranţa moare ultima,însă doamna Sibişteanu ne demonstrează că încă nu i-a venit sfârşitul!
Cu respect,mă înclin în faţa domniilor voastre,dorindu-vă un An Nou plin de sănătate,pace sufletească,înţelepciune şi realizări nebănuite! LA MULŢI ANI!
Va multumesc domnule Anonim si sper ca intr-un viitor apropiat sa putem sta fata in fata multumiti ca speranta n-a murit.
Multa sanatate fizica dar mai ales mintala! Ultima rugaminte a poetului Paunrscu a fost sa ne pazim gandurile. Stia el ce stia. Aceste vremuri ne pot innebuni.
Earnest
Trimiteți un comentariu